Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Närproducerat   

Via Campesina vill lösa klimat- och rättviseproblem med småskalig odling

JOHAN ERLANDSSON 2009-12-15        #13335

Michael Jahi Chappell

Idag har jag varit på Klimaforum, ”folkets klimatmöte”. Lite annorlunda atmosfär än Bella Center. Rörigare och trevligare skulle jag vilja sammanfatta det som!

Jag var också på ett väldigt annorlunda ”talk” än gårdagens UN-HABITAT-föreläsning. Det var Via Campesina-rörelsen som ordnade ett mer spontant och dialogbaserat möte med gott om tid för åhörarnas frågor. Halva tiden, en timme, lades på frågor vilket var en väldig skillnad mot gårdagens 3-4 minuter… 

Alla möjliga företrädare för Via Campesina-rörelsen berättade om hur den småskaliga odlingen fungerade i sina respektive länder. Det var odlare från Korea, Brasilien, Kenya och Kanada samt en amerikansk doktor och en japansk journalist. Varken koreanen, brasilianaren eller japanskan pratade engelska så vi fick översättningsutrustning. Och en del i publiken kunde inte engelska så det översattes åt det hållet också… :-)

Först ut var brasilianaren som lade ett ordentligt vänsterfokus på odlingen. Det var kamp emot kapitalismen, förespråkande av kooperativ i olika former och många onda storföretag i hans presentation. I Kenya gödslar de med gräs. I Japan importeras en väldigt stor andel av maten. I Kanada har klimatet redan ändrats så att gamla regler för att förutspå vädret inte gäller längre.

Sen kom en riktigt intressant dragning som nog Johan Ceije på KRAV skulle ha nytta av. Doktor  Michael Jahi Chappell från Cornell University redogjorde för den ekologiska odlingens fördelar och menade att även om ekologisk odling ger mindre avkastning så vinner den ändå energimatchen eftersom konventionell odling är så energiintensiv. Ekologisk odling är 20-40 % mer energieffektiv menade han (energiinsats per kg färdig gröda).

Han argumenterade också emot att det ibland är mer energieffektivt att importera mat, och menade att det ofta går att förbättra odlingsmetoderna i hemlandet så att jämförelsen inte blir till den importerade matens fördel.

En annan viktig poäng han gjorde var när han sa att hunger inte beror på brist på mat. Det kommer på brist på förmåga till självförsörjning. Detta var förresten ett genomgående tema hos alla Via Campesina-talare, att verkar för att länder ska bli självförsörjande på mat. Food sovereignity.

Jag fick möjlighet att ställa en fråga, och undrade då om Via Campesina verkar för stadsnära odling, apropå att UN HABITAT säger att urbaniseringen kommer att fortsätta vare sig vi vill eller inte.

Den amerikanske doktorn sa att även han hade hört åsikten om att urbaniseringen inte går att stoppa, men tyckte inte att vi behöver se det som en naturlag. Inflyttning till städer är något som uppmuntras av de styrande idag. Han har också sett att när folk ges möjlighet att odla småskaligt i Brasilien så minskas också inflyttningen till städerna.

Även brasilianaren svarade på min fråga, och sa att urban odling är ett faktum i Brasilien. Stadsbor odlar kollektivt i städernas utkanter.

http://viacampesina.org/main_en/



Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3214 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik