Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Från växtriket   

Vegetariska recept

JOHAN ERLANDSSON 2006-04-06        #1676

Alla verkar överens om att kött från tamboskap, uppfödda med foder, inte är särskilt resurseffektivt. Jag skulle själv kunna tänka mig att minska köttkonsumtionen, men man sitter ju fast i gamla vanor. Här tänkte jag att man kan dela med sig av sina bästa mat-tips eller recept som inte innehåller kött. Jag börjar: Pannkakor (kanske inte det mest näringsriktiga) PS. Om du vill diskutera kött och miljö så passar det bättre här: http://www.ecoprofile.se/34_152_Vad_ska_vi_ata_idag.htm

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngR



ROS-MARIE JOHANSSON 2006-04-07        #1678
På Grön mat finns det många goda rätter. Testa Chille con qourne. Altså chill con carne fast med qourne istället...

http://www.gronmat.net/

MAGNUS BILLBERGER 2006-04-11        #1682
Marvin Harris, antropolog, har skrivit en mycket intressant bok om våra matvanor: "Good to eat: Riddles of food and culture" Här resonerar har lite ur ett energiperspektiv varför vissa kulturer har vissa matvanor t ex varför judar och muslimer inte äter griskött och varför hinduer inte äter nöt (eller att de faktiskt gör det!?). Finns t ex på adlibris för 156 kr.

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-24        #2340

Häromdagen testade jag att använda sojakorv i pyttipanna. Det smakade helt OK och även fyraåringen åt med god aptit. Men VARFÖR är det så dyrt, 100 kronor kilot? Det borde väl vara billigare än kött?

ELEONORA HORN 2007-03-24        #2341
Ja, det låter dyrt. Men hur är det med soja och miljön egentligen? Har hört en hel del negativt om importerad soja, men jag vet inte hur mycket grund det finns för det. Är det någonting jag borde införa i min kost?

JOHAN ERLANDSSON 2007-03-24        #2342
Tror det negativa mest ligger i att sojan används för att mata djuren vi sedan äter upp -då går det åt många gånger fler sojabönor än om vi äter sojan direkt.

ELEONORA HORN 2007-03-24        #2343
Ja, det kanske är så det är. Ska ta och testa sojakorv någon dag! Här kommer mitt bidrag till det som tråden egentligen handlar om: mitt vegetariska tips. Det är något så enkelt som ugnsrostade grönsaker. Det går att variera, ta vad man har, och vips får man i sig en massa svenska rotgrönsaker utan att det känns tråkigt. Jag brukar blanda några olika sorter, där någon eller några är just mättande potatis eller rotfrukter och rödlök i tunna klyftor ingår. Det enda man behöver tänka på är att slänga in dem i ugnen i rätt ordning, rotsakerna tar längst tid, löken kortast. Vill man att grönsaksklyftorna/bitarna blir lite knapriga ser man till att inte fylla ugnsformen alltför mycket. Till kryddning kan det passa med timjan, rosmarin och vitlök om man känner för det. Saltar gör jag när jag tar ut formen för att inte vätskan ska dras ur grönsakerna under tillagningen. Till detta passar det utmärkt med örtsås. Ska det gå snabbt kan man ta en färdig som creme fraiche franska örter, men det går egentligen lika snabbt att släppa ner lite färska örter i en creme fraice-burk och köra med stavmixer. Hur enkelt som helst och variationsrikt.

MAGNUS BILLBERGER 2007-03-27        #2348
Johan, jag skulle vilja vända på det och säga att det är köttet som är för billigt. På receptfronten har jag mer och mer försökt tänka "halv-vegetariskt". Alltså reducera mängden köttprotein med hälften. Många recept rekommenderar exempelvis 100-200 g kött eller en hel kyckligfilé per portion. En bra knep att ta till är då att tärna ner köttet till småbitar. Jag brukar till exempel laga en köttgryta på 600-800 g grytbitar vilket räcker till ca 15 portioner. Grytbitarna skär jag ner till dryga centimetern istället för receptens förslag på 2-3 cm.

KARL HILLMAN 2007-04-02        #2365
Till vegetarisk korv stroganoff kan jag också rekommendera rökt tofu, som inte är en inte lika mycket förädlad sojaprodukt som sojakorv. Finns på välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker (t.ex. Konsum Avenyn och Life Vasaplatsen i Göteborg). Vill man slippa dyra djupfrysta produkter (som t.ex. Quorn) finns även vegetariska grytbitar och färs som torrvara. Passar väldigt bra i t.ex. "chili sin carne", som är en av mina favoriter. Då behövs också vitlök, chili, krossade tomater, vita bönor i tomatsås, grönsaksbuljong etc.

http://www.scandinaviansoya.dk/tofu/produkter.asp

KARL HILLMAN 2007-04-02        #2366
Många vegetariska produkter som är gjorda på sojabönor är ekologiska, vilket minskar risken för miljöproblem i produktionen och bör utesluta genmodifierade råvaror!

JOHAN ERLANDSSON 2007-06-06        #2583

En ny favorit som dessutom passar bra i dessa grilltider: Queasadilla med tomat, majs och bönor. Ta ett stort tortillabröd Lägg riven Grevéost på ena halvan Lägg på en saltad och pepprad blandning av hackat tomat, majs och röda bönor. Lägg på ett lager ost till, vik över den tomma halvan av brödet. Pensla utsidan med olivolja, grilla ett par minuter på var sida. Skär upp i portionstårtbitar (ca. tre per tortilla) och slå ett isbergssalladsblad runt. Ätes med händerna med smaksatt creme fraiche till, gärna med chilismak. Festligt och mycket gott! Nyttigheten kan säkert ifrågasättas.

JOHAN ERLANDSSON 2007-08-14        #2835
Häromveckan köpte jag take-awaymat hos en thailändare. Det blev kycklingspett med ris, jordnötssås och en liten sallad. Då tänkte jag: -Det här är så gott att jag inte kommer kunna sluta äta kyckling. Men dagen efter blev jag bjuden på tzayspett! Minst lika gott som kyckling, och baserat på sojabönor. Ska tydligen gå att köpa hos ICA, har inte sett något i butik än, men ska leta.

ERIK PIHL 2007-08-15        #2844
Det går även att prova rätter utan soja, en blir ganska trött på det i längden. Exempelvis kan kokta och krossade svarta bönor användas istället för kött till taco. Använd gärna mixerstav. Det är ändå kryddorna som ger smaken. Kan också variera sig med spenat istället för sallad, och zuccini istället för gurka (nyttigare om inte annat). Har provat kikärtor istället men det var ingen höjdare. Det finns mycket gott i det indiska köket. Jag brukar experimentera fram indiska grytor med kikärtor, blomkål, lök&vitlök, kanske lite vitkål eller paprika, spiskummin, garam masala och grönkryddor (timjan, persilja...), samt maizena eller sojagrädde som redning. Börja med att steka lök och annat med lite kryddor, häll i vatten och bönor och låt koka, tillsätt resten av kryddorna (+ev buljong) och redningen. En annan favorit är en liknande gryta, som istället görs på blackeye-bönor, curry och kokosmjölk. Brukar även ha i en liten färsk tomat om det är säsong. Till er som vill minska köttintaget så går det att "trappa ner" med vegetariska ingredienser. Prova exempelvis att ta hälften kidney-, röda eller svarta bönor i köttfärssåsen. Det ger även mineral- och fiberberikning! Bönor och linser är fantastiskt praktiska eftersom en kan göra storköp (coop har ekologiska) och de håller i månader och år. Kom bara ihåg att lägga middagsbönorna i blöt på morgonen (det är en vanesak som går ganska snabbt att lära in)

JOHAN ERLANDSSON 2007-08-23        #2873
Jag åt en god bondsoppa idag: Skala och tärna 6 potatisar, 1/2 rotselleri, 1 morot, 1 palsternacka och 1 purjolök. Läg allt i en kastrull och häll på 12 dl vatten och 3 grönsaksbuljongtärningar. Lägg i 1 lagerblad, 5 svartpepparkorn och 1/2 tsk timjan. Låt soppan småkoka tills potatisen börjar mosa sig. Låt soppan svalna och servera med ett gott bröd med ost!

JONAS HULTBERG 2007-08-26        #2894
Jag äter bara vegetarisk mat och kan rekommendera Hälsans Köks produkter. De har samma saker som Quorn, bara att det är gjort på sojaprotein istället för en svamp som inte finns på riktigt... Här kommer ett recept som är lite av en favorit, speciellt i höstmörktet! Vegetarisk viltgryta Gul lök Hälsans köks grytbitar Sojasås Balsamvinäger Lite mjöl till redning Matlagningsgrädde Timjan salt och peppar Fräs löken och ha i bitarna. Häll på soja och vinäger efter smak, ca 1-2 msk. Strö över lite (2-3 msk) mjöl och rör ut det så det inte blir klumpar och att det fasnar på bitarna. Häll i grädden och krydda med timjan, salt och peppar. Servera med ris. Detta går snabbt att göra, tar lika lång tid att göra som för riset att kocka upp! Enjoy!

ELEONORA HORN 2007-11-26        #3719
Fick ett tips om en sajt med vegetariska recept. Lite - åtminstone för mig - nya, spännande grejer som hasselnötsbiffar och annat som kan vara roligt att testa för att få lite variation. Det finns idéer till julbordet och julbaket också.

http://www.vegetariskt.com

ELEONORA HORN 2007-11-26        #3720

Den här grundkokboken gav jag min syster härom året, och hon har använt den flitigt som inspiration. Den ger, förutom alla recept, en introduktion till olika råvaror och näringsinnehållet i dem. Förlaget skriver följande om boken: "Vegetariska kokboken blev 2002 premierad av Måltidsakademien i Grythyttan som bästa svenska vegetariska litteratur, med motiveringen: ”Med stor auktoritet blir Vegetariska kokboken ett aktuellt standardverk, här finns allt”, samt fick en internationell utmärkelse samma år av Gourmand World Cookbook Awards som ”Best Vegetarian Book in the World, Honourable Mention”. Ca 75 färgbilder, 42 färgteckningar, drygt 350 recept. Utk juni 2004." Vegetariska kokboken är skriven av Inga-Britta Sundqvist och utgiven av ICA Bokförlag. På nätbokhandeln Adlibris kostar den 179 kr, men om det är det billigaste priset vet jag inte.

JOHAN ERLANDSSON 2007-11-26        #3721
Jag bläddrade lite i just den boken för ett par dagar sedan, men tyckte att den verkade lite trist... Nu för tiden är jag bortskämd med fantastiska fotografier på vacker och frestande mat, jag tyckte det var lite snålt med sånt i den boken. /Gnäll-Johan

ELEONORA HORN 2007-11-26        #3722
Det ena utesluter inte det andra, Gnäll-Johan ;-) Ja, de kunde gott ha gjort boken så att det såg smarrigare ut på bilderna. Fördelen med den här boken, som böckerna med de läckra bilderna inte brukar ha, är den systematiska genomgången som är bra dels för den som inte redan vet hur man ska äta för att få sig det man behöver, dels för den som inte är bevandrad bland alla grönsaker, frukter och annat i en vegetarisk kost. Dessutom en kokbok som täcker de vanligaste grundrecepten man behöver. En grundkokbok, helt enkelt. Som Vår kokbok, fast vegetarisk. Gourmanden Johan, som har full koll på grunderna i den vegetariska matlagningen, trivs förstås bäst bland böckerna med de fina, inspirerande bilderna. Även den vane kocken kan dock behöva lite grundrecept ibland, tror jag. Själv har jag flera olika böcker hemma, och hämtar oftast inspirationen från de med fina bilder, och det praktiska från grundkokböcker. Tycker förresten inte att du är gnällig, utan det är med kokböcker som med uttrycket "smaken är som baken - delad".

JOHAN ERLANDSSON 2007-11-26        #3723
Ja, det var ju fullt godtagbara argument... :-)

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-27        #10458
Här är ett enkelt recept på linssoppa. Har du själv något bra tips? Utöver att tipsa om det här kan du nu också lägga upp foton på dina matkreationer i dina egna fotoalbum! Gå in på din profilsida och kolla.

http://koldioxidexperiment.blogspot.com/2009/04/linssoppa.html

THEODOR ADOLFSSON 2009-04-27        #10464
Dessa rödbetsbiffar har jag gjort två dagar i rad nu. De är faktiskt rätt goda, även om de förstås påminner en hel del om raggmunk, rårakor och liknande. Jag hade lingsonsylt och en liten skvätt vinäger på dem.

THEODOR ADOLFSSON 2009-04-27        #10465
Johan Erlandsson: "Häromdagen testade jag att använda sojakorv i pyttipanna. Det smakade helt OK och även fyraåringen åt med god aptit. Men VARFÖR är det så dyrt, 100 kronor kilot? Det borde väl vara billigare än kött?" När det gäller färdiga pyttar så är Quorns enligt mig den bästa. Helt i klass med de ickevegetariska eller till och med bättre. Dock är inte den heller särskilt mycket bättre. Någon vegetarisk pytt jag provade var riktigt trist. Angående ursprungsinlägget om pannkakor så kan man lätt göra de mer matiga och mindre efterrättsaktiga genom att blanda i en lök i smeten samt att något annat än sylt eller socker på dem. Bara vanlig frukt som banan med kanel funkar utmärkt men ger kanske också en känsla av efterrätt och kanske inte heller passar så bra om man har lök i. Olika former av ost och röror borde dock kunna funka. Kokta rotfrukter funkar säkert även det om man ger dem kryddning. Annars får man väl kolla på Creperier vad de brukar ha på sina pannkakor. Att blanda i mer saker i smeten tycker jag dock verkar vara lite underskattat, bara det inte blir för mycket och för stort så att pannkakorna inte håller ihop.

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-24        #11253

Recept och foto: Arla (med tillstånd)

Här är en lasagne på purjo, tomat, keso och grädde som jag gjort många gånger, väldigt smarrig! Ingredienser 4 port 3 purjolökar eller 3 gula lökar smör 4 tomater eller 1 burk hela tomater, ca 400 g 1/2 dl tomatpuré 1 grönsaksbuljongtärning 2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15% 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 1 msk basilika, färsk eller torkad 9 lasagneplattor 500 g cottage cheese, KESO® naturell 2 dl Arla Köket riven ost gratäng Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och strimla purjolöken eller skala och grovhacka löken. Fräs den i smör i en gryta. Skär tomaterna i bitar. Rör i tomater, tomatpuré, buljongtärning, grädde, salt, peppar och basilika. Låt såsen koka upp. Varva grönsakssås, lasagneplattor och cottage cheese i en smord och ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15078

ELEONORA HORN 2009-06-24        #11254

Ja, den lasagnen är smarrig så det förslår! Jag gör ibland Anna Bergenströms variant som liknar din. Det som skiljer är framför allt att purjosmaken saknas och att den innehåller en rejäl dos parmesan. Allra läckrast blir den om tomatsåsen är gjord på färska tomater. Passa på nu när det är säsong! Detta behövs för 4: 250 g mangold eller färsk spenat (eller frysta hela spenatblad) 300 g färskostmassa (jag tar Keso, enligt bergenström funkar Kesella också) lite riven muskotnöt salt + vitpeppar 10-12 förkokta lasagneplattor (jag har gjort på torra) 2 gula hackade lökar 3 hackade vitlöksklyftor 1 burk (400 g) hela tomater eller ca 8 flådda färska tomater i bitar ca 1 tsk torkad basilika eller oregano (jag tar färsk basilika från balkongodlingarna) ca 3 dl nyriven ost (gärna hälften Svecia, hälften Parmesan) ca 2, 5 dl vanlig mjölk Koka spenaten eller mangoldbladen i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt dem svalna något, krama ur vattnet noga och skär bladen grovt. Krydda med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Blanda ner färskosten och ca 2 dl av den rivna osten. Gör tomatsåsen så här: Fräs lök + vitlök i lite olja eller smör. Lägg i tomaterna och krydda med basilika eller oregano. Koka i 10-15 minuter utan lock. Rör om då och då. Smaka av. Varva sedan mangold- eller spenatfyllningen med lasagneplattor och tomatsås i en smord ungnsform. Underst den gröna fyllningen, överst tomatsås. Slå till sist mjölken runt formens kanter och fördela resten av den rivna osten över det hela. Gratinera i 225 graders ugnsvärme i 30-35 minuter (jag gräddar något längre tid - om man är rädd för att det ska brännas vid kan man lägga på osten efter att först ha gräddat en stund) Receptet hämtat ur Annas mat (Albert Bonniers förlag, 1997).

http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker-auto/Bokpresentationssida/?isbn=9

THEODOR ADOLFSSON 2010-01-09        #13460



Bönsoppa:

1 tetra små bönor, 230 g
5 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
3 klyftor vitlök
400 g krossade tomater
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk dill
ev. vispgrädde

Bryn löken i kastrullen och blanda sedan i allt utom grädde och låt koka i 10-20 minuter. Smaksätt med grädde, salt och peppar. Jag körde utan tomatpuré och med stora vita bönor istället för små. Plus lite citron. Originalet har jag ätit hemma hos föräldrarna och det var lika gott.

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-25        #14196
Djurens rätt har gett ut ett häfte som ska hjälpa restauranger att erbjuda bättre vegetarisk mat.

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-25        #14199

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3122 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik