Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Utan pengar pinkar folk på dig

JOHAN ERLANDSSON 2008-04-06        #5009

Henrik Wallgren skriver en oerhört ärlig krönika i GP (är innehållet verkligen sant?) som passar väldigt bra in i en diskussion om konsumtion och miljöpåverkan, även om krönikan inte alls handlar om miljöpåverkan. Rubriken på den här tråden är ett av Henriks pappas favorituttryck. Några citat från krönikan: "Tom plånbok är ett tillstånd man döljer så gott man kan. Men ekonomisk stress är som en återvunnen plastkasse över huvudet. Man får ingen luft. Visst, jag är bortskämd. Så länge man har hälsan är man rik. Detta är i-landsproblem och jag borde veta hut. Men jag är inte ensam. Det bisarra är att många av mina vänner har feta inkomster men sitter i skiten lik förbannat. Vi har byggt så vackra ekorrhjul åt oss att vi måste springa som galningar för att inte falla. När alliansen fått sitt och man klippt sig lite snyggt och betalat ungarnas ridlektioner och amorterat av på sms-lånen man åkte till Thailand för i fjol finns ingenting kvar. Det är svårt att vara pank när man måste köpa lyckan." Jag tror det här med att de allra flesta strävar efter mer pengar (t.ex. för att kunna bo i fina hus i de populäraste områdena, låta barnen ta ridlektioner och göra många familjeresor tillsammans) är ett "problem" som hänger mycket ihop med att vi totalt sett får en ständigt ökande materiell levnadsstandard, och att ingen vill missa det tåget (för då pinkar ju folk på dig...). Vi jämför oss med våra vänner, studiekamrater, bekanta och folk vi ser på teve och vill inte ha det sämre än dem, för då känner vi oss sämre och mindre värda. Och får vi mer pengar så byter vi folk att jämföra oss med så vi får nya ekonomiska mål att sträva efter. Jag undrar om Henrik hade varit lika stressad över sin ekonomi om folk i hans närhet hade haft lägre materiell välfärd än honom? Jag tror t.ex. inte han hade tagit ett sms-lån för att kunna åka till Thailand om det inte hade utvecklat sig till ett helt normalt sätt att familjesemestra på de senaste åren. Grupptryck är något som inte bara hör tonåren till... Bilden hämtad från www.brannomusic.com.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=564&a=412088JONAS BERNTSSON 2008-04-06        #5012
Skönt att någon är ärlig och tar sig tid att reklektera. Synd att han inte befann sig på Camino venue igår där Warberg pratade om att vara rik på riktigt. Det är en liten sak jag skulle vilja påpeka och kanske uppmana till. Jag har nyligen sett en föreläsning på internet från förra årets Kunskapens dag! Där pratar en man vid namn Fredrik Härén och hur bla de asiatiska ländernas tillväxt. Där under föreläsningen får man klart och tydligt inse att vi inte är ett i-land längre eller rättare sagt att vi måste återgå till att bli ett u-land för att klara oss! Detta säger en del om ämnet som visar hur hela världen strävar efter ständig tillväxt vilket är lite skrämmande. Ta en titt på 1:a och alla fem delar: http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48

http://berntshallbara.blogg.se

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-21        #7244
Här är en ny samtida reflektion från Henrik. Det är bra med lite kris menar han, för att vi ska förmå att släppa konsumtionssamhället.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=568&a=445470

ERIK SANDBLOM 2008-09-21        #7247
Jag tror han har rätt även om jag inte gillar uttrycksättet. Jag brukar ju visa mina bilder på hur inrikesflyget, körkortstagandet och biltätheten i Göteborg alla minskade betydligt under nittiotalskrisen för att aldrig riktigt återhämta sig. Nästa trendkurva som bryts kanske blir den ständigt ökande köttkonsumtionen. För att komma tillbaka till uttrycksättet, så tycker jag kaffe latte var ett dåligt valt exempel. Visserligen är kaffebönorna inte lokalt producerade, men jag vill ändå inte se en kaffe latte för 20kr som ohållbar konsumtion. I någon annan artikel fick hårklippningar kritik. Visserligen används en hårfön på 1000 watt men bara i någon minut. Klarar vi av att minska på kolkraftverken, bilismen och köttet så tror jag det går alldeles utmärkt att fortsätta med kaffe latte och hårklippningar.

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2768 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen