Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Stålutsläppen kan halveras till 2030

ERIK SANDBLOM 2008-06-27        #6042

Tilverkning av stål är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. SSABs stålfabriker i Oxelösund, Luleå och Borlänge står för tio procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. SSAB menar att deras stålproduktion är energisnålare än konkurrenternas, och att ett pris på utsläppen därför gynnar dem i förhållande till konkurrenterna. Men än så länge är tung industri befriad från utsläppsrestriktioner. Nu har ett 50-tal stålproducenter, gruvbolag och universitet gått samman i forskningsprojektet Ulcos för att ta fram en energisnålare, klimatvänligare och därmed lönsammare stålproduktion. Målet är att koldioxidutsläppen ska minskas med 50 procent till 2030. Stålverken släpper ut mycket värme som skulle kunna bli till fjärrvärme. Men det finns mer värme än kunder i närområdet. Därför arbetar man med att energin ska bindas i något fast material, till exempel litiumklorid eller bränd kalk, och sedan kunna transporteras. Läs hela DNs artikel: Kolet har Oxelösund i sitt grepp Vi har tidigare skrivit om värmetransport på Ecoprofile: Spillvärme kan ersätta en kärnkraftreaktor Bilden visar godståget "Stålpendeln" Luleå - Borlänge. Tåget har en bruttovikt på 3200 ton. SSAB: Tyngre tåg på norra stålpendeln



MIKAEL JOHANSSON 2008-06-28        #6047
Det är enorma mängder energi som försvinner i världens industrier. Målet måste vara att lära sig ta tillvara på denna energi. En variant är odling av alger/mikroorganismer i stora bassänger för att tillverka produkter som ersätter petroleum. Med hjälp av spillvärme kan bassängerna tempereras året om. Men man kan även återvinna koldioxid genom att pumpa ned den i bassängen. Sådana försök pågår över hela världen just nu. Man kan även tänka sig att nyttja spillvärmen för megastora året-runt-växthus här i Norden. Vi vet ju redan idag att världen går mot torka och livsmedelsbrist. Därför så kan det bli nödvändigt med året-runt-växthus för att vi ska kunna äta exotiska frukter och grönsaker i framtiden. Vid högskolan i Kalmar så studerar man koldioxidätande bakterier. Tänk dig stora bassänger med alger och sådana bakterier. Intressant, eller hur?

http://www.klt.nu/index.php?placid=26&parent=1&id=1661

MATTIAS CARLSSON 2008-06-28        #6054
Tanken att utnyttja spillvärme til att värma växthus ingår i ett samarbetsprojekt mellan Härjedalens Miljöbränsle AB och ett par kinesiska bolag. Planen är att bygga ett biobränslekombinatet, dvs en sammankopplad produktionsprocess för bioråvara. Det planerade kombinatet ska producera pellets, briketter, etanol, el och fjärrvärme baserat på skogsråvara, biprodukter från skogsindustrin och torv från Härjedalen. Verksamheten ska även innehålla en växthusodling. En pilotstudie inleddes 2006, och om allt går väl så startar fullskalig produktion 2011. Det här är ett exempel på industriell symbios, dvs att man efterliknar symbiotiska organismers sätt att leva av varandra, och man skapar här en industriell enhet där man producerar flera olika produkter och där avfallsprodukter och spillvärme från en process används som råvaror till andra processer.

http://www.energimyndigheten.se/Global/Filer%20-%20Forskning/Transport/Tafl

MIKAEL JOHANSSON 2008-06-28        #6057
Det var intressant förutom att jag tycker att det är oklokt att göra drivmedel av biomassa.

MATTIAS CARLSSON 2011-10-12        #19232
Det planerade bioenergikombinatet i Sveg har nyligen fått klartecken av miljödomstolen. Nu påbörjas det första produktionssteget som innebär en integrerad anläggning för etanol, biogas och ett kraftväremverk. I förlängningen ska även ett växthus på 5 hektar byggas för att nyttja den spillvärmen som blir över från de andra delarna av den integrerade anläggningen.

ERIK SANDBLOM 2012-01-30        #19900
LKAB:s miljösatsning gick i stöpet - Ekot
Idén var att koldioxiden skulle möta gråberget, en kemisk reaktion uppstå och koldioxiden binds fast i stenen. Trots att labbförsök visade att gråberget kunde fånga upp till 95 procent av koldioxiden gick processen för sakta.

Logga in för att svara


Produkter

El (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Energimätare (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Småskalig vindkraft (33)
Belysning (1)
Solceller (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Energikonsulter (2)
Solfångarsystem (2)
Vindandelar (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3220 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik