|
Närproducerat Via Campesina vill lösa klimat- och rättviseproblem med småskalig odling
Michael Jahi Chappell Idag har jag varit på Klimaforum, ”folkets klimatmöte”. Lite annorlunda atmosfär än Bella Center. Rörigare och trevligare skulle jag vilja sammanfatta det som! Jag var också på ett väldigt annorlunda ”talk” än gårdagens UN-HABITAT-föreläsning. Det var Via Campesina-rörelsen som ordnade ett mer spontant och dialogbaserat möte med gott om tid för åhörarnas frågor. Halva tiden, en timme, lades på frågor vilket var en väldig skillnad mot gårdagens 3-4 minuter… Alla möjliga företrädare för Via Campesina-rörelsen berättade om hur den småskaliga odlingen fungerade i sina respektive länder. Det var odlare från Korea, Brasilien, Kenya och Kanada samt en amerikansk doktor och en japansk journalist. Varken koreanen, brasilianaren eller japanskan pratade engelska så vi fick översättningsutrustning. Och en del i publiken kunde inte engelska så det översattes åt det hållet också… :-) Först ut var brasilianaren som lade ett ordentligt vänsterfokus på odlingen. Det var kamp emot kapitalismen, förespråkande av kooperativ i olika former och många onda storföretag i hans presentation. I Kenya gödslar de med gräs. I Japan importeras en väldigt stor andel av maten. I Kanada har klimatet redan ändrats så att gamla regler för att förutspå vädret inte gäller längre. Sen kom en riktigt intressant dragning som nog Johan Ceije på KRAV skulle ha nytta av. Doktor Michael Jahi Chappell från Cornell University redogjorde för den ekologiska odlingens fördelar och menade att även om ekologisk odling ger mindre avkastning så vinner den ändå energimatchen eftersom konventionell odling är så energiintensiv. Ekologisk odling är 20-40 % mer energieffektiv menade han (energiinsats per kg färdig gröda). Han argumenterade också emot att det ibland är mer energieffektivt att importera mat, och menade att det ofta går att förbättra odlingsmetoderna i hemlandet så att jämförelsen inte blir till den importerade matens fördel. En annan viktig poäng han gjorde var när han sa att hunger inte beror på brist på mat. Det kommer på brist på förmåga till självförsörjning. Detta var förresten ett genomgående tema hos alla Via Campesina-talare, att verkar för att länder ska bli självförsörjande på mat. Food sovereignity. Jag fick möjlighet att ställa en fråga, och undrade då om Via Campesina verkar för stadsnära odling, apropå att UN HABITAT säger att urbaniseringen kommer att fortsätta vare sig vi vill eller inte. Den amerikanske doktorn sa att även han hade hört åsikten om att urbaniseringen inte går att stoppa, men tyckte inte att vi behöver se det som en naturlag. Inflyttning till städer är något som uppmuntras av de styrande idag. Han har också sett att när folk ges möjlighet att odla småskaligt i Brasilien så minskas också inflyttningen till städerna. Även brasilianaren svarade på min fråga, och sa att urban odling är ett faktum i Brasilien. Stadsbor odlar kollektivt i städernas utkanter. http://viacampesina.org/main_en/ Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Växtskydd (1) Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2)
|