|
Kultur & media MBF2010
Denna kryptiska rubrik står för MiljöBloggForum 2010. Så ska blogg- och Twitterinlägg taggas enligt från vår miljöbloggande, systematiska bibliotekarie Anki Gramming. Bara att lyda! :-) För min egen del blev det en intensiv dag med flera mycket intressanta diskussioner och möten. Jag försöker återge något av det som hände här med hjälp av de foton jag tog. Först ett gruppfoto som Göran Hådén så påpassligt föreslog (typ fem ggr. eftersom jag hela tiden glömde bort det). Sicket trevligt gäng!
Dagen började med en rejäl moppetur för min del. Rickard Olsson kom upp till Göteborg med ett par elmoppar och en elcykel, lämnade en elmoppe till mig och fortsatte till Alingsås för att erbjuda miljöbloggarna provkörning. Göteborg-Alingsås på 190:an innebär 6,2 mil, vilket stämde väldigt väl med moppens räckvidd, batterimätaren var nere på rött när jag kom fram. Så har jag testat elmoppe som pendlingsfordon! Det var lite spännande att ge sig ut i Göteborgstrafiken, särskilt ned i Götatunneln. Men det gick bra, och strax var jag ute på landsbygden. Så här långa sträckor tror jag inte är lämpligt att pendla på moped, det tog en rejäl stund i 45 km/h och jag hann bli rejält nerkyld i marsregnet. Men mopeden var väldigt lätt att köra, accelererande kvickt upp till toppfart och var i princip ljudlös. Och vibrationsfri. Inte direkt som den Puch Mamba jag körde när jag var 15...
Efter en inledande presentationsruta bland deltagarna visade Anders Linde från Passivhuscentrum upp hur passivhus fungerar. Många frågor om materialval kom upp, vad ska man välja som isoleringsmaterial? Anders sa att materialval inte ingår i passivhusstandarden, men att det har stor betydelse för livscykelresultaten vad man väljer, särskilt när nu energiförbrukningen under drift får en mindre andel av energiförbrukningen under husets livslängd.
Under lunchpausen (tack ICA) gavs tillfälle för provkörning av elmoppe och elcykel, här är det Eleonora som tar en tur med lite hjälp av en 180 watts elmotor i framhjulet.
Monica Lindblom berättade om en kurs i Ekofilosofi som förändrade hennes syn på livet.
Ivan Liljegren höll i diskussionsämnet "Miljö-/hälsoförbättrande arbete och
inre personlig utveckling" som lockade många deltagare. En hel del kom fram som jag gissar att Ivan kommer att berätta om på sin egen blogg. Yoga och andra former av träning diskuterades som en möjlig väg att få oss att komma ifrån konsumtionssamhället.
Stellan Tengroth
Anki Gramming och Johanna Stål
Petra Dalin
Eric Jansson höll i diskussionsämnet "Miljö- och resursundervisning i
gymnasieskolan" och berättade bland annat hur orden "entreprenör" och "entreprenöriellt" tar allt mer plats i skolan medan miljöundervisningen monteras ned.
Daniel Pargman var diskussionsledare i ämnet "Bloggande -och sen då" och samlade in exempel på vad bloggande har inneburit för deltagarna (och vad man vill i framtiden). Gratis öl har jag för mig stod med på listan! Och en massa annat såklart, t.ex. att man får förfrågningar om att hålla föredrag och skriva artiklar. Här är Daniel i full färd med att sammanfatta diskussionerna inför genomgången i storgrupp.
Morgan Windle i diskussionen om vad vi kan göra åt årets valrörelse.
Gregoire Jacob berättade om ett intressant exempel från Frankrike, där en miljon människor skrivit under på ett antal frågor som de ville ha svar från av presidentkandidaterna inför senaste valet.
Det blev en stundtals riktigt livad diskussion (om valrörelsen). Ska frågan om tillväxt blandas ihop med "mindre" miljöfrågor i debattartiklar? Är skatt eller ransonering den mest framkomliga vägen för att lösa klimathotet? Här är det Lotta Silfver som argumenterar.
Erik Sandström och Marie Lindström.
Anki Gramming ger oss handfasta råd om användandet av bilder på bloggen. Man kan aldrig "låna" en bild...
Fredrik Bergman sammanfattar diskussionen om valrörelsen. "Det är ju vi som är verklighetens folk!"
Erik André
På väg mot Deli Deli för mer avslappnade diskussioner (men väldigt lika...)
Intensivt som sagt, och givande! Tack Fredrik och Eric som fick ihop tåtarna denna gång. Och tack Sven Cahling som bröt isen i fjol och såg till att vi fick en form att träffas på riktigt! Jag ser fram emot MBF2011!
Fick lite programmeringsinspiration och sydde ihop ett gemensamt rss-flöde för Ecoprofilemedlemmar som har angett adress för sitt rss-flöde, se högerkolumnen här: http://www.ecoprofile.se/members.php Om du är miljöbloggare (alla inlägg behöver inte handla om miljö), lägg gärna upp ett konto på Ecoprofile och ange länken till ditt rss-flöde i din profil så kommer dina inlägg upp i flödet!
Det som göms i snö kommer fram i tö! Särskilt i år. Innan cykelbanorna sopas är det ökad risk för punktering. Ibland är det snabbast att lämna cykeln på reparation eftersom många handlare fixar detta på mindre än en dygn. Men det är förstås inte så svårt att laga en punktering själv, om man bara vet hur! Här kommer därför en snabbkurs i punkteringslagning av cykelhandlaren Todd Fahrner. Efter en trevlig kväll fick Todd punka på vägen hem, låste fast cykeln och tog en taxi. Nästa dag tog han den fällbara cykeln med reparationskit och lagade den andra cykeln på plats. Du kan också se bildserien i original på Flickr: <a href="http://www.flickr.com/photos/cleverchimp/sets/72157623396745255/">How to fix a rear flat on a bike with a hub gear, hub brake, and full chaincase</a> Logga in för att svara |
Magasin (3) Böcker (2) Återanvändande/upcycling (1) Miljökonsult (1)
|