|
Vatten Den dolda vattenförbrukningen
I en artikel i Svenska Dagbladet ger Professor John Anthony Allan från Kings College i London en del tankeväckande siffror på hur mycket vatten som går åt i vår vardag. Och det är inte duschandet han är ute efter, utan de produkter vi köper. Några exempel: 1 kilo nötkött: 15 500 liter T-shirt: 2 700 liter 1 kilo ost: 5 000 liter Hamburgare: 2 400 liter Om produktionen av produkterna eller insatsvaror till dem sker i länder med vattenbrist så blir det så klart problem. Professor Allan föreslår följande lösningar: -Ät mindre kött -God ekonomisk utveckling -Använd mindre biobränslen http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1586833.svd
Här en bra hemsida med mkt info i ämnet.
För fler bra och tydliga exempel: klicka "product gallery" http://www.waterfootprint.org/?page=files/home
Allen förärades tidigare i år Stockholm Water Prize för det pedagogiska konceptet med virtuellt vatten. Man ska dock hålla i minnet att de siffror som anges är medelvärden samt att de inte illustrera att det finns stora skillnader på vad 1 l vatten har för betydelse beroende på var den förbrukas. Det är en väsentlig skillnad om vattnet förloras i form av avdunstning eller om den endas avlänkas något i sitt flöde.
Svenskt ekologiskt nötkött tar mindre vatten i anspråk och vattnet avlänkas bara i begränsad omfattning från det naturliga flödet. En annan ytterlighet är bomullsodlingar i Aralsjöns södra tillrinningsområde. Dessa odlingar bär en mycket stor del an ansvaret för Aralsjöns drastiska minskning.
Det finns fler som räknar på det dolda vattnet. Hoekstra och Mekonnen: personbil: 450 000 liter T-tröja: 4100 liter en hamburgare: 2400 liter en latte: 200 liter ett ägg: 135 liter ett A4-papper: 10 liter http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3411046.ece Logga in för att svara |
Återanvändande/upcycling (1) Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3)
|