Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Biologisk mångfald   

Bondens marknad i fransk-tyska biosfärområdet Vosges du Nord/Pfälzerwald

JOHAN ERLANDSSON 2011-07-07        #18358

Biosfärområdens tre funktioner är att bevara, att utveckla och att bidra till lärande. När det gäller utveckling så ska det vara hållbar sådan, och jag har velat finna exempel från biosfärområden som har jobbat med hållbar utveckling. Det går inte att säga att biosfärområdena ska vara den aktör som jobbar strategiskt med hållbar utveckling i sin region, men den kan bedriva projekt som i alla fall bidrar. I ett fransk-tyskt biosfärområden hittade jag ett intressant exempel.

Biosfärområdet Vosges du Nord/Pfälzerwald är unikt eftersom det sträcker sig över fransk-tyska gränsen, vilket jag gissar inte är fel för relationerna mellan länderna. Alsace ingår i området (mmm, gott vin...). Man har jobbat med att ursprungsmärka skogsråvara från områdets kontrollerade skogar och även mat, som erbjuds på bondens marknad. Endast mat från biosfärområdet får säljas i på marknaden, vilken genomförs fyra gånger per per år i olika orter i området. En representant från biosfärområdet jag pratade med sa att de ställer krav på ekologisk odling, men på hemsidan hittar jag bara "their production fully respecting the environment":
http://www.biosphere-vosges-pfaelzerwald.org/_uk/html/frameset/frameset.htm

Detta är två konkreta utvecklingsprojekt som skulle vara intressanta att se även i den svenska biosfärområdena!



ELEONORA HORN 2011-07-09        #18372
Är inte Frankrike över huvud taget mycket bättre på att arrangera marknader med lokalt producerade produkter direkt från bönder och andra producenter än vad vi är i Sverige? Jag har stött på mindre ställen på franska landsbygden där en dag i veckan är marknadsdag. Vad gör dessa biosfärområdes-marknader så speciella?

JOHAN ERLANDSSON 2011-07-09        #18377
Nej, så speciellt är det väl inte. Fast det är väl en inriktning mot ekologiskt här, samt att upplägget går över gränserna. Och jag kan tycka att det är något för de svenska biosfärområdena att inspireras av! I Lidköping, en av städerna i biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, är det marknad på torget två gånger i veckan. Men jag har inte sett ekologiskt producerad mat där.

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3212 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik