|
Närproducerat Urban odling - Med inspiration från London. Ekoteket Sthlm 27 november
Bild från utställningen Urbavista - A future scenario machine som pågår på Ekoteket just nu. Hur får vi mat i Stockholm när oljan sinar och vi inte längre kan importera alla livsmedel vi behöver? I London pågår en lång rad projekt för att kicka igång den urbana matodlingen. Kan vi göra detsamma i Stockholm? Medverkande: Rosie Boycott. Brittisk journalist och författare samt ordförande i London Food som är en del av borgmästare Boris Johnsons försök att förbättra Londonbornas tillgång till sund, lokalt producerad och prisvärd mat. Seb Mayfield. Förgrundsgestalt i Capital Growth och grundare av Food up Front. Capital Growth arbetar för skapa 2 012 nya odlingslotter i London fram till år 2012. Food Up Front hjälper människor att odla mat var helst de kommer åt, i trädgårdar, på balkonger eller fönsterbleck. Tid: Fredag den 27 November 2009 kl. 18.00–19.30 Plats: Ekoteket på Kulturhuset Entré: Gratis! Föreläsningen presenteras av:
Imorgon är det dags! Rosie Boycott från London Food och Seb Mayfield från Capital Growth och Food Up Front berättar om hur Londons matförsörjning ska klimatanpassas och hur allt fler odlingar växer fram runtom i staden.
Här är en liten försmak i form av ett reportage om odling i London där bland andra Seb Mayfield intervjuas. Inslaget börjar 1:07 in i klippet.
Rosie Boycott och Seb Mayfield Det var packat på Ekoteket och vi fick en trevlig stund med Rosie och Seb. Rosie från London Food Board inledde med en faktagenomgång om matens miljöpåverkan och reflekterade om varför britterna har tappat greppet om maten, mest äter färdigmat framför teven och blir feta. Hon menade att det har mycket att göra med att kvinnor började jobba och "lämnade spisen". Och trots att det nu är en trend att äta bättre hemlagad, ekologisk mat så sa hon att:
The majority of people are still eating rotten stuff.
Hon hoppas att OS-satsningen också ska leda till en uppryckning när det gäller britternas matvanor, eftersom det finns en ordentlig matplan i satsningen.
Seb Mayfield berättade om sina två projekt Food up front och Capital Growth. Seb visste inget om odling men gick en permakulturkurs som "completely blew me away".
Han ville odla men det var så långa köer till kolonilotter i London så han började odla på sin balkong i söderläge. Han tyckte att han borde sprida idén med att det faktiskt är enkelt att odla, att det räcker att sätta en frö i jord, så han började sprida idén i projektet Food up front och sålde startkit för att folk skulle komma igång.
Nästa steg för Seb blev Capital Growth som har som mål att sätta igång 2012 odlingsprojekt i London till 2012. Projektet stöttas av London food board och är ett stödnätverk som verkar genom:
1. Att ge små bidrag till folk som vill göra om någon yta till odling
2. Att hjälpa till med att få tillgång till land (hittills har de lyckats få mark från Transport for London)
3. Att ge tillgång till expertis
4. Att ge tillgång till billiga material
5. Forum på nätet
6. Nätverksträffar
Efteråt blev det frågestund. Jag frågade om de visste till hur stor grad London var självförsörjande på mat idag och hur mycket Capital Growth skulle hjälpa till, men det hade de inte. En teoretisk siffra nämndes, att London skulle kunna bli självförsörjande till 27 %.
En annan fråga ställdes om de jobbade något mot skolorna, och ja, de har som mål att "put a garden in every primary and secondary".
Sara Jeswani från Effekt ramade in evenemanget fint!
Saras rapport: http://www.effektmagasin.se/fredag-kvall-pa-ekoteket Logga in för att svara |
Växtskydd (1) Hemleverans av mat (1) Vegetarisk catering (2) Matlagningskurser (1)
|