Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kläder och textilier   

Kläder med ekoprofil

MAGNUS BILLBERGER 2005-05-23        #499Såg häromsistens ett program från utbildingsradion om bomullsproduktion i Indien (går att söka sej till på www.ur.se). Verkar som att det finns en problematik på detta område som förtjänar mer uppmärksamhet. Programmet tog bland annat upp att det förekommer omfattande användning av gifter vid bomullsodling. Gifter som kan finnas kvar i textilierna och som gör att arbetaran på odlingarna far illa. Alternativa material togs också upp, främst industrihampa som har stora ekologiska fördelar före bomullen. Kopplingen till cannabis är visserligen politiskt känslig, men att röka industrihampa är inte särskilt attraktivt. Till min egen glädje noterade jag att en bunt tröjor jag köpte nyligen alla var tillverkade av ekologiskt odlad bomull (märke Prana).

  
JOHAN ERLANDSSON 2005-05-23        #500

Bomullsodlingar är ett av våra stora miljöproblem. Det jag har hört är värst är just kemikalieanvändningen men även vattenförbrukningen. Hela sjöar kan tömmas för att odlingarna drar så mycket vatten. Nu har jag inte någon referens till detta tyvärr, jag har några gånger försökt få Anna på företagen A la Analui att skriva om problemen (hon säljer mycket ekologisk bomull). Kanske kan detta få henne att till slut nappa... :-) Här är ett par hampashorts från Anna vårkollektion.

http://www.alaanalui.se/

MAGNUS BILLBERGER 2006-11-26        #1936
Över eftermiddagsfikat i veckan fick jag höra en variant på det du skrev här Johan. Min kollega kan nog anses höra till landets ledande vattenexpertis och han berättade om en diskussion om att spara vatten som han var med om för ett antal år sedan. Argumentationen gick ut på hur vi kunde minska vår vattenförbrukning och så småningom blev storleksordningarna satta i sammanhang: Den i särklass största vattenbesparingen kan man göra genom sina inköpsvanor gällande kläder. Skulle vara mycket intressant att hitta lite bättre siffror på detta. Min gissning är att man kan spara mer vatten på ett års klädval än vad man kan göra i sitt hushåll på en hel livstid. Ska rota lite i det här efter bättre fakta.

MAGNUS BILLBERGER 2006-11-26        #1937
Tänkte räkna lite, men stötte i säkande på detta om jeans av bomull från tredje världen: Vattenslukare: Bomullsodlingen för ett par jeans förbrukar 6 600 liter vatten. Arealkrävande:13,2 kvadratmeter mark krävs för att odla bomullen till ett par jeans. Kemibomb: 0,5 kilo kemikalier förbrukas till ett par jeans. Giftbomb: 103 sorters bekämpningsmedel används i produktionen. Innehåll: Ett par jeans väger i genomsnitt 0,8 kilo och innehåller 95 procent bomull och 5 procent elastan. Vattnet är ca 6 årsförbrukningar dricksvatten för en vuxen. Klädlänkar i kommentarer till artikeln: www.tryckvag.se www.janewikstrom.se www.ingridafmaglehem.se

https://ekonominyheterna.se/attention/magasin/2006/10/dina_jeans_ar_en_gift

JOHAN ERLANDSSON 2007-04-20        #2439
Viss oklarhet tycks råda kring vad som är fördelarna med ekologiska kläder, eller problem med textil i allmänhet. Så här svarar Maria Levin, en av grundarna till populära Nudie Jeans på frågan om varför det är så stort intresse för ekologiskt är så stort just nu: "...att intresset är stort nu är ingen tillfällighet, det räcker att höra om klimatfrågan så blir man snabbt påmind." Artikeln fanns tyvärr inte på gp.se, bara i pappersvarianten.

JONAS IVARSSON 2009-07-14        #11464
Men om man nu vill hitta alternativ till bomull som råvara i textilproduktionen, hur ska man resonera? Skapar ekologisk bomull i dagsläget mindre miljöpåverkan än industrihampa? Är textil från bambu ett alternativ? Jag inser att det inte finns något "rätt" svar på vilket sätt man skall producera textilier, alla sätt har sina nackdelar. Jag söker någon slags bruttolista på vilka konsekvenser som uppstår baserat på vilket sätt man producerar.

JOHAN ERLANDSSON 2009-08-27        #11804
Anki Gramming har nosat rätt på lite info om bambu och vilken miljöpåverkan den har.

http://notbuying.blogspot.com/2009/08/hur-miljovanligt-ar-egentligen-bambu.

Logga in för att svara


Produkter

Barnkläder (4)
Klädbutiker (1)
Byggmaterial (1)
Leksaker (23)
Övrigt (11)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3275 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik