Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatskal   

Tilläggsisolera vind i flerfamiljshus en hel vetenskap

JOHAN ERLANDSSON 2009-02-20        #9499

Vi genomförde i höstas en energideklaration, där ett förslag till energiåtgärd med relativt kort pay-offtid var tilläggsisolering av vind. Förslaget var att lägga 100 mm cellplast på befintligt vindsgolv och sedan bygga spånskivegolv på det, och kostnaden uppskattades till ca. 60 000, vilket skulle ge en energibesparing på 5 000 kWh/år och en pay-offtid på ca. 12 år om vi räknar på ett fjärrvärmepris på en krona/kWh. Nu när vi börjat samla in offerter visar det sig att det inte är tillåtet att isolera med cellplast i flerfamiljshus av brandsäkerhetsskäl, och jag har av en byggentreprenör fått en offert på att ta bort befintligt golv, bygga på befintliga reglar, ta bort gammal sågspånsisolering, spruta in lösull och sedan bygga nytt golv. Kostnad ca. 250 000 och pay-offtid på 50 år! Inget vidare kostnadseffektivt alternativ alltså. Efter ny kontakt med de som genomförde energideklarationen (som skämdes för att ha föreslagit en ej tillåten isoleringsåtgärd) framkom en ny idé om att ta reda på hur mycket utrymme som finns under befintligt golv. Kanske kan en billig åtgärd vara att suga upp gammalt sågspån och spruta in ny lösull utan att behöva ta bort golvet? Jag har nu bett en byggentreprenör att komma hit och kolla hur mycket utrymme som finns under golvet och om det är möjligt att spruta in lösull. Detta skulle vara en mycket smidig lösning då vi kanske inte behöver tömma våra förråd helt och hållet för att kunna genomföra isoleringsarbetet. Frågan är bara om det finns tillräckligt mycket utrymme för att isoleringen ska ge någon effekt att tala om.



THEODOR ADOLFSSON 2009-02-20        #9500
Vid vilken temperatur är det som pay off-tiden blir 12 år? Inte allt för få av de jag besöker verkar vilja ha typ 25 grader hemma hos sig. Mycket borde gå att tjäna bara på att få folk att nöja sig med 20 grader inomhus. Å andra sidan har jag förstått att jag är väldigt varm av mig och att många inte accepterar några 20 grader.

ANTON STEEN 2009-02-22        #9506
Man får väl ta på sig lite kläder! 20 grader är väl inga som helst problem.

ERIK SANDBLOM 2009-02-22        #9507
Man kan väl låta huset ta på sig "kläderna", det vill säga öka på isoleringen? I ett passivhus borde det i princip gå att ha hur varmt som helst utan att det påverkar uppvärmningskostnaden så mycket.

DANIEL SKOG 2009-02-25        #9561
Har ni övervägt att använda Ekofiber (baserat på gamla tidningar, se länk nedan) eller liknande isoleringsmaterial istället för cellplast?

http://www.ekofiber.se/Default.aspx?tabIndex=5&tabId=85

MATTIAS CARLSSON 2010-10-03        #15854
Tydligen är aerogel ett extremt bra isoleringsmaterial. Ett svenskt företag har nu tagit fram en teknik för att producera materialet till väsentligt lägre kostnad än vad som tidigare var möjligt. Företaget Svenska Aerogel AB (ett modernt SAAB...) hävdar att en tre centimeter tjock aerogelskiva isolerar lika bra som 25 centimeter gullfiber, vilket kan göra att tilläggsisolering av väggar och tak i befintliga hus blir enklare att genomföra.

Aerogelen
kan kommaatt revolutionera möjligheterna att isolera gamla hus, säger han.

- Hittills har man ju varit tvungen att flytta väggen ett par, tre decimeter inåt i rummet för att få plats med tillräcklig mängd isoleringsmaterial och det vill man ju inte. Aerogelen ger helt nya förutsättningar, säger Anders Lundström.

Aerogel som isolering är särskilt intressant i varma länder där man använder stora mängder energi för luftkonditionering av bostäder och kontor, tror Lundström.



JOHAN ERLANDSSON 2010-10-05        #15861
Det där låter ju helt fantastiskt! Men det är ingen färdig produkt än?

MATTIAS CARLSSON 2010-10-05        #15869
Om jag förstått rätt så är det en ny process för att producera aerogel till relativt låg kostnad som företaget har utvecklat. Man har också identifierat tilläggsisolering som en bra applikation, men någon produktion av isolerskivor verkar man inte ha börjat med. På företagets hemsida ges lite mer info.

Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Småskalig vindkraft (33)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Belysning (1)
Vindandelar (2)
Solfångarsystem (2)
Standby-stoppare (1)
Solceller (2)
El (3)
Energimätare (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3163 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik