Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Om Ecoprofile   

Ecoprofile 10 år: Från bil- till konsumtionsforum

JOHAN ERLANDSSON 2014-05-06        #23247

Den 6 juni 2004 skrevs det första inlägget i Ecoprofiles diskussionsforum. Det tänkte jag uppmärksamma med en tillbakablick över åren som gått.

2003-2004 hängde jag mycket på ett forum om hybridbilar som hette GreenHybrid.com. Jag var intresserad av tekniken i “miljöbilar” och trodde också att det var viktigt att dessa fick ett genombrott. Jag slogs av kraften i diskussionsforumet där lärandet var stort. Mycket handlade om "hypermiling", det vill säga hur man skulle nå så låg bränsleförbrukning som möjligt med sin hybridbil. En del stängde av bilen och rullade upp sista biten på garageuppfarten, och startade genom att rulla igång i sluttningen på garaguppfarten… Man kunde också ladda upp sin bränsleförbrukningsstatistik och jämföra med andra. Från GreenHybrid.com föddes tanken om att göra något liknande på svenska, med miljöinriktning.

Jag hade redan registrerat domänen environmentguide.com som var en mer statisk sida där jag skrev om olika miljötips, kommer faktiskt inte riktigt ihåg vad den sajten gick ut på om jag ska vara ärlig. Men så bytte jag namn till ecoprofile.se. En av grundidéerna med Ecoprofile var att man skulle kunna ta fram sin miljöprofil för att jämföra med andra -likt bränsleförbrukningsjämförelserna på GreenHybrid.com. Alla möjliga skulle kunna ta fram sin miljöprofil. Privatpersoner, företag, myndigheter… Till slut blev det bara en privatpersonsvariant som levde några år tills jag tröttnade på att rätta buggar.

I ett samtal med min bror sa han: “IT som möjliggör mer kommunikation mellan människor kommer växa”. Och då tänkte jag igen på kraften i GreenHybrid.Coms diskussionsforum, så jag programmerade ihop ett diskussionsforum och meddelandesystem också. Det främsta syftet med diskussionforumet skulle vara att bidra till ett lärande om miljöproblemen och dess lösningar.

Några år tidigare hade samma bror lärt mig att grundläggande webbprogrammering med databas, så jag byggde upp forumet själv, från scratch.

Jag bestämde tidigt att diskussionerna skulle ske med riktiga namn, redan då fanns det problem i anonyma forum.

Tack vare tjänsten Wayback Machine har jag kunnat hitta gamla skärmdumpar. Inget från den absoluta början, det första är från slutet av 2005:


Stort bilfokus som synes i diskussionerna, men också en större fråga om vem som ska göra världen hållbar. Jag tror att det var här någon gång som jag kom i kontakt med Erik, Eleonora, Magnus, Mattias, Fredrik med flera som utgjorde en viktig grund för Ecoprofiles utveckling de kommande åren.

Ett diskussionskultur grundades som byggde på respekt. Jag och mina medmoderatorer Eleonora och Magnus behövde sällan gå in och moderera, de som diskuterade var duktiga på att själva styra upp när någon började gå för långt och närma sig personangrepp istället för att hålla sig till sakfrågan.

2006 såg Ecoprofile ut så här:

Illustrationen hjälpte brorsonens kompis till med, tror han var 12-13 år… Jag fick kritik för att det var villa och bil med på illustrationen. Och det kan jag ju hålla med om inte riktigt är vad jag idag ser som en bra utgångspunkt för hållbar konsumtion. Vid den här tiden blev jag inspirerad av Asfaltsblommans Susanna Elfors att tänka över det här med om massbilism verkligen kan vara hållbart, och i synnerhet om massbilismens lämplighet i våra städer. Så där övergav jag "miljöbilen" som huvudlösning på våra transportproblem. Även privat bytte jag min Toyota Prius till Nihola familjelastcykel, kollektivtrafik och tågresor.

Hållbar konsumtion hade nu blivit inriktningen på Ecoprofile, det syns i rubrikerna. I samband med att jag började jobba på Chalmers läste jag flera vetenskapliga konsumtionsstudier, och insåg att konsumtionsperspektivet har klara fördelar jämfört med produktions- och produktperspektiv som varit dominerande i synen på miljöproblemen tidigare. I konsumtionsperspektivet fås en helhetsbild över människans miljöpåverkan, och det ger också mycket tydliga indikationer på var grundproblemen sitter. Utan ett konsumtionsperspektiv är det lätt att det blir suboptimerande lösningar, och att fokus hamnar på annat än de stora, avgörande problemen.

2007 började Erik Sandblom skriva sina välskrivna, välresearchade artiklar på Ecoprofile och strax därefter blev Ecoprofile rankat som bästa miljöblogg av tidningen MiljöAktuellt. Det var Sven Cahling som låg bakom den rankingen, och efter det tog det fart i både diskussioner och antal besökare. 2007 föddes också tidningen Camino, och med det gänget har jag både samarbetat, argumenterat och haft en hel del trevligt!

2009 var ett år med en del händelser på det personliga planet för mig. Jag sade jag upp mig från min anställning på Chalmers och startade eget, och träffade därigenom Linda och Dennis på Kanter & Karlsson AB som jag nu jobbar tillsammans med. Ecoprofile programmerades om till det mer tidsenliga språket PHP. Ecoprofile Danmark och Ecoprofile International lanserades. Jag kom med som “Climate Advocate” i British Councils klimatprogram och besökte klimattoppmötet i Köpenhamn.

Så här såg Ecoprofile ut 2010 efter att det programmerats och designats om av mig, Calle Högberg och Linda Kanter.

2010 var det val och vi hade en uppmärksammad enkät bland riksdagspartierna. Alla utom moderaterna svarade. Jag har just skickat ut en ny fråga till partierna att svara på inför riksdagsvalet 2014, vi får se om det finns intresse även denna gång.

2008-2011 var Ecoprofiles mest aktiva period. 2008 och 2009 publicerades över en artikel per dag, och diskussionens vågor gick höga med över 10 inlägg per dag i snitt.

Antalet unika besökare låg på 4 000 i veckan. 


Har Ecoprofiles mest aktiva tid passerat? Ja, i alla fall diskussionsforumet i den form som har varit, skulle jag tro. Många förutsättningar har ändrats. Det finns nu stora plattformar där diskussion kan föras med någorlunda låg grad av anonymitet, där Facebook och Twitter är de två största. Vi har fått en riktigt stor miljöblogg i Sverige, Supermiljöbloggen, där det finns en bra miljöbevakning, särskilt politiskt. Ecoprofiles roll som miljönyhetsbevakare behövs därmed inte lika mycket längre.

Men fortfarande ibland så vaknar glöden och diskussionen drar igång, nu senast om Enhetstaxa istället för nolltaxa...

Jag har några artiklar till som jag tänkt skriva med tillbakablickar från de 10 år som gått, och där jag vill ha er hjälp, så häng kvar! :)



Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik