Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kultur & media    Energi övrigt    Grundsyn på hållbarhet   

MacKay, Sustainable energy (2008)

DANIEL PARGMAN 2010-08-25        #15563
David MacKays bok ”Sustainable energy: Without the hot air” (”utan skitsnacket”) räknar på, sammanställer och förklarar ytterst pedagogiskt allt om alternativen till fossila energikällor. Hur kommer vi att producera vår energi 2050 om vi måste sänka våra CO2-utsläpp med 80% eller mer? Och kan vi leva ungefär som idag, eller...?


MacKay omvandlar all möjlig framtida energiproduktion (i England) till en enhetlig skala och uttrycka detta i termer av ”energi per person och per dag” (kWh/p/d). Kan vi leva som idag, men helt miljövänligt? Det lutar mot ett ”nej”. Vi pratar alltså om ”the big picture” med uträkningar från grunden och uppåt. Hur mycket regnar det i Storbritannien? Hur högt över havet ligger landet i snitt? Vilken kraft kan man klämma ur vatten som flödar nerströms? Hur mycket energi kan man teoretiskt lägga vantarna på ifall man fångar upp varenda regndroppe? Vilken potential finns det då i vattenkraft om vi koncentrerar oss på Skottland? Svaret är 7 kWh per person och dag. David gissar att man rent praktiskt kan tygla maximalt 20% av denna potential.


På motsvarande sätt går David igenom alla möjliga och omöjliga energikällor; vind (till land och till havs), sol, bioenergi, vågor, tidvatten och geotermisk energi. Just vattenkraft visar sig ha låg potential (i Storbritannien) i jämförelse med vind, sol och biobränsle (68, 68 respektive 24 kWh/person/dag). Lägger man samman alla stora och små källor kommer David upp till den maximala siffran 180 kWh/p/d.

Denna glädjekalkyl bör man dock ta med en nypa salt. Om man omvandlar värme, kemisk eller kinetisk energi till elektricitet uppstår det alltid stora effektivitetsförluster. Det kan också finnas ekonomiska, ekologiska eller social skäl till att det inte går att förverkliga hela den möjliga potentialen. Det går inte heller att använda 75% av all mark till att odla mat och biobränsle och samtidigt att täcka en icke oansenlig del av Storbritannien med solpaneler. Och så vidare. Men hur mycket energi använder vi då idag?

David utgår från en ”typical moderately-affluent person” och när en typisk engelsk bilägare åker i snitt 50 kilometer per dag med en typisk engelsk bil motsvarar detta 40 kWh/p/d. En interkontinental flygresa per år motsvarar 30 kWh/p/d. Lägger man till energin för att framställa mat, värma sin bostad och alla de prylar vi konsumerar (1300 kilo prylar per person och år) så hamnar man på en ohållbart hög siffra.


I bokens andra del koncentrerar sig David på vad man kan göra för att få det hela att gå ihop genom att antingen öka utbudet (kärnkraft, ”rent” kol?) eller genom att minska vår energianvändning (effektivisering, befolkningsreduktion, förändrad livsstil?). Det finns inga bra alternativ, bara mindre bra och riktigt dåliga. David försöker hitta och räkna på alla.

David höftar och avrundar vilt när han tränger igenom mängder av svårjämförliga data och siffror. Han är därför allergisk mot förenklade, dåligt underbyggda eller vinklade uttalanden (”vind eller kärnkraft?”) och hans svar är att vi på kort sikt behöver båda, men att kärnkraft inte är långsiktigt hållbart eftersom även den är en ändlig, icke-förnyelsebar energikälla.


Bokens budskap är kort och gott ”låt oss räkna på det” och den är en folkbildningsinsats som dessutom finns tillgänglig gratis på nätet (http://www.withouthotair.com). Är man allergisk mot siffror kanske man ska hålla sig borta från denna bok. Enligt David bör man i så fall även hålla sig borta från att delta i debatten, för har man inte på fötterna kan man bara bidra med meningslöst tyckande.
ANDERS LöVGREN 2010-08-25        #15574
Den här boken är fantastiskt bra och önskar att fler fick möjligheten att läsa den. Tänk om några av våra politiker skulle ha läst den, Marit Paulsen, Maud Olofsson, Andreas Carlgren ... Det pedagogiska begreppet med att utgå från en individ är en fullträff. En sorts energi i balans eller energi budget. Så här mycket energi förbrukar du för mat, resor, konsumtion m.m. Så här produceras energin. Kan den bli fossilfri och produceras inom landets gränser  och hur kan det gå till. Istället för att man som läsare skall bli deprimerad om temperaturen stiger 2 grader händer detta, vid 3 grader blir det ännu värre. Här får man räkneexempel och inser problemet med vårt energibehov men också vilka möjligheter som finns. Det är du som läsare som bestämmer om du vill ta budskapet som en domedagsprofetia eller möjlighet att tänka kreativt hur du skall ändra ditt leverne för att möta klimatproblemet/peak oil/energikris. Eländet som väntar trycks inte upp i ansiktet utan att du själv får möjligheten att reflektera över ett fossilfritt samhälle. Själv valde jag den kreativa vägen och resan hade redan börjat innan men den här boken fick jag bara än mer vatten på min kvarn och en hel del idéer men jag inser också att vägen dit är lång och ingen ny framtida teknik kommer rädda mig undan från denna väg.

Tänk om den kunde översättas till svenska och anpassad till svenska förhållanden. I Storbritannien verkade ju hända saker i politiker och makthavares hjärnor. Richard Branson VD för Virgin Airlines har medverkat i följande rapport http://peakoiltaskforce.net/download-the-report/2010-peak-oil-report/
Brittiska regeringen håller på med något men få vet vad för de vägrar lämna ut något enligt The Guardian. http://www.guardian.co.uk/business/2010/aug/22/peak-oil-department-energy-climate-change. Mackay verkar ju ha haft viss inverkan eftersom han själv är rådgivare till DECC (The Department of Energy and Climate Change)

Tänk om vi hade en miljöminister som pratade om balans i energibudgeten precis som Anders Borg lyckats med under sin period vad det gäller ekonomin.

Tänk om fler tekniknaivister läste denna och intar en lite mer nykter hållning så att allmänheten inte invaggas i tron att de slipper ta itu med energiproblemet nu utan att det kan vänta.

Tänk om jag fick uppleva det under min livtsid.

Men den största upplevelsen av boken är ändå kontentan, vi måste reducera vårt energibehov ENORMT. Inga flygresor, cykla, gå eller åk kollektivt. Tillägsisolera ditt hus, gärna lite till o.s.v. Att släcka ljuset på toa eller stänga av TVn istället för standby är som att försöka rädda ett sjunkande Titanic med ditt tandborstglas. Visst det är bra om många gör det men  det lurar bara allmänheten i att tro att det gör nån större skillnad, det gör det inte på LÅNGA,  LÅNGA vägar.

"Hans bok är inget mindre än en heroisk folkbildningsinsats" http://efteroljan.blogspot.com/2009/12/sustainable-energy-av-mackay-2009.html

  
JOHAN ERLANDSSON 2010-08-27        #15583
Något jag får höra rätt ofta är att man inte kan jämföra en kWh med en annan kWh. En kWh är olika värd och olika farlig beroende när på dygnet och året den är producerad, och hur förädlad den är, bland annat. En varm sommardag kan det vara rätt svårt att hitta farliga kWh, om det är låggradig energi i form av värme vi pratar om och då många industrier bara vill bli av med sin spillvärme ut i fjärrvärmenäten. 

En kall vinterdag kan en kWh däremot vara riktigt usel, om t.ex. högvärdig energi i form av  el från kolkraft används för att värma en fastighet, antingen direkt eller med någon form av värmepump. 

Hur hanterar McKay sådana skillnader i kWh?

ANDERS LöVGREN 2010-08-27        #15585
Det diskuteras i boken men tyvärr kommer jag inte ihåg vad han skrev om just det. Det väsentliga är att försöka reducera den totala mängden energi vi förbrukar (exempelvis värmepump, lite flygresor) och göra den producerade energin så fossilfri som möjligt om vi skall reducera klimatproblemet alternativt minska effekterna av peak oil. Det är väldigt svårt att producera den mängd energi som skall ersätta den fossila inom landets gränser.


Han förenklar för att skapa en helhetsbild av problemet så att det blir lättare att inse vad som bör göras och hur det skulle kunna gå till inom Storbritanniens gränser. De flesta på det här forumet vet nog vad som gäller. Önskar bara att fler fick läst den i Sverige, exempelvis Marian Radetzki, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vindkraft-en-tvivelaktig-affar_5178861.svd


DANIEL PARGMAN 2010-08-27        #15586
Jag kommer inte ihåg att han diskuterar problemet som Johan nämner ovan.

När jag bläddrar i första kapitlet skriver han istället "This book isn't intended to be a definitive store of super-accurate numbers. Rather, it's intended to illustrate how to use approximate numbers as a part of construcive consensual conversations. [...] This is a book about factors of 2 and factors of 10".

På det stora hela bryr han sig helt enkelt inte om de små variationer som tid på dygnet och årstid medför annat än där det är speciellt relevant (uppvärmning/kylning av våra lägenheter och hus).

Det handlar om att skapa en grund för vidare diskussioner och besvara den stora frågan, "går det ihop?".

Det kan stå något om detta i någon fotnot eller fördjupning men jag har inget minna av det och det är i vilket fall inte det viktiga med boken. Tänk på den som excellent lärobok snarare än en summering av den senaste spjutspetsforskningen... Han förenklar vilt:

"the calculations [...] are deliberately imprecise. Simplification is key to understanding. [...] accuracy would get in the way of fluent thought".

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3340 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik