Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Kampanj mot höga elpriser

JAKOB ELIASSON 2009-03-25        #9992

Sedan millennieskiftet har ett stigande elpris, elcertifikat, utsläppsrätter och höjd skatt tillsammans lett att hushållens energikostnader har stigit kraftigt. Med undantag för elcertifikaten tycks detta dessvärre inte ha lett till någon större miljönytta, utan mest till högre vinster för kraftbolagen och i viss mån staten. Nu har Villaägarnas Riksförbund tröttnat på att de nordiska kraftbolagen gör enorma vinster som antingen delas ut till ägarna eller investeras i europeisk fossilkraft. På sajten www.kraftsamla.se inbjuds till diskussion om elmarknaden, energihushållning och energipolitik. Inläggen rör allt ifrån prissättning på el, effekter av utsläppsrätter, elnätstariffer till energieffektivisering, Vattenfalls roll och produktionsmixen. Det går även att ringa in till en telefonsvarare. Inläggen läggs ut oredigerade. Dessutom kan man bli en del av kampanjen genom att gå med i nätverket kraftsamla.se.

http://kraftsamla.se/MATTIAS CARLSSON 2009-03-25        #9996
Intressant - och förståeligt - att Villaägarna startar en kampanj mot de stora elbolagens enorma vinster. Lite besviken på sidan dock. Dels för att så många skriver anonymt. Dels för att det inte finns någon struktur för riktig diskussion, det handlar mer om lösryckta inlägg. De flesta inläggen är av samma karaktär som de kommentarer som görs till artiklar på dagstidningarnas hemsidor. Jag la i alla fall in en uppmaning om att ta elproduktionen i egna händer och köpa in sig i en vindkraftsförening.

ROBERT VESTIN 2009-03-25        #10003
Jag gillar INTE kampanjen kraftsamla.se. Frågorna är vinklade, "Berätta om det som berör dig - Dyra Elräkningar". Villaägarnas förening verkar utgå från att de som bor i Villa inte bryr sig om någonting annat än den egna plånboken. Sen kan det gälla fastighets- eller energiskatter, ROT avdrag eller sopavgifter. Och som man frågar får man svar, Surgubben i Ånge skriver exempelvis: "En eloge till Villaägarnas som kraftsamlar för LÄGRE ENERGIPRISER ÅT ALLA." Personligen så tycker jag inte att energipriserna är för höga. Den besparingspotential som finns kommer inte att realiseras med dagens låga priser.

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-26        #10004
Jo, jag är inte så värst förtjust jag heller, i alla fall inte med den enkla rubriken "kampanj mot höga elpriser". Fokuset verkar vara på att sänka priserna snarare än acceptera ett högre elpris om det leder till en omställning till hållbar energiproduktion. Det jag däremot tycker är relevant är att ifrågasätta att de stora vinster som elbolagen gör, särskilt statliga Vattenfall, går till stora investeringar i fossilkraft. Särskilt om detta underlättas av utsläppsrättshandeln, det känns ju som att det funkar sådär.

ERIK PIHL 2009-03-26        #10005
Jag är STARKT EMOT denna kampanj!!! Gå inte på enkel propaganda från snåla villaägare! Även om pris är långt ifrån det enda som styr, så har det stor betydelse för hur stor elförbrukningen är. Bland annat prof Björn Karlsson brukar poängtera hur Sveriges låga elpris lett till att vi har mycket högre elförbrukning - både i privat sektor och industri. Sverige har de senaste åren haft ganska konstant energiförbrukning trots hög tillväxt. Hur tror ni det skulle sett ut med lägre elpriser? Det kommer krävas ENORMA investeringar i energiinfrastruktur framöver om vi skall lösa klimatproblemet. Energibolagen kommer behöva ha höga vinster, för att kunna göra de investeringarna. Tråkigt att Vattenfall satsat en del på ny kolkraft (mest har de köpt upp befintlig) men med starkare styrmedel så kommer de behöva satsa på koldioxidneutral kraft. F övr så är Vattenfall statligt så vinsterna tillfaller svenska folket. Hellre det än att privata aktörer tjänar kosing.

Logga in för att svara


Produkter

Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solceller (2)
Småskalig vindkraft (34)
Standby-stoppare (1)
Varmvattensparande produkter (4)
Energikonsulter (2)
El (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Belysning (1)
Solfångarsystem (2)
Vindandelar (2)
Energimätare (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik