Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ecoprofile

 

Diskussion om livsstil och teknik för hållbarhet och resiliens

Ecoprofile grundades och programmerades av mig, Johan Erlandsson, och har med sitt diskussionsforum bidragit till den gröna omställningen av samhället sedan 2004. Forumet har hållt hög nivå tack vara duktiga och engagerade moderatorer, skribenter och medlemmar. Vem som helst som har något intressant/inspirerande att berätta eller debattera är välkommen att starta en ny tråd!

Peaken i diskussionerna var åren 2007-2010 och Ecoprofile blev 2007 utnämnd till Sveriges bästa miljöblogg av tidningen Miljöaktuellt. Sen dess har många andra diskussionsplattformar dykt upp och aktiviteten har gått ner här, men de gamla artiklarna och diskussionerna finns kvar -det är intressant att göra tillbakablickar hur diskussionerna gick förr!

Föreläsningar

Jag gillar att föreläsa och har expertkunskap inom lastcyklar och drönare/elflyg. Jag viger om möjligt en stor del av tiden på en föreläsning till diskussion och frågor -det gör stunden tillsammans mer intressant och gör också att de nyvunna kunskaperna sätter sig betydligt bättre. 

Lastcyklar

Cyklar och lastcyklar har en jättepotential att spara energi och resurser i städer och dessutom öka livskvaliteten för både de som cyklar och alla andra i stan. Under 10-talet lade jag i princip all min energi på cykling, först genom föreläsningar och olika former av positiva påverkansprojekt och sedan genom att starta lastcykelföretaget Velove, som idag ersätter ca. 50 skåpbilar varje dag i stadscentrum i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. 

Jag kan efter de här åren en del om lastcyklar, cykelinfrastruktur och cykellogistik och föreläser regelbundet på Chalmers, KTH och Göteborgs Handelshögskola.

Drönare och elflyg

2020 minskade jag mitt engagemang i Velove och flyttade från Göteborg ut på landet, till byn Fensbol en mil norr om Torsby tätort i Norra Värmland.
 
Cykel är högintressant på landet också, men har kanske inte riktigt samma självklara potential att ersätta bilen som i stan. Här på landet är däremot elflyg i alla dess former högintressant! Det finns en stor potential att höja servicen och förbättra kommunikationerna på landet och i samma veva minska energi- och resursförbrukningen. Elflyget kommer nu snabbt, först drönare i mängd och sen flera andra typer av flygfarkoster. Det finns såklart även några utmaningar att jobba med, som alltid med nya grejer.
 
Jag har de senaste åren läst in mig på ämnet och börjar nu kunna lite grann. Jag är projektanställd på halvtid på Torsby kommun där jag driver två drönarprojekt. Jag har startat en YouTube-kanal om elflyg och har föreläst för Transportstyrelsen som ville veta vad för slags nya flygfarkoster som är på gång, vad som kommer få genomslag, vad det kostar och vad miljöpåverkan är.

Jag tror att många (alla?) kommuner skulle vinna på att veta vad som är på gång, vilka möjligheter och utmaningar som finns och börja fundera på hur de ska hantera sitt luftrum!
 
Kontakta mig på johan.erlandsson(a)ecoprofile.se eller telefon 0707-731682 om du vill veta mer! Om jag inte svarar på telefon så lämna gärna meddelande eller sms:a.
 

http://www.ecoprofile.se/ 
Twitter


Ecoprofile på Facebook


Ecoprofile på LinkedIn


Skribenter


Erik Sandblom

Administratör

Johan Erlandsson


Magnus Billberger


Eleonora Horn
Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik