Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kläder och textilier   

Hållbara klädinköp

ERIC JANSSON 2008-02-04        #4359

De kläder som en genomsnittsvensk köper under ett år borde ge upphov till en hel del dåligt samvete. Råvaran består oftast av bomull, som vid odlingen gett upphov till att en mycket stor mängd vatten förbrukas. Bekämpningsmedel brukar också användas om det nu inte är ekologisk produktion. Dessutom förekommer barnarbete på bomullsfälten i en del länder. Andra kläder är tillverkade av konstfiber vilket kommer från olja. Detta är ju en ändlig resurs som dessutom ger upphov till koldioxidutsläpp när kläderna slängs och eldas upp. Tillverkningen av kläderna brukar sedan ske i något låglöneland där lönerna som betalas ut kanske inte går att försörja sig på även om så kallade minimilöner tillämpas. Många av de klädesplagg som inköps används sedan inte så många gånger. Kläder blir ju omoderna och eftersom de är så billiga i inköp (p.g.a. att de tillverkas i låglöneländer) så köper man nya moderiktiga kläder istället. Eftersom nu ändå inte kläderna används så många gånger så behöver inte kvaliteten vara så hög, så därför kan de göras ännu billigare o.s.v. Vad kan man nu som konsument göra åt detta? Jag tänker mig att man kan minska sin miljöbelastning ganska avsevärt genom att helt enkel köpa kläder som håller. I den stad där jag bor finns det en skomakare som också säljer nya skor. Han kan därför garantera att de skor han säljer är hållbara och dessutom går att sula om och laga på andra sätt när de blir slitna. Det är klart att skorna kostar lite mer men jag räknar ändå med att det blir ren vinst både för mig själv och för miljön. Oftast är det lite svårare än så att göra ett hållbart köp. Dyra märkeskläder är numera ofta tillverkade i låglöneländer även de och kvaliteten är kanske inte högre än för billigare kläder. Det är ju trots allt varumärket de säljer i första hand och inte kläder. Dessutom blir ju märkeskläder också ganska snabbt omoderna och därför inte värda att lägga ner för mycket kvalitet på. Man kan alltså inte förlita sig på priset om man vill köpa kvalitet. Vad skall man då förlita sig på? Jag vill ha hållbara kläder som det är idé att laga om de skulle råka gå sönder. Om de är lite dyrare gör inget eftersom jag har tänkt använda kläderna i flera år och inte är känslig för modets växlingar. Är det någon som har några tips? (De skor som jag inhandlade hos skomakaren är av märket Dr Livingstone och är tillverkade i Portugal.)



OVE GARPEMAN 2008-02-05        #4363
Det finns en del märken som har 100% recyclat material ex. Patagonia. Jag har en fleece från just Patagonia som är köpt tidigt 90-tal som är gjord av 100% återvunna Pet-flaskor och den har hållt formen under alla dessa år. Naturkompaniet säljer bla. Patagonia, lite dyrare märke men deras Miljötänk har ju alltid varit på topp.

ELEONORA HORN 2008-02-05        #4364

När det gäller material, har jag förstått att hampa, lin och ull är bättre än bomull. Vilken substans som använts vid färgningen spelar också roll. Svart har jag läst att man till exempel bör undvika, och det blåa som jeans brukar färgas med lär vara en miljöbov. Men om det gäller precis allt svart och alla blåa jeans vet jag inte. Det är kanske någon annan som vet? Vilka är de giftiga ämnen som finns i färgerna? Jag köpte en jacka av märket Patagonia som är tillverkad av återvunna fibrer. Nu hoppas jag också att den inte är impregnerad med medel med fluorföreningar som friluftsytterkläder i regel är (ironiskt nog, för de som älskar naturen har då kläder som förstör densamma). Se nedan bifogade länk om dessa miljögifter. Har aldrig någonsin köpt ett så dyrt plagg (köper man så dyra kläder blir det inte mycket pengar över till onödig konsumtion av annat!), men den har hittills hållt måttet mycket bättre än tidigare jackor. Peppar, peppar. Apropå skor har (eller hade när jag köpte ett par) Timberland en skrift som medföljde skorna med fyndiga texten "What kind of footprint will you leave?" och hur mycket energi som gått åt att tillverka ett par skor. Men eftersom jag inte hade något värde att jämföra med, kunde jag inte avgöra om det var en stor eller liten förbrukning för ett par skor. Men de arbetar åtminstone med frågorna. De Timberlandskor jag har haft har dessutom hållt ovanligt bra. Läs mer på Timberlands och bilda er en egen uppfattning. Det känns som om det i alla fall håller på att börja hända en del inom klädesbranschen. Senast under modeveckan som just var i Stockholm fanns inslag som seminarium med miljöfokus och visning av en ekologisk kollektion. Och H&M har några få plagg i ekologisk bomull i årets vårkatalog. Fortfarande saknar jag dock fler "vanliga" kläder, utan spejsad design eller tantiga modeller. Och gärna billigare. Mitt eget miljösamvete när det gäller kläder är annars ganska dåligt, så jag är också tacksam för tips, både på var kläderna finns och på vad som är bäst att välja och varför.

http://www.snf.se/nyhet.cfm?CFID=10389763&id=1502

MATTIAS CARLSSON 2008-02-05        #4365

Nätverket Rena kläder (www.renaklader.org) har bra information om, främst, de sociala aspekterna av klädproduktion. De är del av ett internationellt nätverk och har etablerat kanaler för att påverka de stora klädföretagen. Fair trade center har en etikbarometer (se länk) där de största svenska klädföretagen bedöms efter deras uppförandekoder, rapportering och information till konsumenter m.m. Etikbarometern finns även för andra branscher, ex. skor, mobiltelefoner och etiska fonder.

http://fairtradecenter.se/etikbarometern/

ERIC JANSSON 2008-02-06        #4376
Mattias, jag tackar för länkarna till Rena kläder och Fair Trade Center. Dessa sidor har jättebra information som gör det lättare att välja kläder som ger ett bättre samvete. Förutom denna information tycker jag att det är intressant att veta är hur länge kläderna är gjorda för att hålla. Denna information är svår att få tag i, varför jag efterlyste den från Ecoprofiles medlemmar. Jag tackar Ove och Eleonora för tipsen om Patagonia och Timberland och hoppas på fler sådana tips.

JOHAN ERLANDSSON 2008-02-07        #4379

Sen finns det även andra sätt än att köpa nya kläder för att undvika att gå med rumpan bar. Myrorna och andra välgörenhetsorganisationer har stort second hand-utbud. Sen verkar det vara en trend med att byta kläder med varandra också, så här skriver t.ex. Dress On Dress Off om de kommande klädbytardagarna i Stockholm: Nu kan du uppdatera din garderob. Dress Off Dress On anordnar klädbytardagar mitt i city, i samarbete med Fashionplay.org. Byt in dina för trånga jeans mot någons avlagda blazer eller urväxta parkas. Tanken är enkel; byt upp dig. Du erhåller lika många plagg som du lämnar in. Har plagget en unik historia? Låt dess nya ägare få ta del av den. På plats finns etiketter att pränta ned historien på.

http://dressoffdresson.blogg.se/1199302968_kldbytardagar_under_m.html

ROBERT ENGLISH 2008-02-11        #4407
När det gäller Timberland vill jag bara säga att bara för att det står "What kind of footprint will you leave" (vilket det står på flera av deras produkter) så säger det väldigt lite. Köpte byxor med denna text och de var varken ekofibrer eller närproducerade (Bangladesh). Köpte också en tenniströja som innehöll ekofibrer men vid närmare granskning var det endast 15%. Inte imponerad! Patagonia verkar dock ha en bättre miljöprofil men oerhört dyra. Nu säger ni säkert att det är bättre att satsa på kvalitet men alltför höga priser på en produkt innebär att en stor del av konsumenterna inte har råd att köpa dessa produkter.

ELEONORA HORN 2008-02-12        #4425
Endast 15% ekofiber låter inte imponerande, nej. Förmodligen satt etiketten där i alla fall för att göra reklam för Timberlands samlade CSR-arbete (Corporate Social Responsibility). Frågan som jag ser det är dels hur konkreta och "hårda" målen är, dels förändringstakten. "But when a boot is made of recyclable and renewable materials, bound by water-based adhesives, manufactured with energy generated by wind and sun, transported by green freight and sold in 100% recyclable packaging distinguished by an industry first nutritional label ...you’ll understand a bit about what we strive for as an enterprise." "We’re committed to becoming a carbon neutral enterprise by 2010" (saxat från Timberlands hemsida) Kanske är detta bara ord och liten handling, vilket reklam alltid kan vara. Det är svårt att bedöma för utomstående, och "CSR-reklam" gör mig ofta lite misstänksam. Samtidigt tror jag att det ändå för det mesta är bättre att företaget jobbar med lite CSR än inte alls. Jag har helt enkelt ännu inte sett bättre skoalternativ till Timberlands (förrutom second hand). Var finns alternativen? Inte ens när jag skulle köpa fårskinnstofflor på Gotland härom året (för att kunna sänka inomhustemperaturen ;-), kunde jag hitta tofflor gjorda på skinn från Gotland trots att det kryllar av får och fårskinnsprodukter där. Skinnet kom från andra sidan jordklotet. För att det gotländska är för mjukt för att göra tofflor av, sa man till mig. Tips på hållbara skotillverkare mottages tacksamt!

ROBERT ENGLISH 2008-02-12        #4433
Hållbara skor, till råga på allt veganskor (se länk)! Sedan har jag lite svårt att köpa skor på nätet, vill gärna prova. Timberland bedriver säkert ett allvarligt menat CSR-program, det som retade mig var att den käcka sloganen satt på ett par byxor som inte verkade vara mer än möjligtvis schysst tillverkade (rimlig lön, inget barnarbete etc). Mitt fotavtryck ska vara lite mer åt det ekologiska hållet men det är ju bra om man inte bidrar till slavarbete. Att det bara var 15% ekofibrer kan ju bero på att det är en bristvara.

http://www.simpleshoes.com/About/toes.aspx?g=about

ERIC JANSSON 2008-02-14        #4454
Robert, jag har funderat lite kring det du skrev 11/2 om att en stor del av konsumenterna inte har råd att köpa kvalitetskläder. Jag tror att den del som absolut inte har råd med kvalitet är ganska liten. De flesta jag känner har mer pengar än de egentligen behöver. Dessvärre konsumerar de ofta på ett sätt som belastar miljön onödigt mycket. Det köps stora bränsletörstiga bilar (som dessutom mest används för korta transporter i stadsmiljö), det görs årliga interkontinentala flygresor och det köps moderiktiga märkeskläder som används under en begränsad tid för att sedan, i bästa fall, skänkas bort. Har man en normal inkomst och prioriterar lite annorlunda (än exemplen ovan) så tror jag att exempelvis en tröja eller ett par skor för 1 500 - 2 000 kronor är något som man kan kosta på sig. Särskilt med tanke på att plagget i fråga kanske håller för mer eller mindre daglig användning i 10 år eller mer.

ERIK PIHL 2008-02-15        #4458
Eric, jag tror du har en poäng där. Hela idén med mode är ju att hela tiden se till så att kläder blir "oanvändbara" mycket fortare än de slits, så att folk "måste" köpa nya. Hade förstås varit bättre för miljön om alla köpte (eller själv gjorde) kvalitetskläder och bar dem mycket, istället för hundratals plagg som används ett fåtal gånger per styck. Ett bra råd är att skaffa sig en egen personlig stil, istället för att gå på mode. Det är mycket hållbarare, och då blir du dessutom inte "en i mängden". Jag blandar själv fina begagnade kläder med ekokläder och sånt jag designat och sytt själv.

LARS UHLIN 2008-06-12        #5817
Hej Eric och alla andra! Här kommer ett tips på en website som säljer rättvisemärkta och ekologiska kläder/skor. Jag tycker de har rätt bra grejor, modellerna på skor byts ut rätt ofta så det kan vara värt att göra några besök då och då. Check it out. http://www.adili.com

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-18        #7202
Förstanyhet på flera nyhetssajter just nu är SNF:s undersökning som påvisade ftalater i 19 av 20 testade t-shirtar med tryck.

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/Vart-arbete

ANNA PETTERSSON 2012-10-05        #21326
NN07 satsar på naturmaterial och miljövänlig produktion!  dessa kläder är inte tråkigare än andra MEN de har ett miljövänligt tänk! Bäst vore ju att försöka skära ner så mycket som möjligt på alla inköp av kläder och när man satsar på nya kläder bör man köpa sådana som håller länge!! Att ständigt köpa nytt är inte alls bra. Både NN07 och Marc O'Polo måste jag säga ha bra kvalite och jag är nöjda med deras kläder. 

ett tips är att försöka undvika mökra kläder. Svarta jeans är en av de farligaste sakerna man kan bära då dessa är färgade med så starka kemikalier. Tänk att du har dessa nära din kropp och vad huden egentligen utsätts för. Ljusare färger kräver oftast mindre kemikalier osv.

Hälsningar, 

Mode och EKO intresserad!

Logga in för att svara


Produkter

Barnkläder (4)
Klädbutiker (1)
Övrigt (11)
Leksaker (23)
Byggmaterial (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3226 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik