Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Om Ecoprofile   

Miljöprofilen har blivit växthusgasprofil

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-10        #2138

Nu finns det nya möjligheter för dig som medlem på Ecoprofile att få en helhetssyn på västhusgasbidraget från din livsstil. Nytt är att även "matvanorna" räknas om till växthusgasutsläpp. Visserligen med en mycket grov beräkningsmodell, men jag tycker det är viktigt att även lyfta fram matens växthusgasbidrag eftersom det ofta glöms bort. Jag tar gärna emot synpunkter på beräkningsmodellen! Det kan säkert finnas någon bugg kvar också efter omprogrammeringen. Med namnbytet vill jag göra tydligare att det bara är växthusgaser som mäts. Det finns många andra allvarliga miljöproblem men de tas inte upp i det här verktyget.



ELEONORA HORN 2007-02-10        #2139
Hur har Karin Bois resonerat om den möjliga nivån? Sökte lite snabbt på dn.se men fick inte rätt träff.

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-11        #2141
Här är en tråd där vi diskuterat hållbara nivåer, inklusive länk till Karin Bois artikel.

http://www.ecoprofile.se/20_407_Hur_mycket_CO2_ar_hallbart.htm

JONAS KARLSSON 2007-11-05        #3499
Ett stort problem är att det bara finns en kryssruta typ "Har du undvikit kött från foderuppfödda djur", "Har du valt miljömärkt mat" osv. Det är nog ganska sällan som man levt en hel månad bara på miljömärkt mat men å andra sidan är det ju sällan man inte valt något miljömärkt. Kryssar man i kryssrutan får man ju ett alldeles för lågt klimatvärde på sin matkonsumtion men lämnar man rutan obockad blir värdet i stället på tok för högt. Det går ju inte att få ett rättvisande värde mer än för dom som helt struntar i vad maten gör och för dom som bara äter miljömärkt, närproducerat och djur som inte är foderuppfödda. Det andra problemet är att det för mig som bor i lägenhet kan vara väldigt svårt att veta exakt hur mycket fjärrvärme min lägenhet förbrukar. Man borde kunna välja att ange sin bostadsyta och få en Schablonmässig beräkning av fjärrvärmen.

JOHAN ERLANDSSON 2007-11-05        #3500
Tack för dina synpunkter Jonas. Ja, det är svårt att få till det riktigt bra, jag är inte nöjd med det själv. Jag önskar att det fanns någon annan som utvecklade något bra sådant här verktyg, jag har inte riktigt lust att greja med det och skulle egentligen helst ta bort det. De stora poängerna med det här verktyget tycker jag är att man får se de relativa storleksordningarna mellan olika konsumtionsgrupper, att man kan se hur ens egna utsläpp jämförs med medelutsläpp och hållbart utsläpp, och att man kan följa utsläppen över tiden. Om någon hittar något verktyg som har dessa grejer så tipsa mig! Angående schablonmässig beräkning av fjärrvärmen så gillar jag inte den idén eftersom grundförhoppningen är att man ska få en aha-upplevelse när man ser den verkliga energiförbrukningen. En som bor i de flerbostadshus i Alingsås som nu görs om till passivhus ska kunna se att det blir mindre utsläpp efter energieffektiviseringarna, i verkliga, uppmätta siffror.

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-13        #7143
Jag tog bort växthusgasprofilen idag, både pga av tekniska problem och för att jag inte har tid att ta fram en hyfsad beräkningsmetod. Någon som har tips på ett bra, liknande verktyg på nätet?

ERIK SANDBLOM 2008-09-14        #7144
Göteborgs stad har en, men jag tror inte man kan klistra in den i sin egen sajt. Det skulle vara om man gör nån ful iframe eller nåt.

http://195.178.190.8/

JOHAN ERLANDSSON 2009-09-30        #12304
Idag hittade jag via Anton Steen IVL:s nya kalkylator Klimatkontot. Den är genomarbetad. Kanske något för detaljerad för gemene man, svårt att veta hur många gram grönsaker man äter i veckan... Men tar man sig tid så får man nog trots allt ett ganska rättvisande resultat. Jag hamnade på tre ton. 0 på transporter, 1,7 på energi i hemmet och 1,3 på maten. Jag skulle antagligen fått högre siffror på energin om IVL hade haft ett alternativ för ful-fjärrvärme från Göteborg Energi...

http://klimatkontot.se/

MAGNUS BILLBERGER 2009-09-30        #12311
IVL:s kalkylator liknar en jag provade för ett antal år sedan och som jag sedan inte kunna hitta tillbaka till. Trots att "klimatkontot" verkar genomarbetat måste man tolka siffrorna med en nypa salt. Vissa uppgifter lämnar uppenbara utrymmen för missvisande resultat. Särskilt de stora posterna som bilresor och köttkonsumtion kan bli stora felkällor. Vad gäller "nötkött" kan man hitta uppgifter på mellan 12 och 45 kg CO2 per kg kött. Vid en nötköttskonsumtion på 3-400g/vecka kan det därmed slå fel på 0.5 ton vad gäller årsbelastningen. Den som valt en riktigt bränslesnål bil (100 g CO2/km) får en 50% "för hög" uppskattning av utsläppen.

ANTON STEEN 2009-09-30        #12333
3 ton var verkligen bra Johan! Själv hamnade jag på 5,1 ton. Det som drog upp utsläppen för min del var flygandet. Det har blivit ett par flygresor inom Europa i år och det sätter sina spår..

JOHAN ERLANDSSON 2011-08-08        #18645
Här är en norsk motsvarighet som jag inte har testat än, men det verkar som om det är Cicero som är en av aktörerna som står bakom, samma som väckte uppmärksamhet i SvD häromdagen:
http://klimakalkulatoren.no

Tipstack till Markus Wendin

Logga in för att svara




Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik