Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt   

Att förstöra naturen är positivt för BNP

JOHAN ERLANDSSON 2005-03-30        #386
1 300 forskare från 95 länder slår fast att många ekosystem är under stor stress. De alltför avgränsade nationalräkenskaperna ses som ett problem i sammanhanget: "Det går inte att klara försörjningen för världens befolkning utan väl fungerande ekosystem. Likadant är det med fattigdomsbekämpning och sjukdomsbekämpning, säger Thomas Hahn vid Stockholms universitet, en av de forskare, som deltar i studien. ... Problemet är att man inte räknar in förlust av naturresurser i nationalräkenskaperna, säger Thomas Hahn. – Ett land kan till exempel fiska ut all fisk eller hugga ner all skog och det ses som en positiv effekt i BNP och det syns inte alls i balansräkningen att man har förstört kapitalet."

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=586183JOHAN ERLANDSSON 2005-04-12        #413

Ny Teknik skriver om samma FN-rapport idag, The Millennium Ecosystem Assessment. Maten räcker, men fisken är slut: "Jordbruket i världen har ökat sin effektivitet och klarar mer än väl att förse jordens växande befolkning med föda. ... Ett verkligt sorgebarn i rapporten är världshavens tillstånd. I dag hotas 25 procent av världens fiskbestånd av kollaps på grund av överfiskning. ... Att värna om fungerande ekosystemen är alltså en ekonomiskt lönsam affär, menar Thomas Hahn. - Ekologisk mångfald fungerar också som en försäkring. Monokulturer är sårbara. Ta den stora stormen kring nyår, som orsakade så stora skador i skogarna i Småland. Med mer varierade trädslag skulle skadorna blivit mindre."

http://nyteknik.se/art/39866

JOHAN ERLANDSSON 2005-12-20        #1358
En kille som heter Robert Costanza föreslår att vi ska fokusera på "Real Economy" istället för den sedvanliga "Market Economy". Real Economy kan mätas med GPI, Genuine Progress Indicator. Det vanliga måttet på marknadsekonomins utveckling är BNP. GPI tar bara hänsyn till ekonomisk tillväxt som är positiv (rensar alltså bort miljökatastrofer, krig osv), och lägger dessutom till mänskligt, socialt och naturligt kapital. Läs artikeln, den är riktigt intressant!

http://www.ci.seattle.wa.us/dpd/stellent/groups/pan/@pan/@sustainableblding

LARS-ERIK ERIKSSON 2005-12-21        #1362
Finns det underliggande konkreta exempel ur verkligheten hur vi skulle kunna "vända" på räkenskaperna? Med tanke på att i flera andra "vändningar" (t.e.x livscykelkostnader för produkter och system) har tagit sin tid till genomslag kan det vara intressant att hitta direkta exempel? Det som skulle vara intressant att analysera vore den svenska skogsindustrin och råvarubasen ur ett miljö och tillväxtperspektiv, på vilka sätt skulle den kunna optimeras ur ett GPI perspektiv eftersom den fortfarande är en grund i den svenska ekonomin?

JOHAN ERLANDSSON 2008-05-08        #5308
Anders Wijkman skriver i en lysande debattartikel i Miljöaktuellt om problemet med att allt möjligt elände bidrar till BNP, oavsett vad det är. I en satirteckning till artikeln (bara i papperstidningen) är det en kille som är glad för att det blåser orkan för att det bidrar till BNP. Anders föreslår i slutet av artikeln att ekonomutbildningen ska innehålla mer om ekosystemets tjänster och begränsningar.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.156754

ERIK SANDBLOM 2008-06-24        #5971
P1 Studio Ett handlar om detta idag kl 16:00. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi Göteborgs universitet, Mats Segnestam, tidigare miljöchef på SIDA, Dr. Edwin Muchapondwa, lektor från School of Economics, University of Cape Town, Sydafrika och Christian Azar, professor i Hållbara energi- och materialsystem medverkar.

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3280 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik