Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Ed Diener: Lycka kommer från pengar och social-psykologisk förmögenhet

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-01        #15104

Ed Diener

Ed Diener, känd profil inom positivt tänkande och lyckoforskningen, menar att lycka bör definieras på flera sätt. Det finns olika sorters lycka, dels den som definierar "det goda livet" och är kopplad till ekonomiskt välstånd. Men det finns också en sorts lycka som är starkare kopplad till positiva känslor, och den har inte med pengar att göra.

Jag har varit med i lyckodiskussioner här på Ecoprofile, brukar ta upp ämnet på föreläsningar och i workshops och följer med intresse Caroline Peterssons lyckoblogg på Camino. En av de saker som jag tycker är intressant är att de latinska länderna hamnar högt i lyckomätningar, trots relativt svaga ekonomier. Det som gör detta riktigt intressant är att de latinska länderna ligger betydligt närmare miljömässig hållbarhet än vi svenskar gör. 

En annan sak som det brukar bli diskussion om är huruvida vi svenskar är ett lyckligt folk eller ej. Vi hamnar väldigt högt i lyckomätningar, men samtidigt är det många som nämner att självmordsstatistiken, psykisk ohälsa, ensamhet och stress av olika slag pekar på att vi skulle må bra av att ställa om våra liv, till exempel med minskat arbete, minskad konsumtion och mer fritid. Lite svårtolkat tycker jag med andra ord. Vad är det som ger lycka?

En artikel om Ed Diener i GP tycker jag hjälper mig lite, genom att definiera två olika sorters lycka. Dels lycka med "ett bra liv" som utgångspunkt. Denna form av lycka är kopplad till hur mycket pengar man har. Pengar är alltså inte oviktigt för vår lycka, enligt Diener. Men pengar har samtidigt en ganska dålig förmåga att framkalla positiva känslor. Riktigt bra mår man bara om man har en ordentlig social-psykologisk förmögenhet, som bland annat består av att känna sig respekterad, kunna bestämma över sitt eget liv, ha ett socialt nätverk och ett meningsfullt jobb. Kopplar vi detta till lyckomätningarna i de latinska länderna och Sverige så skulle man kanske kunna säga att den social-psykologiska förmögenheten är hög i de latinska länderna och både social-psykologisk förmögenhet och "rikedomslycka" är hög i Sverige.

Kanske är detta inte så mycket nytt, men det är nog inte så dumt att prata om olika sorters lycka.

Här är ett par trådar där vi diskuterat lycka här på Ecoprofile:ERIK SANDBLOM 2010-07-01        #15106

Spännande! Jag gissar att folk med stor social-psykologisk förmögenhet ofta har mycket pengar också, i alla fall i Sverige. Att ha ett välbetalt, statusfyllt jobb tror jag väcker respekt hos andra och ger möjlighet att bestämma över sitt eget liv.

Därför tror jag att man lätt förväxlar med pengalycka social lycka.


ELEONORA HORN 2010-07-02        #15123
Johan Rockström anlände med segelbåt till Visby och gav fart och fläkt åt det första World Ecological Forum. Som alltid höll han en inspirerande och kunnig föreläsning efter att ha tagit emot forumets pris för “extraordinär miljöforskning”. I programmet ingick också Lars-Erik Liljelunds, Sveriges förhandlare under COP 15, kritiska analys av de internationella klimatförhandlingarna. Konferensens läge i Östersjön plockades också upp genom att representanter för HELCOM och Baltic Sea Action Group delade med sig av kunskap och erfarenheter av att arbeta för att förbättra havsmiljön.

Föreläsningen av Johan Rockström satte ribban högt genom att han sakligt men medryckande redogjorde för läget på flera olika globala miljöområden, och presenterade forskningen om planetens gränsvärden ("Planetary boundaries"). Han illustrerade pedagogiskt mänsklighetens tryck på jordens miljö genom att sätta sig på en uppblåsbar planet (Se bild).

Lars-Erik Liljelund var kritisk till klimatförhandlingarnas uppbyggnad och efterlyste ett mindre fokus på processfrågor och mer på klimatet.

Fortsättning följer...

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2766 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen