Övrigt
Amazonskogen krymper allt snabbare
Artikel i DN idag:
"Regnskogen i Amazonas avverkas rekordsnabbt, visar nya siffror från den brasilianska regeringen.
Miljöministeriet uppgav på onsdagen att 26.000 kvadratkilometer skog hade huggits ned från augusti 2003 till augusti 2004, en yta nästan lika stor som Västergötland och Östergötland tillsammans.
Det är den näst högsta siffran hittills, och sex procent högre än avverkningstakten året innan, skriver BBC.
Snabbast var avverkningen i delstaten Mato Grosso, där stora skogsområden kapats för att göra plats för odlingar. En storskalig sojaproduktion har ersatt skogen."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=416832&previousRenderType=6
...och sojaproduktionen beror på vårt fanatiska köttberoende. Huvuddelen av den soja som odlas går nämligen till djurfabrikerna, ett dyrt och resurskrävande sätt att få protein och ett stort miljöproblem. En nästintill tabubelagd fråga som borde diskuteras mycket mer.
Har du några siffror på hur stor andel av den svenska tamdjursproduktionen som utfordras med sojaprodukter?
Är också mycket intresserad av att få veta mer om våra tamdjurs sojaberoende. Jag kan tänka mej att grisar och höns hör till storkonsumenterna medan kor är lite mer sparsamma där och får klarar sej antagligen helt utan sojaproteintillskott.
En besvärlig sak med vårt köttintag är att det finns en motsats mellan vår hälsa och miljön. Hälsomässigt burkar man väl föredra fågel och fisk medan det miljömässigt vore bättre att hålla sej till kött från betande djur.
Är det någon som vågar sej på en miljömässig rangordning av vårt proteinintag?
Mitt förslag (underförstått att vi inte äter mer än vi faktiskt behöver, dvs max 1 g per kg kroppsvikt och dag):
Kött från vilt
Egenfångad insjöfisk
Mejeriprodukter
Kött från betande djur:
Får/Lamm
Nöt
Odlade proteiner (soja etc.)
Odlad fisk
Gris
Höns
Havsfisk
Havsfisken borde ligga högre upp om det inte vore för det vansinniga överuttaget/fisket. Nöt kan jag tänka mej att flytta ner lite beroende på hur de föds upp och så.
Intressant rangordning! Som öppnar upp för lite frågor.
Varför är mejeriprodukter miljömässigt bättre än odlade proteiner?
Jag kan också tänka mig att egenfångad insjöfisk kan vara miljömässigt dålig. Tänk om alla skulle ut med smutsiga tvåtaktare och hämta sin egen fisk i sjöarna... Om man inte behöver resa så långt för att fiska och inte använder motorbåt är det dock säkert bättre.
Jag har nog utgått från en lite idealiserad syn på hur vi med nuvarande förutsättningar skulle kunna ha det.
Mejeriprodukterna kan förstås hamna längre ner beroende på hur man håller de mjölkproducerande djuren. Idealet är att låta dem beta under större delen av året och att producera mejerivarorna småskaligt. Jämfört med proteinodlig tror jag att mejeriprodukter kräver mindre investerad energi per proteinenhet (gödning, maskiner etc.) och minskar utrymmet för näringsläckage.
Rätta mej gärna om jag har fel ;-)
|