Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Övrigt   

Amazonskogen krymper allt snabbare

JOHAN ERLANDSSON 2005-05-19        #483
Artikel i DN idag: "Regnskogen i Amazonas avverkas rekordsnabbt, visar nya siffror från den brasilianska regeringen. Miljöministeriet uppgav på onsdagen att 26.000 kvadratkilometer skog hade huggits ned från augusti 2003 till augusti 2004, en yta nästan lika stor som Västergötland och Östergötland tillsammans. Det är den näst högsta siffran hittills, och sex procent högre än avverkningstakten året innan, skriver BBC. Snabbast var avverkningen i delstaten Mato Grosso, där stora skogsområden kapats för att göra plats för odlingar. En storskalig sojaproduktion har ersatt skogen."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=416832&previousRenderType=6



L E 2006-02-08        #1494
...och sojaproduktionen beror på vårt fanatiska köttberoende. Huvuddelen av den soja som odlas går nämligen till djurfabrikerna, ett dyrt och resurskrävande sätt att få protein och ett stort miljöproblem. En nästintill tabubelagd fråga som borde diskuteras mycket mer.

JOHAN ERLANDSSON 2006-02-08        #1495
Har du några siffror på hur stor andel av den svenska tamdjursproduktionen som utfordras med sojaprodukter?

MAGNUS BILLBERGER 2006-02-08        #1498
Är också mycket intresserad av att få veta mer om våra tamdjurs sojaberoende. Jag kan tänka mej att grisar och höns hör till storkonsumenterna medan kor är lite mer sparsamma där och får klarar sej antagligen helt utan sojaproteintillskott. En besvärlig sak med vårt köttintag är att det finns en motsats mellan vår hälsa och miljön. Hälsomässigt burkar man väl föredra fågel och fisk medan det miljömässigt vore bättre att hålla sej till kött från betande djur. Är det någon som vågar sej på en miljömässig rangordning av vårt proteinintag? Mitt förslag (underförstått att vi inte äter mer än vi faktiskt behöver, dvs max 1 g per kg kroppsvikt och dag): Kött från vilt Egenfångad insjöfisk Mejeriprodukter Kött från betande djur: Får/Lamm Nöt Odlade proteiner (soja etc.) Odlad fisk Gris Höns Havsfisk Havsfisken borde ligga högre upp om det inte vore för det vansinniga överuttaget/fisket. Nöt kan jag tänka mej att flytta ner lite beroende på hur de föds upp och så.

JOHAN ERLANDSSON 2006-02-10        #1504
Intressant rangordning! Som öppnar upp för lite frågor. Varför är mejeriprodukter miljömässigt bättre än odlade proteiner? Jag kan också tänka mig att egenfångad insjöfisk kan vara miljömässigt dålig. Tänk om alla skulle ut med smutsiga tvåtaktare och hämta sin egen fisk i sjöarna... Om man inte behöver resa så långt för att fiska och inte använder motorbåt är det dock säkert bättre.

MAGNUS BILLBERGER 2006-02-10        #1509
Jag har nog utgått från en lite idealiserad syn på hur vi med nuvarande förutsättningar skulle kunna ha det. Mejeriprodukterna kan förstås hamna längre ner beroende på hur man håller de mjölkproducerande djuren. Idealet är att låta dem beta under större delen av året och att producera mejerivarorna småskaligt. Jämfört med proteinodlig tror jag att mejeriprodukter kräver mindre investerad energi per proteinenhet (gödning, maskiner etc.) och minskar utrymmet för näringsläckage. Rätta mej gärna om jag har fel ;-)

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3159 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik