Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatskal   

Karin Adalberts Plusenergihus, Villa Åkarp

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9112

Karin Adalbert är doktorn i byggnadsfysik som nu tar passivhusbyggandet ett steg längre och bygger ett Roxullsponsrat Plusenergihus till sig själv i Åkarp, utanför Malmö. Likt passivhusen så byggs hennes villa mycket välisolerat, helt tätt och med värmeåtervinning i ventilationssystemet. Skillnaden är att hon väljer att installera ett traditionellt radiatorsystem, där vattnet värms av solfångare och braskamin. Mitt i vardagsrummet, bredvid braskaminen kommer finnas en stor ackumulatortank inbyggd bakom gipsplattor som blir husets energihjärta, där lagras värmen från solfångare och den vattenmantlade braskaminen. Huset beräknas att förbruka 5 500 kWh per år för el och värme. Denna energi kommer från solfångarna, braskaminen och köpt grön el från Eon. Men huset har även solceller som kommer producera mer el än vad som köps. I Tyskland är Plusenergikonceptet redan etablerat och det är den tyske Werner Strolz som är arkitekten bakom Villa Åkarp.

http://plusenergihus.roxull.se/



JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9113

Här är planlösningen för nedervåningen. Notera ackumulatortanken i vardagsrummet.

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9114
I branschtidningen ByggIndustrin nämns att genom att installera vanliga radiatorer sänks energiförbrukningen med åtta procent, medan byggkostnaden bara ökar med en procentenhet. Det som ger minskningen är att om man har energitillförsel via tilluften så måste man ha större ventilationsflöden, med då tillkommande värmeförluster och elförbrukning för fläktar.

http://www.byggindustrin.com/teknik/radiatorer-gor-passivhus-annu-mer-energ

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9115
Villaboende är i sig inte det som har potential att bidra mest till en hållbar livsstil, jag noterar att det är både garage och bil inritat på illustration och planlösning. Men energimässigt, bara för huset, så borde man nog kunna säga att detta är ett miljömässigt hållbart boende. Fyra saker undrar jag: 1. Kommer braskaminen att ha katalysator? Även om pelletseldning ger relativt lite utsläpp så är det ändå en del elakheter som kommer ut. Den här lösningen, utan katalysator, skulle därför inte passa i ett tättbebyggt område. 2. Skulle man kunna koppla in fjärrvärme istället för braskaminen i den här lösningen? 3. Varför valdes solceller framför vindkraft? 4. Finns det planer på att senare smälla upp ett vindkraftverk på tomten för att leverera energi även till den planerade bilen?

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9116
Här finns ett tvåminuters teve-inslag om huset.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=1389217&lid=puff_1389772&lpos

MATTIAS CARLSSON 2009-01-27        #9123
Enligt husets hemsida så är merkostnaden för plusenergitekniken (ventilation, isolering, lufttäthet, fönster, solceller och solfångare) 800 000 kr för ett hus på 150 kvm. Kostnadsbesparingen är omkring 15 000 kr per år, vilket gör att återbetalningstiden är drygt 50 år. Ur ett privatekonomiskt perspektiv så är det ingen vidare bra investering. Med de ekonomiska förutsättningarna så kommer plusenergihus aldrig att bli en hit bland vanligt folk, utan endast attrahera de som är väldigt intresserade. Undrar vad det kostar om man till exempel avstår från solcellerna och istället köper in el via vindkraftskooperativ. Har skickat en fråga angående detta till Roxull. Hoppas på svar.

http://plusenergihus.roxull.se/sw104637.asp

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9127
Ja, solcellerna känns som en av de dyrare sakerna i huset. Karin trycker på att det är andra värden än de ekonomiska som styrt familjens val. Fast iofs, hon har ju ett företag som jobbar med de här frågorna, så det är väl väldigt bra reklam för företaget. Och så får hon väl en del sponsorpengar från alla tillverkare som syns på hemsidan. Fast egentligen, en återbetalningstid på 50 år är väl egentligen lönsam, eftersom hus brukar stå kvar längre än 50 år. Ett förenklat exempel utan nuvärdesberäkning, räntehänsyn och grejer: Säg att de säljer huset om 25 år, då har de sparat ihop halva merinvesteringen, och det kanske inte är otroligt att de får 400 000 mer för huset eftersom det är så mycket energisnålare än andra hus byggda samtidigt? Jag vet ju naturligtvis att den vanlige husköparen inte resonerar så här, det ska vara återbetalningstid på några få år, men ändå.

MATTIAS CARLSSON 2009-01-27        #9132
Jo huset står väl längre än 50 år får man hoppas. Men om huslånet har en ränta på 3% så får man betala 24000 i extra ränta varje år på grund av merkostnaden. I sådana fall så gör man en förlust med 9000 kr per år.

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-28        #9137
Vi får väl hoppas att politiker har mod att göra ful-energi så dyrt att det lönar sig bättre att bygga rätt. Och att kostnaderna för att bygga rätt sjunker med tiden, det lär det väl göra när även typhusen planeras rätt från början. Karin har svarat på mina fyra frågor: 1. Kommer braskaminen att ha katalysator? Svar: ja 2. Skulle man kunna koppla in fjärrvärme istället för braskaminen i den här lösningen? Svar: ja. Dock har vi ingen fjärrvärme i det här området i Åkarp. 3. Varför valdes solceller framför vindkraft? SVAR: Vi började att logga vindhastigheten på tomten (som ligger i ett tättbebyggt område) under ett års tid och hastigheten var relativt låg, startvindhastigheten för dessa små verk ligger 2-3 m/s, och vi kom över denna hastighet endast ca hälften av tiden. Vi beslöt oss ändå för att gå vidare. Vi ringde kommunen och bad om lov. De svarade att de hade ett 10-tal sådana här ärende liggandes, och de visste inte hur de skulle behandla frågan - får en villaägare tillstånd så måste alla få tillstånd. Dessutom skulle vi behöva våra närmaste grannars tillstånd. Nu började det bli motigt! Rent ekonomiskt skulle det vara mer kostnadseffektivt med vindkraft, men vi beslöt att det var lättast att gå vidare med solceller för att inte bromsa upp byggprocessen. 4. Finns det planer på att senare smälla upp ett vindkraftverk på tomten för att leverera energi även till den planerade bilen? Svar: Ja, när tiden är mogen så ger jag mig på detta. Jag är nyfiken på vad det är för tillverkare av braskamin och hur stora utsläpp den har, så jag mailar Karin igen och frågar.

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-23        #9942

Nu är fönstren på plats i Villa Åkarp. Fönstren har rekordlågt U-värden på 0,8 w/m2K.

http://plusenergihus.roxull.se/sw114724.asp

THEODOR ADOLFSSON 2009-03-24        #9963
Men hmm. Varför slutar bilden i trådstarten där garaget börjar i ursprungsbilden? Varför är det så självklart att ha bil trots att man bygger ett hus för att minska sin klimatpåverkan? (Som andra påpekat)

MATTIAS CARLSSON 2009-05-21        #10789
Artikel i Guardian om plusenergihus utanför Århus i Danmark. "This is the last place you would expect to find the solar-powered home of the future. Lystrup, a suburb of Denmarks second city, Aarhus, is grey from street to sky. The spring sun, hidden behind a bank of clouds that doesnt break once on my week- long visit, barely seems strong enough to run a pocket calculator, let alone meet the energy needs of a family of four. But it is here that a dream of zero-carbon living is being realised ... Lildholdt is coy about how expensive the house was to build, describing it as "the Rolls-Royce version" and insisting that as a commercial product, it would cost no more than a regular three-bedroom detached. When pressed, she tells me the bill came to around £500,000. "Hopefully well set a standard for what houses will look like in the future. But this is an experiment," she says. "Were not building houses, were building an idea." Nine more Active Houses are under construction around Europe. If it can work under the leaden skies of Aarhus, it can work in Britain."

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/may/21/active-house-denmark-zero

JOHAN ERLANDSSON 2009-08-21        #11747
Nu är 32 kvadratmeter solceller och 18 kvadratmeter solfångare på väg upp på plusenergihuset. Trots att vakuumrör är mer effektiva har plana solfångare valts av estetiska skäl. Jag funderar på hur viktigt det egentligen är att ha maximalt effektiva solfångare, eftersom de anläggningar jag brukar se på villatak bara täcker en mindre del av taket. Några kvadratmeter till pga av en mindre effektiv solfångare är väl egentligen ingen större nackdel, utan kan tvärtemot få solfångaren att smälta in bättre i taket? Jag undrar vad Karin får betala för sina 32 kvadratmeter solceller...

http://www.roxull.se/inspiration/villa+åkarp/följ+projektet/solenergi+ger+p

THEODOR ADOLFSSON 2009-08-21        #11758

Solceller skulle göra en typisk tråkvilla betydligt vackrare.

De flesta tak är dessutom bra mycket fulare än solcellerna, vilka jag tycker ser rätt bra ut. Jag förstår inte riktigt hur folk kan bygga ruskigt fula villor och sedan bry sig om solcellerna. Fast det kanske är de som har lite snyggare villor som är de som satsar på solceller. Åkarpvillan ser ganska bra ut eftersom den lånat former från en tid då funkis inte enbart betydde slätstrukenhet. Tyvärr verkar den köpt tidsandan på andra fronter och således asfalterat gräsmattan med den i arkitektkretsar omhuldade färgen grå, som förvisso ÄR en talande symbol för arkitektyrket.

JOHAN ERLANDSSON 2009-08-26        #11792
Jag pratade just med Karin Adalberth på telefon, och hon berättade att det är planerad inflyttning om två veckor. Energidata kommer förmodlingen att publiceras löpande, det ska bli spännande att ta del av!

JOHAN ERLANDSSON 2009-09-30        #12305
Officiell premiär för huset blir i mitten av oktober, och Birger Schlaug kommer var där och delta i en paneldebatt.

http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article646625.ece

FREDRIK BERGMAN 2009-10-14        #12509
Schlaug skriver idag om huset på sin blogg, det är idag det är premiär + paneldebatt för övrigt, och länkar till tv-inslag om huset.

http://schlaug.blogspot.com/2009/10/idag-ar-det-plushus-som-galler.html

JOHAN ERLANDSSON 2009-10-14        #12513
Hade varit kul att vara där... Teveinslaget är samma som jag länkar till här ovan i inlägg #9116. Vi får väl säkert lite reflektioner från Birger även efteråt hoppas jag!

JOHAN ERLANDSSON 2009-10-14        #12525
Nu börjar rapporteringen... Först ut är Ny Teknik.

http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article655652.ece

THEODOR ADOLFSSON 2009-10-14        #12526
Även Svenska Dagbladet skriver om villan. Som vanligt håller kommentarerna hög kvalitet.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3649939.svd

ZSOFIA GANROT 2009-10-22        #12608
Ni som bor i Gtb med omnejd och är intresserade av passivhus och plusenergihus eller allmänt om forskningsläget kring dessa, se inklistrad här nedanför information om evenemang öppen för allmänheten från Chalmers och GU (jag får dem via nyhetsbrev från GVM). Denna gången om hållbart byggande... -------------------------------------------- Doktorsavhandling Arkitektur, Chalmers 29/10 Building resilience beyond the passive house era. Project-based change and innovation towards the social-ecological performance of the built environment. Swedish experiences Barbara Rubino, Institutionen för arkitektur, Chalmers avlägger doktorsexamen. Tid: Torsdag 29/10 kl 13.15 Plats: A-salen, Sven Hultins gata 6, Chalmers, Göteborg Opponent: Sebastian Moffat, PhD, CONSENSUS Institute for CONstructed Environments and Sustainable Urban Systems, Salt Spring Island, Canada Avhandlingens titel: "Building resilience beyond the passive house era. Project-based change and innovation towards the social-ecological performance of the built environment. Swedish experiences" Nyckelord: building sector, built environment, change and innovation, project-based practice, resilience, socio-ecological systems (SESs), sustainability, Sweden. Avhandlingens finns publicerad i Chalmers publikationsdatabas CPL: http://publications.lib.chalmers.se/cpl/record/index.xsql?pubid=99240 Mer om Barbara Rubinos forskning: http://www.chalmers.se/arch/SV/kontakt/personer/rubino-barbara --------------------------------------------------------

JOHAN ERLANDSSON 2009-11-24        #12999
Under oktober levererade husets solceller 200 kWh (borde vara tillräckligt för hushålleselen). Även solfångarna jobbade på under soliga dagar. I ett officiellt meddelande från lanseringsdagen konstateras att: -Ingen ny teknik har använts i bygget -Merkostnaden jämfört med att bygga ett helt konventionellt hus blev 800 000

http://www.rockwool.se/inspiration/villa+%C3%A5karp/f%C3%B6lj+projektet/nu+

Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Standby-stoppare (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solceller (2)
Vindandelar (2)
Småskalig vindkraft (33)
Energimätare (3)
El (3)
Belysning (1)
Solfångarsystem (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3159 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik