Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Konsumtion och livsstil    Elektronik   

Danskens växthusgasutsläpp: 19 ton, varav 5 ton shopping

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-02        #16087

En platt-teve kan ge upphov till ett ton växthusgaser

Den danska gröna tankesmedjan Concito har, liksom svenska Naturvårdsverket 2008, räknat på danskarnas växthusgasutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv.  Resultaten skiljer sig ganska rejält från de svenska siffrorna.

Först så är utsläppen överlag mycket större än de svenska, 19 ton jämfört med 10. De danska tonnen fördelar sig så här:

Offentlig sektor: 6 ton
Shopping (möbler, kläder, elektronik m.m.): 5 ton
Mat: 3,2 ton (varav kött och mejeriprodukter 2 ton)
El och värme: 2,1 ton
Bilbränsle: 1,1 ton
Flygresor: 0,9 ton
Service och kommunikation: 0,7 ton


De svenska siffrorna, som redovisades på Klimatforum 2008, beräknades till:

Offentlig sektor: 2 ton
Mat: 2 ton
Resor: 2,4 ton
Boende (inklusive möbler): 2,4 ton
Shopping: 1,2 ton


Att de totala utsläppen är mycket i Danmark är kanske inte jätteöverraskande, de nationella CO2-utsläppssiffrorna för Danmark är mycket högre än de svenska, och danskarna äter mycket mer kött än oss (140 jämfört med 85 kg per person och år). Men det finns en annan slående skillnad. Shoppingen står för 26 % av utsläppen i de danska siffrorna, medan den bara står för 12 % i de svenska. En del beror på att olika kategoriseringar har använts, möbler räknas till exempel in i kategorin "boende" i de svenska siffrorna, medan de räknas som shopping i de danska. Men i vilket fall så är det värt att uppmärksamma att shoppingen står för en mycket stor andel av utsläppen. En 42-tums platt-teve uppges till exempel ge upphov till ca. ett ton växthusgaser. Så här kommenterar Concito:

Produktionen af fysiske ting er den største af alle klimasyndere. Hvis man vil være god mod klimaet, skal man bruge sine penge på restauranter og i biografer i stedet for på fladskærme og røde bøffer.

Underlagsrapporterna väntas publiceras av Concito i vecka 45.





MARTIN SAAR 2010-11-02        #16088
Hej Johan!
Siffrorna är inte så överraskande men ligger ngt högre än de som den norska Footprint Calculator visar.
Däremot är siffran för kött/mat förvånande! De borde vara betydligt högre. Ser oxå fram emot den kompletta rapporten.
En liten reminder. Det var genom mitt projekt Konsumera Smartare och minska växthuseffekten och de mätningar som jag gjorde av 50 stockholmshushåll  som de dolda utsläppen från indirekt ekonomi lyftes i debatten och där maten visade sig vara en stor utsläppskälla, kanske den största.
Att sen Naturvårdsverket två år senare kröp till korset och genom en skrivbordsprodukt verifierade mina siffror var ju glädjande. Att de dessutom presenterade sina resultat som en nyhet och överraskande är ju däremot brist på respekt!

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-02        #16089
Jag kände inte till Footprint Calculator, vilket fantastiskt verktyg! Amerikanerna ligger på 28 ton och kineserna på 3. 

Har någon talat om för Hans Rosling att detta finns tro? Dessa data borde läggas in i hans Gapminder

JOHAN OLSSON 2010-11-03        #16094
De svenska sifforna för shopping är galet felpresenterade av Naturvårdsverket enligt mig.

Det är inte bilen, biffen, bostaden, utan det är shoppingen som tillsammans med bilen är ensamt på toppen. Och tar man hänsyn till att siffrorna är 7 år gamla och att klimatpåverkan inte är det enda miljöproblemet så skulle shoppingen hamna överlägset högst vad gäller miljöpåverkan. Långt över bil, biff och bostad.

Läs mitt blogginlägg från strax efter rapporten hade kommit ut så förstår ni:

http://medvetenkonsumtion.blogspot.com/2009/01/shopping-ingen-stor-miljobov.html

Sen är det möjligt att danskarna är ännu sämre ändå. Men att shopping är den största miljöfaran är solklart om man tittar på fakta, enligt mig. Dessutom är det på detta område som det görs minst framsteg. Vad gäller bränslen och energi går utvecklingen fortare.



MATTIAS CARLSSON 2010-11-03        #16097
Varför är de danska utsläppen från offentlig sektor tre gånger större än i Sverige?

(Såg också att den här tråden uppmärksammats i Westanders klimatnyhetsbrev. Kanon!)

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-04        #16099
Johan, nog verkar det som att vi måste fokusera mer på "shoppingen", om de danska siffrorna stämmer, och om det är något som också går igen hos andra länder än Danmark. Du kom med invändningen mot Naturvårdsverkets beräkningar redan i denna tråd. Mattias Carlsson och jag ställde då lite motfrågor, vet inte om du såg dem. Jag klipper in mitt svar här igen:

Ja, detta är ju intressant Johan O! Rapporten presenterades redan 2008 på Klimatforum, och det är siffror som jag har använt sedan dess. Den viktigaste nyheten med de här siffrorna var kanske inte fördelningen, utan faktumet att de var justerade för import och export och att vi då ligger på 10 ton koldioxidekvivalenter per skalle i Sverige. Att jämföras med de 6 ton som man brukar räkna med, när man bara tittar på utsläppen som uppstår inom nationens gränser.

Som du säger gäller detta endast klimat. I den vad jag vet inte särskilt ifrågasatta EIPRO-rapporten  så tas fler miljöpåverkanskategorier med, t.ex. försurning och övergödning. Slutsatsen är dock densamma, det är resande, boende och mat som står för majoriteten av miljöpåverkan.
I Naturvårdsverkets siffror över den privata konsumtionens växthusgasutsläpp kommer man fram till fördelningen:
Resor: 30 %
Boende: 30 %
Mat: 25 %
Shopping: 15 %

Jag håller med om att möbler och inredning passar bättre under shopping om man nu delar upp det så här. Men vad jag kan se så handlar det bara om ca 250 kg som ska byta plats av de totala åtta privatkonsumtionstonnen, alltså cirka tre procentenheter som ska byta plats från boende till shopping. Det förändrar inte slutsatsen, även om shopping då närmar sig matens påverkan klimatmässigt.

Som sagt, det ska bli mycket intressant att ta del av underlagsrapporterna. Jag gissar dock att vi måste läsa dem på danska...

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-04        #16100
Mattias, kan en delförklaring till de högre utsläppen från offentlig sektor vara den danska energimixen? Vi har ju i princip koldioxidfri el i Sverige, medan danskarna har en hel del fossilgasverk. Fast å andra sidan är inte hushållens utsläpp från värme och el högre i Danmark än i Sverige... Kanske ingen idé att spekulera mer innan vi läst underlaget.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-06        #16104
Concito tar upp platt-teve som ett exempel på en produkt som ger upphov till stora växthusgasutsläpp vid tillverkning, 1 ton. I en ny studie av Malmodin m.fl. visas dock att driften av teveapparater kan ge upphov till tre gånger större växthusgasutsläpp än tillverkningen.

MARTIN SAAR 2010-11-08        #16112
Hej Johan!
Som du vet så använde jag mig i projektet "Konsumera smartare" av ett Energi AnalysProgram (EAP)  uppdaterad för CO2e, från universitet i Holland. EAP:n är en hybrid av olika mätmetoder men med produktlivscykelanalyser. Jag har jmf med riktiga LCA för ganska många sk shoppingvaror och det finns ingen som tyder på att shopping skulle ligga i topp. Men vi får vänta på rapporten.
Däremot så finns det säkert enskilda konsumentkapitalvaror som har stora utsläpp. Toyota Prius är säkert en sådan bomb med över 80 datorer och minst 10 ?  sällsynta jordartsmetaller t ex. En konv bil oavsett beteckning  ligger på 8-10.000 kg CO2e.

Håller med dig om att Den norska Footprint Calculator är fantastiskt bra. Den bästa jag hittills träffat på. Den redovisar ju dessutom på samma sätt som jag gjorde i projektet Konsumera smartare. Har inte tipsat Hans Rosling om denna Calculator, men det vore nog vettigt.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-08        #16115
Naturvårdsverket släppte en ny konsumtionsrapport idag, men siffrorna verkar komma från beräkningarna som gjordes 2008, dvs. klimatpåverkan fördelas likadant som tidigare, med 12 % shopping.

Imorgon inleds Concitos tvådagars "Camp" där man ska ta fram lösningar för hur vi kan ställa om. Någon gång under dagarna ska underlagsrapporterna släppas, verkar det som. 

MATTIAS CARLSSON 2010-11-08        #16116

Naturvårdsverket uppskattar att växthusgasutsläpp från svensk konsumtion är omkring 95 miljoner ton CO2-ekvivalenter, eller ungefär 10 ton per person, per år. Ur produktionsperspektiv är utsläppen 76 miljoner ton. Figur hämtad från s.25 i rapporten

Klimatdelen (s.23-27) i Naturvårdsverkets rapport verkar i stort vara en återpublicering av den rapport som kom för något år sedan. Nu har man däremot kollat på flera olika miljöområden (klimat, mark, vatten, luft, kemikalier).

Slutsatsen kvarstår, om man räknar utifrån ett konsumtionsperspektiv så blir svenskens klimatpåverkan 25-35% större än om man utgår från ett produktionsperspektiv.

Dessutom har förmodligen utsläppen från internationella transporter (7 miljoner ton enligt rapporten, se s.24) underskattats, då man endast har räknat med närmaste anslutningen till/från Sverige. Man får då inte med utsläppen från längre transporter som går via en hub i utlandet, exempelvis flygresor som går via Frankfurt, Paris, London eller Köpenhamn; eller sjöfartstransporter som går via någon stor internationell hamn (t.ex. Rotterdam).

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-10        #16140

Michael Minter på Ecoprofile Danmark rapporterar från Concitos camp och kommer med en delförklaring till varför shoppingsiffrorna är så höga i Concitos siffror, de har räknat själva köpet av bilen som shopping. Drar man bort den från shoppingsiffrorna så står shoppingen för 18 %, vilket åtminstone är i samma härad som Naturvårdsverkets siffror på 12 %.
 
Frågetecken kvarstår dock hur maten kan vara så snål i Concitos siffror, när Europas högsta köttkonsumtion är i just Danmark.

MATTIAS CARLSSON 2011-05-04        #17642
Frågan om man ska räkna utsläpp från produktion eller från konsumtion har nu nått ända in i The Economist:

On a production basis, many of the rich countries (but not America, which has not ratified Kyoto) have cut their emissions—by 6% in 1990-2008 in the case of the European Union. But the EU’s imports of embodied carbon from developing countries rose a lot more than its local emissions fell. Overall, the rich world’s increase in “carbon imports” is six times bigger than cuts in the developed countries’ own industrial emissions. The lion’s share of this carbon comes, predictably enough, from China; 18% of the global increase in emissions since 1990 is embodied in Chinese exports.

Kanske ett tecken på att frågeställningen börjar bli mainstream.

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3159 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik