Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Billiga produkter

JOHAN ERLANDSSON 2005-11-02        #1174
Häromveckan var jag på Clas Ohlson och köpte DVD-spelare, skruvdragare, stor verktygslåda och några ganska avancerade kablar, allt för under 1 000 kronor. Naturligtvis var jag nöjd med mina köp, men man får ju lite att tänka på när man läser detta: "De flesta byggföretag i gör-det-själv-branschen ligger väldigt långt efter andra branscher när det gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet, slår Fair Trade Center fast i en ny rapport. De nio företag som granskats är Rusta, Bauhaus, K-Rauta, Silvan, Järnia, Micro, Biltema, Clas Ohlson och Jula. Bara tre av företagen, Rusta, K-Rauta och Silvan, ställer krav på arbetsvillkoren hos leverantörerna och bara Rusta gör en egen uppföljning av att de följs. ... Fair Trade Center kräver nu att företagen ska ta ansvar för att följa upp tillverkningen. Leverantörerna till de svenska byggvaruhusen finns till stor del i låglöneländer i Asien där arbetarna inte får lagstadgade minimilöner och jobbar extremt långa pass. Fackliga rättigheter förtrycks ofta, enligt rapporten." Man kan tänka sig att den miljömässiga kontrollen ligger på samma nivå som arbetsmiljökontrollen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=482482&previousRenderType=6



MAGNUS BILLBERGER 2005-11-02        #1175
Ganska intressant ämne och inte så lite paradoxalt egentligen: Vi är otroligt angelägna att för egen del ha en bra arbetsmiljö, ett starkt socialt och samhälleligt skyddsnät, ett fackligt arbete som säkrar höga löner osv. Under dessa förutsättningar kommer de varor som produceras att få ett motsvarande högt pris. Samtidigt vill vi kunna köpa allt från bandsåg till tomatpuré till ett så lågt pris som möjligt. Och för att kunna producera lågprisvaror är enda realistiska alternativet att detta görs i låglöneländer. Ekvationen går likson inte ihop med annat än att vi "utnyttjar" billig arbetskraft. I det avseendet är min uppfattning att socialismen varit starkt drivande till att visserligen skapa bättre arbetsförhållanden för oss (svenskar/eu-medlemmar), men på köpet flytta problemen med dålig arbetsmiljö etc. till någonstans långt bort varifrån vårt samvete inte påverkas så starkt. Kanske värt att tänka om lite om den fria konkurrensen: Sätt priset på varorna till den nivå de skulle ligga på om de producerades här i landet :-x

JOHAN ERLANDSSON 2005-11-02        #1183
Ja, jag vet inte vad man ska göra åt det. Det känns inte riktigt rätt med alla dessa billiga produkter iaf.

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-18        #2161
Har fått en idé om hur man kan bedöma "miljövänligheten" hos en produkt eller tjänst. Varför inte ta kvoten miljöpåverkan per krona? Vi har ju alla en mer eller mindre bestämd summa pengar att konsumera. Sättet vi väljer att spendera dessa kronor bestämmer hur mycket miljöpåverkan de orsakar. Måttet miljöpåverkan per krona borde ju då vara mycket relevant, egentligen mer relevant än att bara jämföra produktens/tjänstens miljöpåverkan med andra likvärdiga produkter. Att köpa en dyr produkt eller tjänst gör att annan konsumtion undanhålls. En Ferrari drar visserligen enorma mängder bränsle, men tänk å andra sidan på alla Thailandsresor som inte genomförs tack vare miljonköpet. Ännu intressantare blir det när man räknar på t.ex. antika möbler och dyr konst. Det kan ju knappast bli miljövänligare! Lågprisprodukter, reavaror och Ryan air-resor blir däremot dåliga miljöval med detta tankesätt. Är jag helt ute och cyklar, eller kan det vara relevant att resonera på det här sättet?

ELEONORA HORN 2007-02-19        #2165
Frågan är om Ryan air, när alla miljötänkande kunder överger dem, skulle satsa på att höja priset för att få en bättre kvot? Ju dyrare, desto mer äckelpäckel skulle de kunna släppa ut. Men där kommer förstås din poäng in (om jag förstått det rätt). Idén om att minska prylkonsumtionen genom att inkomsten äts upp av några få dyra grejer (eller billiga men supermiljövänliga) istället för massor av billigare saker. Det blir inte många Ryan air-resor om de är jättedyra. Men – om nu vi människor skulle kunna omvändas till miljökvotsstyrda (vilken vacker värld) – hur skulle det gå för låginskomsttagare, handikappade mfl? Det är svårt att överblicka alla effekter det skulle ha. Det är problematiskt att konstruera ett mått kopplat till priset. Ja, det skulle nog vara enklare om staten satte priserna och produktionen a la sovjetiskt centralstyrt snitt, men det vet vi ju inte var så bra för någon. Miljön inkluderad. För den delen skulle det ändå inte ge utrymme för konsumenten att välja efter miljökvot, i Sovjet fanns det inte mycket att välja mellan över huvud taget. Din idé är en intressant tankegång tycker jag, och även om jag är tveksam så är det just nya tankesätt som krävs för att uppnå tillräckligt stora förändringar mot en hållbar miljö. Ryan air skulle ju för den delen också kunna möta det vikande kundunderlaget med att bli Ryan Railway istället…

MAGNUS BILLBERGER 2007-02-19        #2166
Alltid kul att spåna lite: Jag minns från en kurs jag gick för ca 15 år sedan att vi hade en hel del intressanta och breda diskussioner om hur man skulle få in miljön som en mer direkt parameter i vår konsumtion. Ett koncept som diskuterades var att skilja på pengar och pengar. En andel av pngarna skulle bara gå att köpa livnödvändiga prudukter och tjänster för och den andra andelen var vigd åt lyxkonsumtion. Dessa "A" och "B" pengar skulle inte vara växlingsbara med varandra. Någon här kanske känner igen resonemanget? Johans förslag om miljökvot väckte följande tanke hos mej: Om man nu sätter en miljkvot har man ju också gett varje vara och tjänst ett miljövärde. Varför inte stanna där istället? Låt oss införa en miljövaluta så att varje vara och tjänst har ett pris i ett antal traditionella kr + ett antal miljö-kr. Var och en tilldelas en månatlig "miljö-lön" som är relaterad till kanske ålder och var man bor. Dessutom är denna lön personlig såtillvida att man inte kan överlåta den på någon annan, däremot bör man kanske kunna göra gemensamt köp med andra med denna valuta.

ELEONORA HORN 2007-02-19        #2167
Ja, en "miljö-lön" skulle kanske kunna fungera i praktiken med ett genomtänkt genomförande. Vi männsikor är trots allt ganska konservativa, men ett miljö-lönstänkande skulle kunna vara ett koncept som är lätt att ta till sig som förändring.

JöRGEN PETTERSSON 2007-02-19        #2168

Principen om miljöpåverkan per krona, skulle inte det vara "åt samma håll" som att staten beskattar varor & tjänster som är mindre miljövänliga? Likt bensinskatter och koldioxidskatter? Där försöker ju staten minska mindre miljövänlig konsumtion med hjälp av att höja priset på varan, dvs att få priset på varan att närmare motsvara miljöpåverkan per krona och på så sätt medräkna externaliteter i priset. Dvs. högre pris = större miljöpåverkan och högre miljökvot = större miljöpåverkan Sedan är det ju väldigt många varor som säljs till ett mycket högre pris än själva produktionskostnaden+skatt. Exempelvis sådana varor som kläder och ferrari där man byggt upp ett varumärke och säljer en livsstil osv... Där kan man ju tänka sig att en miljökvot skulle skilja sig avsevärt. Ett vidare problem är ju att lågprisprodukter och reavaror inte heller de säljs till produktionskostnaden utan istället fungerar som lockvaror.

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-19        #2169
Kul med alla tankar om detta! Jag tänkte mig inte något praktiskt genomförande av "miljöpåverkan per krona"-tanken. Men det är tilltalande som en metod att hitta de minst miljöpåverkande konsumtionsgrupperna! Jag tror det var Timbuktu som i en intervju sa att han försöker engagera sig i så mycket bra grejer som möjligt, då blir det mindre tid kvar att göra dåliga grejer... Vanligtvis brukar vi ju fokusera på den konsumtion som är värst och försöka hitta bättre alternativ till den. Men man kan ju faktiskt lika gärna eller hellre fokusera på att identifiera konsumtionsgrupper som har liten miljöpåverkan och är dyra. Köper vi mer sånt blir det mindre pengar kvar till "dåliga" produkter och tjänster. Konst, antikviteter, konserter, teaterbesök, dyra cyklar... Det måste finnas fler exempel på konsumtion med extra låg miljöpåverkan per krona?

ELEONORA HORN 2007-02-19        #2171
Hur ursprungstanken var kan jag inte uttala mig om, men själv tänkte jag mig det som en slags miljömärkning. Även om det möjligtvis skulle kunna likna ditt exempel, Jörgen, på helt frivillig oreglerad väg så tänkte jag mig inga riktiga transaktioner av själva miljöpåverkansdelen. Men det förutsätter förstås en utopisk värld där folk bryr sig om att ta inköpsbeslut efter miljökvoten.

ELEONORA HORN 2007-02-19        #2172
Som tanke är den definitivt stimulerande. Många gånger är det bara nya sätt att se på världen som behövs för att uppnå förändring. Det liknar "är glaset halvtomt eller halvfullt?".

MAGNUS BILLBERGER 2007-02-20        #2173
Såg ni Sevrker och PLUS igår? Där hade man ett inslag med analogt resonemang som vi har här nu. "Transporter av frukt och grönsaker från andra sidan jorden orsakar stora koldioxidutsläpp. Kanske kan en framtida miljömärkning på varorna få oss att oftare välja närodlad mat. Det hoppas forskaren Annika Carlsson-Kanyama." I programmet visade man vad olika frukter medförde för koldioxidutsläpp per kg frukt genom sina transporter. Jag tycker dock att Annika Carlsson-Kanyama i programmet var lite pessimistisk om hur vi konsumenter skulle kunna hantera denna information. Hennes förslag gick ut på en märkning med en enkel 3-gradig skala.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=764098&lid=puff_764257&lpos=ex

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-05        #11000
Nu finns det snart en SIS-standard om miljöpåverkan per krona. Tanken är att den t.ex. kan användas vid planering av trafiklösningar. Förresten, det första inlägget handlade om mina billiga prylar jag köpte på Clas Ohlson. Både DVD-spelaren och skruvdragaren pajade ganska snart efter inköp, så jag fick gå och hämta ut nya på garantin. Ännu större miljöpåverkan per krona...

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.233930/miljopaverkan-per-krona-ska-bli

DANIEL PARGMAN 2009-06-05        #11004
Enklaste sättet att minska sin miljöpåverkan borde väl vara att helt enkelt arbeta mindre? Med dyrare energi bli produktion dyrare i förhållande till arbetskraft. Och tjänster är förstås mycket miljövänligare än prylar. Då kommer vi inte att ha råd att köpa så många prylar och de billigaste prylarna kommer inte heller att vara värda tillräckligt mycket för att skeppas kors och tvärs över världen. Vidare borde man laga sina grejer eller (kanske ännu bättre för att bränna sina pengar utan stor miljöpåverkan) lämna in dem för lagning i syaffären och hos skomakaren. Hi-techlösningen är att prylar och mat/frukter har ett CO2-bagage med sig och beskattas därefter. Kanske en varierande "moms-sats" beroende på deras miljöpåverkan alltså (enligt Jörgens förslag ovan). Eller kanske två parallella valutor, vanliga kronor och en miljövaluta. Alla saker kostar lite av varje. En plastleksak från Kina kostar lite pengar men mycket miljövaluta, hantverk från Sverige kostar mycket pengar men lite miljövaluta.

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3164 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik