Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Stor minskning av cykelolyckor i Göteborg

ERIK SANDBLOM 2008-06-11        #5797




Åren 1995-1996 var dåliga år för cyklisterna i Göteborg. Över 200 cyklister om året skadades svårt eller omkom. I kommunens cykelprogram 1999 satte man upp ett mål om att minska detta till 129 stycken år 2008. Utvecklingen gick mycket bättre än man kunde hoppas på. Målet uppnåddes redan 2001, och år 2007 stannade siffran på 28. Under åren 2006-2007 hade antalet svårt skadade minskat med över tre fjärdedelar jämfört med 1995-1996. Inga cyklister har omkommit i Göteborg sedan 2005.

Vad utvecklingen beror på är inte säkerställt. I broschyren "Cykelåret i Göteborg 2007" anger man ökad separering från biltrafiken, lägre fart i biltrafiken och säkrare gång- och cykelpassager som bidragande orsaker. Cyklandet i Göteborg har också minskat från ungefär 120 000 resor om dagen på nittiotalet till 100 000 idag. Olyckorna har alltså minskat mycket snabbare än vad själva cyklandet har minskat.

I studien Safety in Numbers visar Jacobsen att ju fler som cyklar, desto säkrare blir det. Som förklaring kan man anta att bilisterna lär sig cyklisternas beteende när dessa blir fler.

Jag har själv funderat lite på om inte cyklisterna själva helt enkelt blivit duktigare trafikanter också. Som stöd för detta anför jag att cyklingen på nittiotalet i Göteborg ökade mycket starkt, plus 50%. Det innebär många ovana cyklister på gatorna. Och olyckstalen ökade samtidigt. När antalet cyklister planade ut, minskade olyckorna mycket kraftigt. Så jag antar att de cyklister som cyklar i Göteborg idag generellt har större vana som stadscyklister än vad cyklisterna generellt hade på nittiotalet.

När man talar om trafiksäkerhet så säger man ofta att man ska respektera trafikreglerna. Men när det gäller just cyklar tror jag det handlar lika mycket om att respektera själva cykeln, både mekaniskt dvs ta hand om den, men också som fenomen. Cykeln är mer än ett par rullskridskor. De som cyklar i Göteborg idag kanske har en större respekt för cykeln och cyklingen, än vad dom hade på nittiotalet?

Broschyren "Cykelåret i Göteborg 2007" kan laddas ner här Göteborgs Cykelprogram 1999

Bilden kommer från NYC Bike Lane Liberation Ride




ERIK SANDBLOM 2008-06-11        #5798

Sika och SCB publicerar nationell statistik över kollisioner med dödlig utgång. Men det finns ingen lättåtkomlig statistik över vilka trafikantgrupper som står för kollisionerna. Trafikkonsult Krister Spolander har därför vänligt mejlat mig denna figur över omkomna i påkörningar i Sverige för år 2002. Diagrammet är en bearbetning som han gjort av data från officiell statistik (alltså polisrapporterad statistik, redovisad av SCB med SIKA som statistik ansvarig myndighet/uppdragsgivare). Cyklister står för 0,3% av påkörningar med dödlig utgång. Krister skriver: Det är förstås skillnaderna i rörelseenergi som förklarar resultatet. En personbil i 50 km/tim har 80 gånger större rörelseenergi än en cyklist i 20 km/tim. Kör bilen i 30 km/tim är rörelseenergin ”bara” 25 gånger större än cyklistens (rörelseenergin är en funktion av massa och hastighet). Vid en kollision (= tvärt stopp) utvecklas en kraft när rörelsenergin omvandlas till annan energi. Det är den kraften, eller krockvåldet, som skadar i en kollision. Det förklarar också varför tunga lastbilar svarar för en tredjedel av alla dödade i kollisionsolyckor trots att de bara utgör några procent av bilparken.

ERIK SANDBLOM 2008-06-11        #5799

Denna figur kommer från Sika, Vägtrafikskador 2006, sidan 40. Av de omkomna cyklisterna avled ungefär tre fjärdedelar i olyckor med motorfordon inblandade. En cyklist dödades vid kollision med tåg eller spårvagn, medan resterande omkom i singelolyckor eller i olyckor med fotgängare, mopedister eller andra cyklister.

http://www.sika-institute.se/Templates/FileInfo.aspx?filepath=/Doclib/2007/

ERIK SANDBLOM 2008-06-11        #5800
Sverker i SVT Plus: Många cyklar håller inte måttet 12% av cykelolyckorna beror på tekniska fel på cykeln -- delvis dåligt underhåll men också att cyklarna i sig inte håller måttet. Svensk Maskinprovning har testat några cyklar. Gafflar går av, styren går av... livsfarligt. Svensk Maskinprovnings representant säger att man ska köpa sin cykel i en fackhandel. Jag instämmer -- köp bara cyklar från en butik med egen verkstad och som låter dig provcykla. Cykelguiden är inne på samma linje; hur vet man att en cykel som monteras av en kund utan fackkunskaper är en säker cykel? Cykelguiden: Vilseledande cykeltest i Råd & Rön

JOHAN ERLANDSSON 2008-06-11        #5801
Intressant om rörelseenergi och krockvåld. Det blir väldigt tydligt att storleken på fordonet har mycket stor betydelse för olyckans utgång. Ju lättare fordon desto mindre risk för den påkörde att dö. Ingen dog i kollision med fotgängare 2002... ;-) Kanske något för Vägverket att börja fundera på i deras nollvisionsarbete? Idag är det ju stort fokus på hastighetens betydelse för olyckornas utgång, kanske skulle mer fokus ligga på bilarnas vikt? Vore mycket intressant att se ett liknande diagram som det ovan, men där staplarna representerar olika bilars vikt. Min gissning är att det skulle ändra synen på att tung bil är lika med säker bil.

OTTO RIMFORS 2008-06-11        #5803
Det är väl det som är det paradoxala med de svenska tunga säkra bilarna.. =) De som sitter inuti bilen överlever i princip alla krockar, eftersom de sitter i en pansarvagn.. Kruxet är bara att de som krockar med pansarvagnen dör eller skadas allvarligt, varesig de är fotgängarre, cyklister eller andra lättviktarbilister... (Har också hört det att dessa tyngre bilar oftast är högre, vilket gör att de, om de krockar, krockar med en låg, vanlig bil, då "glider" upp ovanpå.. och om de krockar med fotgängare klipper dessa högre upp på kroppen än låga bilar vilket gör att överlevnadschansen minskar.. annars riktas mycket kraft bort genom att fotgängarens ben klipps vid knäna och kroppen "rullar" över bilen)

ERIK SANDBLOM 2008-07-03        #6161
Polisen i Stockholm gör en räd andra dagen av busstrejken. Folk som i vanliga fall inte cyklar bötfälls på löpande band.

http://happymtb.org/forum/read.php/1/904767/907647#msg-907647

MATTIAS CARLSSON 2008-07-05        #6174

Hanne Kjöller skriver i en ledare i dagens DN om cyklisternas bristande säkerhetsituation: "Er som inte trampat runt pedalerna på länge och som ämnar susa fram i Stockholms innerstad, vill jag tipsa om Fredrik Falks "Överlevnadshandbok för cyklister". I den får läsaren stifta bekantskap med den patologiska bilisten. Vi guidas genom primärsymtomen: personlighetsupplösning, kolerisk paranoia, psykopatisk våldsbenägenhet, partiellt nedsatt perceptionsförmåga, mental robotisering, för att nu nämna några. Fredrik Falk visar hur cyklisterna är utsatta för en flerfrontsattack, från bilisterna förstås, men också från polis och myndigheter. Som hur man vid vägarbeten brukar blockera den intilliggande cykelbanan med arbetsmaskiner, lastbilar, bockar och annat bråte. Att man på motsvarande sätt skulle blockera en bilfil vid reparationer på en cykelbana är otänkbart." Bra att den här marginaliserade frågan belyses på DNs ledarsida. Med tanke på hur ofta säkerheten i motortrafiken diskuteras media så är märkligt att cyklisters säkerhet inte lyfts upp oftare. Heja Hanne!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=801331

ERIK SANDBLOM 2008-11-14        #8001
DN har en stor artikelserie om att Göteborg är trafiksäkrare än vad Stockholm är. Större risk att dö i trafiken i Stockholm än i Göteborg Risken att dö eller skadas svårt i en trafikolycka är 40 procent större i Stockholm än i Göteborg. Göteborgspolitikerna har byggt flest vägbulor i Sverige. Makthavarna i huvudstaden prioriterar framkomlighet framför säkerhet. Stockholms polis sämst på att övervaka hastigheten Stockholmstrafiken orsakar tusentals svåra skador i onödan, hävdar trafikexperten Krister Spolander: "Om Stockholmspolitikerna åtminstone hållit tillbaka olycksökningen, skulle minst ett tusen personer ha klarat sig undan svåra trafikskador sedan 1990." "De första dygnen efter olyckan varken åt, drack eller sov vi" Peter Backman försökte i åratal att få myndigheterna att göra någonting åt den farliga korsningen. Men det var först när hans dotter förolyckats på platsen han varnat för som säkerheten skärptes. "I dag känner jag bitterhet, tomhet och saknad", säger Peter Backman. När hans dotter blev påkörd av en bilist så slungades hon uppemot 25 meter.

ERIK SANDBLOM 2008-11-14        #8002
Även Svenska Dagbladet har haft några artiklar i samma ämne. Den första som debattartikel av trafikforskaren Krister Spolander 1 augusti.
SvD: Onödiga trafikskador i Stockholm GÖR SOM GÖTEBORG Om Stockholm hade pressat ner trafikolyckorna sedan 1990 lika mycket som Göteborg skulle 2000 personer ha sluppit svåra skador. Istället för att åka jorden runt på studieresor borde Stockholmspolitikerna besöka Göteborgs trafikkontor. Där får de reda på hur ett seriöst trafiksäkerhetsarbete ser ut, skriver trafikforskaren Krister Spolander. Stockholmspolitikerna har nöjt sig med en affischkampanj fylld av meningslösa besvärjelser i kampen mot trafikdöden. När nu trafikproppen Mikael Söderlund försvinner från politiken finns chansen till nytänkande, skriver trafikforskaren Krister Spolander.
Spolander får svar av den utpekade Mikael Söderlund. Söderlund menar att det inte finns acceptans för lägre hastigheter. Vad spelar det för roll? Fysikens lagar väger tyngre än gubbiga typers pladder. SvD: ”Vi måste ta mer hänsyn”

ERIK SANDBLOM 2008-12-29        #8706

Källa Stockholms Cykelplan 2006, PDF

Medan den allmänna olycksutvecklingen varit dålig i Stockholm har antalet cykelolyckor i innerstan hållit sig stabil trots att cyklingen ökat markant. Denna utveckling har sammanfallit med en stor utbyggnad av cykelbanor.

ERIK SANDBLOM 2009-08-01        #11550

Antalet dödade och svårt skadade cyklister har minskat i Göteborg. Källa Trafikkontorets rapport.

Trafikkontoret har nyligen publicerat en rapport: Historik, kunskap och analys för trafiksäkerhetsprogram 2010-2020. Den visar bl a att antalet dödade och allvarligt skadade cyklister fortsätter minska.

Tyvärr var det inte den vinkel som Göteborgs-Posten valde i sin artikel i ämnet:  GP: Cyklisten lever farligt i stan

Jag är kritisk mot att rapporten och GP-artikeln ofta klumpar ihop dödsfall och allvarliga skador med lätta och måttliga skador. För motionerande trafikanter är hälsoeffekterna av motionen av större betydelse än lätta skador. Det sambandet finns inte för motortrafikanter. (Faktum är att hälsoeffekterna ger ett netto på många extra levnadsår, trots alla olyckor sammalagt, på befolkningsnivå enligt studien Cycling: towards health and safety publicerad av British Medical Association)

Trafikkontoret bör därför inrikta sig mindre på att förebygga lättare skador bland fotgängare och cyklister och mer på att uppmuntra människor att röra på sig, till exempel genom att öka fotgängares och cyklisters framkomlighet.

Erfarenheten visar dessutom att trafiksäkerheten ökar när antalet fotgängare och cyklister ökar. Detta kallas på engelska "safety in numbers", på svenska "säkerhet i mängden". Det sambandet nämns inte i göteborgsrapporten, däremot finns det med i Linköpings cykelplan. Nederländerna: Världens säkraste cykelland

Det märks tydligt i Trafikkontorets analys av vilka gator och stråk som är mest olycksdrabbade. De stråk som nämns är stora cykelstråk. Om man istället slår ut antalet cykelolyckor på antalet cykelpassage så får man troligen en annan bild. Om det stämmer med en studie från Oakland, Kalifornien så kommer de stora cykelstråken i själva verket uppvisa en lägre frekvens av dödsfall och allvarliga skador, samtidigt som de mindre populära stråken visar sig vara mer trafikfarliga.

The Continuing Debate about Safety in Numbers—Data from Oakland, CA


ERIK SANDBLOM 2009-08-02        #11566
Antalet cykelolyckor minskar mer på vintern än vad cyklingen minskar. Det är alltså statistiskt sett säkrare att cykla på vintern. Det beror enligt rapporten troligen på att de som cyklar på vintern är mer erfarna och medvetna om riskerna än genomsnittet.

ERIK SANDBLOM 2009-12-27        #13407
Göteborgs cykelpoliser började arbeta 1999 och körde igång på heltid 2002. Sedan dess har cyklisterna i Göteborg haft anledning att hålla lite extra utkik innan man gör nåt man inte får. Kan det ha medverkat till att minska olyckorna? Vårt Göteborg: Världskändisar vid ett rödljus nära dig

ERIK SANDBLOM 2010-01-04        #13420
Inga cyklister dödades i trafiken i Västra Götaland under 2009.

ERIK SANDBLOM 2010-04-05        #14360


Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konferenstjänster (2)
Elmopeder (5)
Elmotorcyklar (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik