Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Solenergi   

Solvärmt varmvatten för 2500 kronor

JOHAN ERLANDSSON 2008-04-03        #4978

Billigaste sättet att få rejält med solvärmt varmvatten kanske är denna lösning från TA-teknik. Solfångaren monteras i en ställning med en vattendunk högst upp, och ställs på någon soligt ställe. Kallvatten går in i solfångaren, och stiger upp till dunken utan behov av elektriska pumpar. Eller det finns kanske andra tips på hur man kan skaffa sig solvärmt vatten?

http://www.tateknik.se/products/luft%20vatten%20SOLTAN/SOLTAN-2%20broschyr.



ERIK SANDBLOM 2008-04-23        #5199
Jag vet! Köp en billig charterresa till ett soligt resmål, värm vattnet med en solfångare, fyll termosen och flyg snabbt hem igen! Eftersom flyget går så fort så hinner vattnet inte bli kallt. Det sker vissa energiförluster i flygplanet, men det kan man nog lösa med bättre teknik! Bränslecell t ex! Jag tror mycket på tekniken! =D obs ironi!!!

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-15        #7165
Tord Olsson föreslår att den som har ett svart plåttak byter ut läkten under plåten till formpressad cellplast där solfångarslangar läggs i. Den uppvärmda vätskan pumpas runt och tas omhand i en ackumulatortank. Osynlig solfångare! Jag undrar dock om denna lösning kan absorbera lika mycket energi som vakuumrör? Jag får ge Ny Teknik lite cred för deras rubriksättning här också...

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article411305.ece

TOBIAS BERGMAN 2008-09-16        #7179
Johan, det där är en grymt bra idé tycker jag. Verkningsgraden blir mycket sämre än för "riktiga" solfångare eftersom vattenslangarna inte har så bra termisk kontakt med plåttaket plus att taket inte har något antireflektions-skikt. Men den låga verkningsgraden vägs ju lätt upp av den stora ytan och det låga priset. Detta kanske skulle passa bra i kombination med en vacuum-rör solfångare. Taket skulle då förvärma vattnet och vacuum-rören höjer temperaturen ytterligare eftersom de har överlägset högre verkningsgrad vid just höga temperaturer.

CONNY AXELSSON 2008-12-25        #8704
Jag föreslår istället att man använder svart TP-20 plåt med isolering under. Plåtarna skall vara borrade för fästskruvar mitt uppe på profilkammarna. Dessa beläggs med silicon. Fasförskjutet läggs en tranparent Tp takplast. Mellan plåt och plast bildas därmed kanaler där glykolvatten bringas i cirkulation via en enkel värmeväxlare, eller för högre verkningsgrad, en värmepump. Jag tänker leda in vattnet nere vid takfoten och ta ut det uppvärmt vid takåsen. Eftersom solfångaren inte kommer att kunna ta trycksättning, måste en öppen expansionstank att finnas i solfångarens omedelbara närhet. Tätningarna vid inlopp och utlopp, och naturligtvis hela solfångaren, kanske ni kommer att kunna studera hos mig snart, tar det längre tid innebär det att jag fortfarande inte är nöjd med resultatet. Tätninar och anslutningar kommer att bli centrala delprojekt. Där har jag vad som känns som bärande ideér. Blir det bra kan jag även tänka mig att börja producera och saluföra tätningssystemet. Allt övrigt hämtas på bygghandel. Acc.tank med värmeslinga finns att köpa på flera andra platser. Den händige bygger själv under beaktande av tryckkärlsnormerna, för tappvattnet. - Jag återkommer under våren -09 med ytterligare rapport om projektet.

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-05        #8743
Kul med ditt projekt Conny, starta gärna en ny tråd här så vi kan följa ditt arbete! Foton är alltid kul.

JOHANNA STåL 2009-01-05        #8751
Skriver lite om solenergi här:

http://www.caminomagasin.se/camino-challenge/solkraft-i-hemmen

OVE GARPEMAN 2009-06-23        #11227
Jag var i Grekland häromveckan och reflekterade över alla dessa solfångare på taken som värmer upp vatten till hushållen. Varför har vi inte detta i Sverige ? Är det på tok för dyrt eller är det byggnormer eller liknande som sätter stopp ? Eller inte tillräckligt med sol kanske ?

http://www.alibaba.com/countrysearch/GR-suppliers/Solar_Water_Heater.html

JONAS KARLSSON 2009-06-23        #11233
Det är nog så att solfångare ger betydligt mera effekt i Grekland än i Sverige och att dom dessutom fungerar bra under en betydligt större del av året där än i Sverige. Man får ju helt enkelt både betydligt större energibesparing och därigenom betydligt större miljövinst i grekland än i Sverige om man värmer varmvattnet med sol. Det är ju helt klart mera lönsamt att installera sólfångare i ett varm land som Grekland än i ett kallt land som Sverige.

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Belysning (1)
Småskalig vindkraft (33)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energimätare (3)
Energikonsulter (2)
Vindandelar (2)
Varmvattensparande produkter (4)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3213 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik