Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatskal   

Aerogel -ett spännande material och ett lovande svenskt cleantechföretag

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-03        #16492

I höstas vann Svenska Aerogel utmärkelsen "Cleantech Company of the Year" med en motivering som innehöll:

"The benefits are obvious both for the customer and for the environment."

Detta var tillräckligt för mig, så jag åkte och hälsade på dem i Gävle.

Aerogel är namnet på ett material som såg världens ljus redan på 30-talet. Genom speciella tryck- och värmeförhållanden tvingar man en blandning av vatten och natriumsilikat att nå ett kritiskt läge där det inte går att avgöra om vattnet är i vätske- eller gasform. När man då tar bort trycket finns inte de ytspänningskrafter kvar som håller ihop vattnet och ett material med mycket låg densitet har skapats.

Detta material, "klassiskt aerogel", är sprött, något genomskinligt och har mycket bra isolerande egenskaper. Om det gick att få helt genomskinligt och till rimligt pris hade det varit ett idealt material att ha mellan glasskivor i fönster, för att få fönster med mycket goda isolerande egenskaper. Det finns ett svenskt företag som jobbat med detta, Airglass, men aktiviteten är inte så stor där idag. Kanske krävs att någon investerare får upp ögonen för Airglass?

På Svenska Aerogel är det inte klassiskt aerogel man vill tillverka, utan aerogel i form av pellets (nedan) och pulver. Inom ett år hoppas de ha en produktionsanläggning igång. Med en speciell tillverkningsprocess lyckas de sänka priset och det finns en lång rad användningsområden för aerogel i dessa former.



Det finns andra företag som har produkter som bygger på aerogelpulver på marknaden redan. Amerikanska Cabot gör lösfyllnadsisolering till halvgenomskinliga takfönster. Detta pulver isolerar dubbelt så bra som cellplast/polystyren, men släpper samtidigt igenom 75% av ljuset. 

Pelletsen som Svenska Aerogel tillverkar är oerhört porösa, och ett användningsområde är därför att fånga in föroreningar i luft. Föroreningarna fångas i pelletsen och bildar där ofarliga föreningar.

Samtal pågår med ett antal mycket stora företag om hur materialet kan användas. Inblandning i befintliga material som gips och betong verkar ligga ganska nära kommersialisering. Förbättrade isolerande egenskaper för värme och ljud, samt minskad vikt är det som kan uppnås. Nedan är Peter Norberg vid en maskin som testar hållfasthet på betong.



Hur är då potentialen att använda aerogel som isoleringsmaterial? Aerogelpulver har som sagt dubbelt så bra isolerande egenskaper som cellplast. Genom ytterligare åtgärder som att innesluta pulvret i vakuumpaneler (Vacuum Insulation Panel, VIP-panel) så kan man få ännu bättre isolerande egenskaper. Utmaningen består i att få ned priset, det är tekniskt avancerat att tillverka och integrera vakuumpaneler i byggnader. "Vanlig" tjock isolering kommer vara svårt att slå kostnadsmässigt, men i byggnader med särskilda krav kan det bli en bra lösning. Svenska Aerogel samarbetar med institionen för byggnadsteknik på KTH om VIP-paneler.

Här är marknadschef Susanne Hedblom med diplomet från Stockholm Cleantech Venture Day. Kolla gärna de andra företagen som presenterade sina affärsidéer, där finns t.ex. myFC som för bara några veckor sedan släppte sin minibränslecell.



Efter mitt besök har Svenska Aerogel blivit utvalda till ett av de 25 intressantaste cleantechbolagen i Norden, och deltar som en av finalisterna i Nordic Cleantech Open som går i Köpenhamn den 13-14 april. 

Lycka till i Köpenhamn, och med utvecklingen och affärerna önskar Ecoprofile! Kanske kan ni få hjälp av de 48 miljöteknikmiljoner som regeringen utlyste i förrgår?

Mer om Svenska Aerogel:
http://teknik360.idg.se/2.8229/1.361367/aerogel-fran-sverige-kan-isolera-varlden



MATTIAS CARLSSON 2011-03-03        #17137
Enligt en tidigare artikel om Svenska Aerogel så ser man goda möjligheter i att tilläggsisolera befintliga byggnader med aerogel. En 3 cm tjock aerogelskiva anges ge samma isoleringseffekt som 25 cm gullfiber.

- Hittills har man ju varit tvungen att flytta väggen ett par, tre decimeter inåt i rummet för att få plats med tillräcklig mängd isoleringsmaterial och det vill man ju inte. Aerogelen ger helt nya förutsättningar, säger Anders Lundström.

I min bostadsrättsförening så har vi funderat på att tillägsisolera vinden (efter rekommendation från en energideklaration) men vi har ont om utrymme. Ett tunnt lager aerogel kanske kan vara ett alternativ om det inte är alltför dyrt. 


MATTIAS CARLSSON 2011-10-20        #19301
WWF uppmärksammar Svenska Aerogel och andra "klimatinnovatörer"

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-21        #19653
Svenska Aerogel har nu satt ett namn på sin produkt: "Quartzine". En av tillämpningarna är fortfarande isolering.  Men det verkar inte finnas någon färdig produkt att köpa än, utan man letar fortfarande partners för att kunna producera någon hanterbar form av Quartzinet för isolering, till exempel paneler.

http://www.aerogel.se/applications/insulation/


JOHAN ERLANDSSON 2012-01-28        #19894

LARS-ERIK LENNARTSSON 2012-01-30        #19908

Jag har följt lite olika isolerprodukter under många år bl.a. aerogel som fortfarande inte finns att köpa.
Jag stötte på en isolering som som var framtagen i Tyskland för några år sedan och som har ett bra U-värde. 30mm motsvarar ca: 230 mm mineralull. Har för mig att det tillverkas i Tjeckien nu och heter Lupo Therm. Hade funderingar att använda det i solfångare men värmetåligheten var inte tillräcklig för att ersätta isoleringen helt. Priset var också ganska högt har jag för mig, men det finns säkert ställen där man kan det, då 20-25cm vanlig isolerng för mycket annat med sig. Skillnaden är ju dock ganska stor mellan 30mm och 230mm påbyggnad. 


Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Vindandelar (2)
Energimätare (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solceller (2)
Småskalig vindkraft (33)
Standby-stoppare (1)
Varmvattensparande produkter (4)
Belysning (1)
El (3)
Solfångarsystem (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3161 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik