|
Närproducerat Ett oväntat perspektiv på mattransport.
Mitt först inlägg här efter att ha följt bloggen några månader :)
En bekant till mig arbetar med design av tvåtaktiga motorer för lastskepp i köbenhamn, och han kom med ett överraskande påstående:
energiförbrukning vid skeppstransport är extremt låg jämfört med transport i långtradare, så pass låg att om man vill transportera bananer till norra danmark, så förbrukas det mer energi på vägen från köpenhamn och norrut med långtradare, än det gjort på skeppstransporten från västindien till köpenhamn.
(räknat i olja/kg bananer).
Om detta stämmer skulle det kunna ha rätt så stora konsekvenser för miljömedvetet handlande, det skulle tex vara bättre att köpa bananer från dominikanska republiken (rättvise/kravmärkta så klart) än att köpa norrländska hjortron..
Någon som kan bekräfta/avfärda påståendet ovan så vore jag väldigt tacksam.
Jag vågar nog bekräfta påståendet direkt. Visst kan det vara så med ett välfyllt lastfartyg, och jag tror nog att det kommit upp några gånger här på Ecoprofile redan. Vad det gäller mat så är det i odlingsfasen eller motsvarande som den största delen av miljöpåverkan uppkommer.
Fartygstransporter är generellt sett energieffektiva jämfört med lastbil på långa avstånd, jag tror att det går typ en sjundedel av energin om fartyget håller rimlig hastighet. Däremot ger fartygstransporter upphov till mycket stora svavelutsläpp. Och totalt sett så förbrukar fartygstransporterna mycket energi och är inte oproblematiska även om det går att hitta jämförelser där båt är bättre än lastbil.
Här är några länkar om sjötransport. Du kanske kan spåra uppgifter därifrån?
Ecoprofile: En nygammal distributionskanal
Brittiska snabbköpskedjan Tesco har börjat med vattentransport som ett alternativ till lastbilar. Tre gånger i veckan skickar man importerat vin kanalvägen från Liverpool till Manchester för att buteljeras. Därmed blir det 50 färre lastbilar på vägen varje vecka. Koldioxidutsläppen minskar med 80%.
Tack så mycket för hjälpen!
Ska försöka söka lite bättre här innan jag frågar något nästa gång :)
Årets kock skulle nog behöva lite utbildning om hur konventionell odling kan gå till. http://www.metro.se/2009/09/29/38179/ekologiskt-inte-alltid-bast-for-miljo/ Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Vegetarisk catering (2) Matlagningskurser (1) Växtskydd (1)
|