Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Samhällsplanering   

Klimatanpassning av Salems kommun

EJ LäNGRE MEDLEM 2011-07-21        #18462

Inom forskningsprogrammet Climatools, där verktyg för klimatanpassning tas fram och testas på framförallt kommunal nivå, har ett delprojekt genomförts där framtidsbilder av det idealt klimatanpassade lokalsamhället tagits fram i samarbete med handläggare i Salems kommun. 

Projektet har tagit fram bilder av ett önskvärt samhälle med hjälp av idéer från handläggare i olika förvaltningar i kommunen. Därefter har olika vägar för att nå fram till de önskvärda samhällena diskuterats. Det är så vitt vi vet första gången som sådana framtidsbilder tagits fram när det gäller klimatanpassning och metoden som använts kallas ”back-casting”, en metod som tidigare ofta använts när det gäller att formulera bilder av samhällen med låga utsläpp av växthusgaser, t.ex. genom att transportsystemet blir avsevärt mer energieffektivt.

Baserat på idéer från handläggare i Salems kommun beskiver vi tre olika framtidsbilder för år 2030 som skiljer sig åt avseende faktorer som befolkning, bebyggelsestruktur, transporter, ideologi och förväntningar när det gäller klimatförändringen efter år 2030. Klimatet och vädret är däremot detsamma i alla de tre framtidsbilderna där en bygger på att idag skyddade områden exploateras storskaligt, en på att nuvarande centrum förtätas och en på att ett bostadsnära grönområde byggs ut.  Lösningar för VA, transporter och äldreomsorg ser olika ut i de olika alternativen som alla är anpassade till ett mer extremt väder. Exempel på åtgärder som genomförts är fjärrkyla till alla äldreboenden, större dagvattendammar, en konstgjord sjö, beskuggade gårdar och lekplatser, restriktioner när det gäller att hårdgöra mark, nybyggda hus utan källare, nyblivna pensionärer som rycker in inom äldrevården, gröna tak, ny bebyggelse orienterad för maximal svalka, lokalt producerad el med möjlighet att köra ö-drift vid elavbrott. En avgörande skillnad mellan de tre bilderna är hur mycket havsnivån förväntas stiga på sikt, i en av bilderna har man övergett tanken på att Mälaren fortsättningsvis kommer att använda som vattentäkt och därför valt att exploatera områden som idag skyddas från ny bebyggelse.

För Salem var arbetet del i att komma igång med kommunens anpassningsarbete och för att få information som kan vara till nytta för den planerade uppdateringen av översiktsplanen. Efter sommaren kommer samma övning att göras tillsammans med Danderyds kommun som också vill komma igång med sitt klimatanpassningsarbete..

För oss inom Climatools har delprojektet varit intressant för att det ger möjlighet att studera vilka åtgärder på olika nivåer i samhället som behövs för att lokal klimatanpassning skall lyckas. Med de två fallstudier vi kommer att genomföra får vi ett material som lämpar sig för vidare diskussion om hur intressenter, som t.ex. myndigheter, på olika nivåer i samhället behöver agera för att kommunerna ska lyckas med klimatanpassningen. Kommunerna har pekats ut om en viktig aktör i detta arbete och därför är den information vi kommer med bra att ha då uppdrag ska ges till olika myndigheter om hur de ska inrikta verksamheten framöver.

Exempel på behov av stöd ”uppifrån” som kom fram i arbetet med Salems kommun var bättre klimatinformation, mer information om sårbara grupper för t.ex. värmeböljor, investeringsstöd för klimatanpassning samt lagar och regler som möjliggör för kommunen att ställa mer krav på fastighetsägare än idag.  Sverige har till skillnad från många andra länder i Europa inte någon nationell klimatanpassningsstrategi, men skulle en sådan tas fram skulle materialet och analysen från Salem och Danderyd kunna spela en roll för hur en sådan utformades.

Frågor om studien besvaras av:

Annika Carlsson-Kanyama, programchef

Henrik Carlsen

Karl-Henrik Dreborg

http://www.foi.se/FOI/Templates/ProjectPageDesign____7950.aspx




EJ LäNGRE MEDLEM 2011-07-22        #18485
Hej

Jag vill också gärna nämna att Bokyrka, som antagligen första kommun i landet, nu lagt ut information  på sin hemsida om hur invånarna skall bete sig vid en värmebölja, www.botkyrka.se. Informationen bygger på aktuell forskning om hälsoeffekterna av värme som tagits fram inom forskningsprogrammet Climatools.

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik