Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Släck inte bara lamporna på lördag, gör mer för klimatet

AGNETA MOLINDER 2009-03-25        #9994

Stefan Holm byter till lågenergilampor

På lördag kl 20.30 arrangeras Earth Hour och miljontals människor släcker ljuset under en timme för klimatet. Men den som verkligen vill göra skillnad för klimatet borde se över hela sin energianvändning. Använd Earth Hour till att skapa en större och mer bestående effekt menar Fortum och ger några konkreta tips. Fortum uppmanar alla kan ta chansen och att energieffektivisera i samband med Earth Hour. Passa på att byta vanliga lampor till lågenergilampor, installera utrustning som till exempel fjärrströmbrytare eller grenuttag med strömbrytare för att undvika standby. På så vis får Earth Hour en mycket större och bestående effekt. Belysningen står för ungefär 20 procent av hushållselen och det är enkelt att sänka energianvändningen genom att använda lågenergilampor. En lågenergilampa använder en femtedel så mycket energi och håller omkring 10 gånger så länge som en konventionell glödlampa. Både för klimatet och för plånboken är det bra att använda energi smart. Svenskarna kan bli bättre på att ta reda på hur hushållets energianvändning ser ut: 9 enkla sätt att spara energi och värna om klimatet: 1. Byt till en nyare kyl och frys som förbrukar drygt 1 000 kr mindre el per år än en gammal. 2. En dator inkl skärm och skrivare som stängs av helt när ingen använder dem, dvs de står inte i standby-läge, kan spara drygt 360 kr per år. 3. Använd lock på kastrullerna, så minskar du din energianvändning med 80% per år. 4. En halogenlampa med transformator som är ansluten till ett vägguttag drar ström även om lampan inte är på. Spara 110 kr per år genom att dra ur kontakten. 5. TV, DVD och digitalmottagare som stängs av helt, kan spara nästan 300 kr per år jämfört med om de står i standby-läge. 6. Frosta av kyl och frys regelbundet och spara 250 kr per år. 7. Använd vattenkokare och spara 50% av kostnaden eller 110 kr per år. 8. Stäng av handdukstorken halv dygnet och spara 525 kr per år. 9. Att byta 4 st vanliga 60 W glödlampor som lyser i 4 timmar per dygn, mot 4 st lågenergilampor (11 W) sparar 343 kr per år. För mer information om energieffektivisering, möjlighet att prova hur olika åtgärder gör skillnad, besök gärna www.fortum.se/energihjalpen

www.fortum.se/energihjalpen



JOHAN ERLANDSSON 2009-03-25        #9997
Bra tips Agneta! Kan du inte ge lite tips på hur man minskar energianvändningen för uppvärmning och tappvarmvatten också? Det är ju också viktiga energiförbrukare, och sådan energi som Fortum säljer. Det blir lite av suboptimering att bara fokusera på hushållselen menar jag, när den står för ca. en fjärdedel av hushållets energianvändning.

MAGNUS BILLBERGER 2011-03-30        #17383

Har fått en sparuppmaning på jobbet att inte låta dator stå i standby vilket enligt nämnd uppmaning skulle kunna spara ca 320 kr per år och person. Alltså ungefär samma siffror som ovan. När min magkänsla säger att det låter mycket kan jag sällan låta bli att ta reda på mer.

När jag mäter all utrustning i standby/strömsparläge så har jag 25W vilket skulle innbära 219 kWh per år om allt stod i standby dygnet runt. Nu går ju den aktiva arbetstiden bort (-10%) och jag och många av mina kollegor vet jag släcker ner helt under längre ledigheter (-20%). Då är vi nere på drygt 150 kWh i besparingspotential.

Nu kanske man ska fråga sig vad det är för poäng med denna beräkning? Jo två saker:

De besparingspotentialer som finns exemplifieras ofta med värden som kanske representerar ett genomsnitt eller en median: Det kan innbära att hälften av alla fall har lägre potential och vissa, som jag, har betydligt lägre potential. Jag tror det kan leda till förlorat förtroende för energiråden.

Sedan hävdar jag att många av de energisparåtgärd vi gör faktiskt kräver en insats, ett engagemang och inte sällan en del tid. Då menar jag att det är viktigt att välja de åtgärder som ger störst nytta och här finns den absolut största potentialen inte i att göra det vi gör annorlunda utan att sluta göra sådant som kostar mycket energi. Varje dag jag tar cykeln istället för bilen till jobbet så sparar jag ca 25 kWh.

Provade för övrigt fortums enegisimulator och lite intressant var att vårt hus genomsnittliga förbrukning de senaste fem åren ligger under det energibehov som fortum räknar med.


Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Energimätare (3)
Solceller (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Småskalig vindkraft (33)
Energikonsulter (2)
Vindandelar (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Belysning (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3161 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik