Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kultur & media    Ekonomisk tillväxt    Konsumtion och livsstil   

Orlov, Reinventing Collapse (2008)

DANIEL PARGMAN 2010-02-08        #13769




Dmitry Orlovs bok ”Reinventing collapse: The Soviet example and American prospects” (2008) för fram ett i grunden dystert budskap, men Dmitrys intelligens och hans svarta humor gör boken till en läsupplevelse. Här är det inte tal om att rädda samhället, det bästa man kan hoppas på är att rädda sitt eget skinn! Dmitrys grundläggande fråga är: vad kan vi lära oss av Sovjetunionens kollaps och vad kan vi utifrån detta förvänta oss när USA kollapsar (när - inte om). Eftersom Dmitry levde sina första 12 år i Sovjetunionen och i efterdyningarna av det Sovjetiska imperiets sammanbrott företog många resor tillbaka är han som ryss-amerikan bra positionerad för att fundera över dessa frågor.

Boken börjar med en jämförelse mellan USA (”the US”) och Sovjetunionen (”the SU”). Båda supermakterna ville ha vad varje supermakt eftersträvar, men “råkade” ha lite olika idéer om metoderna. Därefter följer en jämförelse mellan Sovjet och USA på område efter område (boende, transporter, mat, medicin, utbildning, yrkesliv, religion etc.). Ur ett kollapsperspektiv är USA mycket sämre förberett än Sovjet. Eftersom saker och ting fungerade så dåligt i Sovjet var människorna redan innan kollapsen vana vid att lösa många problem själva. USA är en välsmord maskin men det innebär att människor och sociala strukturer står oförberedda när det brakar.

Ett exempel är hur många ryssar hade en lite täppa där de odlade mat. Trots att dessa små köksträdgårdar bara motsvarade 10% av jordbruksmarken stod de för 90% av den inhemska matproduktionen. När ekonomin kollapsade räddade dessa köksträdgårdar många människors liv.

”the overall structure of Soviet-style food delivery proved to be paradoxially resilient in the face of economic collapse […] there was no starvation and very little malnutrition. But will fate be as kind to the United States?”

Vad rekommenderar då Dmitry? Han förespråkar ett synsätt som är mycket ovant för oss svenskar eftersom vi i grund och botten har en stor tilltro till politiker och det politiska systemet:

The Soviet Union had a single, entrenched, systemically corrupt political party, which held a monopoly on power, The US has two entrenched, systemically corrupt political parties, whose posisions are often indistinguishable and which together hold a monopoly on power. […] It is a tribune to the intelligence of the American people that so few of them bother to vote”

Att han inte ser poängen med att försöka förändra världen politiskt betyder inte att han förespråkar apati. Tvärtom. Det är först när vi slutar att lyssna på politiker , stänger av TVn och struntar i dagstidningen som vi kan förbereda oss på att förändra våra egna liv. Bra sätt att förbereda sig omfattar fysiska förändringar (hålla sig i form och vid god hälsa), psykologiska förändringar och förändrade vanor (inklusive att lära sig nya saker).

Att förbereda sig för en ekonomisk kollaps är att försöka lägga sig till med vanor som om den redan har hänt. Klara sig med så lite pengar som möjligt och göra sig oberoende av den vanliga ekonomin (”demonetize”). Odla sin egen mat. Verka i gråzonen mellan den svarta och den vita ekonomin genom att byta tjänster och skaffa sig robusta kontaktnät. Lära sig att laga sådant som går sönder och ta hand om det som andra slänger. Lära sig att leva utan ”guldkant” på tillvaron.

Dmitrys bok är bra i sig men det ligger också ett extra värde i att läsa en text som ger uttryck för ett så ovant och tankeväckande perspektiv! Den finns en del tidigare skrivna texter på nätet som täcker delar av bokens innehåll:
- "Post-Soviet Lessons for a Post-American Century" (del 1, del 2 och del 3) (2005)
- "Closing the "collapse gap": The USSR was better prepared for collapse than the US" (2006)

En betydligt längre version av denna text finns här.
.



JOHAN ERLANDSSON 2010-02-09        #13775
Vad är det som kommer orsaka den ekonomiska kollapsen i USA, menar Orlov? Intressant om att ryssarna var resilienta tack vare sina odlingar, vad har Orlov för stöd för att säga att det förhöll sig så?

DANIEL PARGMAN 2010-02-09        #13777
Orlov ser järtecken överallt, men det grundläggande är väl helt enkelt oljeberoende och en ekonomi som tappar farten. Kommer inte ihåg om han hänvisar till några källor v.b. odlingarna eller bara "berättar hur det är" - vad alla ryssar vet...

DANIEL HäGERBY 2010-02-09        #13779
Ytterligare en faktor som Orlov tar upp är förstås det stora budgetunderskottet som i kombination med ökade utgifter för oljeimport (både andel av förbrukning och pris per fat) bäddar den säng som Avarage Joe kommer få ligga i. Håller med Daniel, mycket underhållande läsning!

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3210 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik