|
Mat övrigt Klimatmat gör skillnaden
Klimatångesten rotar sig alltmer i världen och vi får ständigt nya rapporter om hur fel vi egentligen lever. Samtidigt finns det personer som aktivt arbetar med att skapa lösningar i situationen. Maja Söderberg, författare och klimatstrateg, är en utav dom.
Visste du att maten vi äter står för så mycket som 24 % av våra växthusgasutsläpp? Våra matvanor är därför ett viktigt område att justera menar Maja Söderberg. - Jag blev själv förvånad över siffran och kände att något måste göras, säger Maja och visar resultatet; kokboken ”Majas klimatmat” som som lanserades på bokmässan i Göteborg i höstas.
De maträtter vi lagar, de råvaror och ingredienser vi använder har helt olika påverkan på miljön. Rotfrukter och baljväxter är bra mat som Konsumentverket vill att vi äter mer av. Om vi alla lade till en vegetarisk maträtt mer per vecka skulle det göra stor skillnad enligt dem. Maja håller med om detta men framhåller att äta efter årstidernas växlingar som en av hennes främsta ledstjärnor.
- Med säsongsanpassad matlagning hinner jag längta efter en viss råvara. Som en bonus blir matlagningen plötsligt så mycket mer omväxlande. Det är fantastiskt att hitta svenska ekologiska rotfrukter i hyllorna under hösten och vintern. Maja resonerar vidare; -Isbergssallad och tomater odlas vintertid i växthus som ger massor av onödiga utsläpp. De kanske inte bör finnas i affären alltid, året om?
Sedan Maja lade om sin egen kost har hon upptäckt nya råvaror och nya maträtter. Hon uppmanar alla att experimentera mera, att flytta handen från isbergssalladen till vitkålen och köpa mer ekologiskt. Vid ekologisk matproduktion används inte kemiska bekämpningsmedel, som bidrar till övergödning och stressar ett redan stressat ekosystem. - När vi väljer ekologisk mat minskar vi klimatpåverkan, slipper gifter och får godare mer näringsrik mat, säger Maja.
Det viktigaste är att gå från att känna till problemen vidare till aktiv handling. Många tror att individens agerande inte har betydelse. Det är helt fel. -Man behöver inte vara extrem. Alla kan hitta sin nivå, som passar i livet just nu, säger Maja som hoppas att kokboken ska inspirera och förenkla för dem som vill göra en insats.
Kokbokens huvudbudskap är att använda säsongens råvaror. De cirka 100 recepten rymmer allt från frukostar och huvudrätter till sallader och sötsaker. Recepten bygger på några enkla grundtankar: följ årstidernas växlingar, handla närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt, välj fisk från hållbara bestånd, ät mindre kött och välj vilt och lamm framför nöt och fläsk.
-Recepten är dessutom mycket goda och aptitliga, säger Maja.
Under våren 2009 arbetar Maja som konstnärlig ledare inför öppnandet av en ny, klimatsmart restaurang, Rififi i Växjö samt fortsätter sin landsomfattande ”turné” för att inspirera till att laga klimatmat. Drömmen är att få föreläsa på kostvetareprogrammet eller för hemkunskapslärare, så att kunskapen förankras i dem som lär ut den vidare. - Jag arbetar även på webben, www.klimatmat.se, där besökaren finner mer information och recept, min blogg samt kan få mer kunskap om hälsa och miljö av nutritionisten Camilla Gard.
-Det här är bara början, avslutar Maja och ler stort.
Faktaruta
Välj:
• • Säsongens råvaror
• • Närproducerat
• • Ekologiskt och rättvisemärkt
• • Minska din köttkonsumtion, välj svensk ekologiskt
kött(gärna vilt, lamm, kyckling)
• • Fisk; KRAV-märkt eller MCS märkt
/ Carina Sundqvist, Inspiratör för en hållbar livsstil www.klimatmat.se
Verkar schysst! Ett handgripligt sätt att lära sig om mat och klimat.
En sak jag undrar över är varför Maja rekommenderar MSC-märkt fisk av klimatskäl? Vad jag vet finns inga kriterier om t.ex. bränsleförbrukning vid fångst eller transporter med.
Hon verkar också ta för självklart att ekologisk mat är mer klimatsmart? Kanske handlar boken mer om Mat och miljö än bara om Mat och klimat?
Jo, visst är det så att min bok även berör frågor som kanske mer är miljöfrågor än klimatfrågor. Om det nu går att skilja på dem. Jag har försökt att ta ett helhetsgrepp där målet är att skapa hållbara matvanor. Och att fiska ut haven är väl knappast hållbart, därav rekommendationen om MSC-märkt fisk.
Huruvida ekologiskt är mer klimatsmart än konventionellt producerade varor finns det i dagsläget inte speciellt mycket forskningsunderlag på. Det skiljer sig helt enkelt mellan olika grödor och produkter. En aspekt som ofta glöms bort är att konstgödsel är oerhört energikrävande att framställa och att fosforet som ingår dessutom är en ändlig resurs. Jag har också tittat på hur det ekologiska lantbruket arbetar med klimatfrågor jämfört med det konventionella. Jag är övertygad om att det ekologiska lantbruket inom kort kommer att ligga långt före det konventionella i sitt klimatarbete.
Eftersom jorden fungerar som en helhet är det också viktigt att tänka i helheter. Arbetet med att bromsa klimatförändringarna måste vara det mest centrala, men det arbetet får ju inte orsaka miljöförstöring på andra områden.
Hoppas ni hittar inspiration i min bok!
/Maja
Välkommen hit Maja, vad kul att du blivit medlem!
Frågorna går som sagt i varandra, och det är väl kanske snarast titeln som blir problematisk, att det är svårt att bara prata mat och klimat... Det är så många andra stora miljöfrågor och sociala frågor som är inblandade. Vilket också framgår i vår bokcirkel som pågår just nu om boken "KliMATfrågan på bordet". Delta gärna i den! http://www.ecoprofile.se/produkt_453_KliMATfragan_pa_bordet,_Formas_fokuser
I boken är jag väldigt tydlig med vad jag lägger in i begreppet "klimatmat". Där ingår t.ex. att minska på köttet och våga prova vilt och lamm, att handla närproducerat och att se överbliven mat som bonusmat. Det finns även en diskussion om mejeriprodukter och i många rätter anges havredryck som ett klimatsmart alternativ till mjölken.
KliMATfrågan på bordet ligger här hemma och är inte riktigt färdigläst. Jag är gärna med och diskuterar den.
Du är inte ensam om att inte ha kommit igenom boken... :-) Vi har börjat så smått med de första kapitlen.
Maja:
Det är med din bok alltså i så fall minst tre böcker som kommit ut sedan i höstas som behandlar ungefär samma sak. Boken "Mat och klimat" av "Väder -Pär", Johanna Björklund och Susanne Johansson från SLU kom ju i november. Om man var på Klimatforum så fick man varsitt gratisex av den. Sponsrat av LRF om jag minns rätt.
En både vacker och pedagogisk bok, som tar upp många olika aspekter på lokal och global livsmedelsproduktion, tycker jag, efter att ha bläddrat igenom den några ggr.
Förstår att din bok, förutom att ta upp klimat/miljöaspekter med mat, även är en receptbok.
I så fall kan de säkert komplettera varandra utmärkt som info-väg för nyfikna och yrvakna matintresserade och klimatoroade svenskar, för det enda jag saknade i Mat och klimat var just recept.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173290181
Jag var på releasefrukosten för "Mat och Klimat". Jag har läst den från pärm till pärm och tycker den är jättebra. Och precis som du säger så kompletterar min bok denna lärobok på ett bra sätt. För när man läst all fakta så är ju det naturliga steget att börja laga. Helst med en gång. Då är det bra med recept att utgå från eller inspireras av.
Ytterligare en vinkel på detta med mat och miljö och klimat görs i ännu en i raden av matböcker på detta tema från förra året: "Matsmart" av Edman, Thunberg, Töve.
Mer av en reportagebok på temat "Sveriges nya matlandskap" än övriga är känslan efter att ha ögnat igenom den.
Nu lär väl ändå de "fyndiga" klimatsmartmat-titlarna vara slut?
;-)
http://www.bokus.com/b/9789188238856.html?pt=search_result
Jag har nu varit och handlat för ett par recept till i boken. Tycker det märks att Maja vet vad hon pratar om!
En sak som det dock pratas allt mer om är vikten av en hög produktivitet i jordbruket för att minska klimatpåverkan, se länk. Och ekologisk odling konkurrerar väl iaf inte idag med konventionell odling i produktivitet. Men kanske om vi får kretslopp på humanurin och avloppsslam? http://www.sjv.se/nyhetsarkiv/nyheter/effektivabonderarbraforklimatet.5.78b Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1)
|