Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Till fots    Cykel   

Fotgängare och cyklister är de bäst skyddade trafikanterna

ERIK SANDBLOM 2013-10-28        #22816

Folksam och VTI gillar cykling, men helst ska det vara inuti en bil.

Förra sommaren gick Folksam ut i SVT och sa att cyklister borde bära skyddsdräkt, så kallad odödlighetsjacka. Nu föreslår VTI, Statens väg- och forskningsinstitut, att svenskproducerad film bara ska visa cyklister med hjälm. De kanske borde googlat lite först, för cykling är inte farligt utan tvärtom mycket hälsosamt. Motionen som fås vid cykling skyddar mot vanliga sjukdomar. Cyklister lever därför längre och har lägre sjukfrånvaro. 

Experter på trafiksäkerhet brukar kalla fotgängare och cyklister för "oskyddade trafikanter" eller "mjuka trafikanter". Men att gå och cykla är bland de bästa skydden som finns, för vardagsmotionen gör att vanliga sjukdomar förebyggs. Tidskriften The Lancet studerade vad som skulle hända om gång och cykling ökade i London och Delhi. Resultatet blev att trafikskadorna skulle öka, men hälsofaktorn visade sig vara mycket viktigare. I London skulle den ökade vardagsmotionen spara tio gånger så många gånger levnadsår som tappas till ökade trafikolyckor. I Delhi skulle förbättrad hälsa "bara" spara dubbelt så många levnadsår än som förloras till olyckor.

Så visst, öka säkerheten. Men gör det på ett sätt som inte riskerar att krångla till gång och cykel. Och ge för allt i världen inte intrycket att det skulle vara farligt. Gång och cykling är ju det bästa skyddet en trafikant kan få.

Många som skadas i trafiken är äldre personer. De har benskörhet och sämre balans. Lyckligtvis kan motion förbättra balanssinnet och hålla skelettet smidigare.


30 St Mary Axe i London, även kallat Crystal Phallus. Foto Paste/Wikipedia

Och det här med att vara mjuk. Ny forskning visar att erektionsproblem kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Något som förebyggs och behandlas genom vardagsmotion. Så är du lite för mjuk är det bara gå och cykla!

Ny dräkt ska ge cyklister bättre skydd. SVT

VTI - Cyklisters hjälmanvändning i ett regionalt perspektiv. Fokusgruppsintervjuer samt analys av olycks- och skadedata
Vidare föreslås att alla som cyklar i svenskproducerade filmer och reklamfilmer som visas på tv och bio använder cykelhjälm för att visa att detta är ett självklart och naturligt val.

Public health benefits of strategies to reduce greenhouse-gas emissions: urban land transport. The Lancet 2009 Se särskilt tabell 8

Wikipedia. Cykel. Säkerhet och hälsa vid cykling

Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling
Regelbunden fysisk aktivitet påverkar ett flertal olika funktioner i människans nervsystem. Funktioner kopplade mer omedelbart till den fysiska aktiviteten förbättras, exempelvis koordination, balans och reaktionsförmåga. FYSS sidan 28.

En rad undersökningar har visat god effekt av regelbunden motion, och då framför allt av motion som belastar skelettet, såsom träning i apparater med belastning, promenader, motionsgymnastik med mera FYSS sidan 185.

Benskörhet tar liv i onödan. Svenska Dagbladet
Hon måste äta kalktabletter och röra på sig så mycket som möjligt för att skelettet ska hålla sig elastiskt.

Heart disease linked to erectile dysfunction. ABC News Australia
This is because erectile dysfunction can indicate problems with blood vessels and poor blood flow. The study notes that erectile dysfunction is common, with an estimated 40 per cent of men over 40 experiencing it.

Översta fotot via Streetsblogs twitterkonto



ERIK SANDBLOM 2014-04-04        #23092


OECD har en trafikavdelning, International Transport Forum. De har gjort den här trevliga korta filmen! De säger att hälsonyttan av cykling är 20 gånger större än risken för trafikskador och förorenad luft.

Filmen är en superkort sammanfattning av deras rapport från i vintras, "Cycling, Health and Safety

MAGNUS BILLBERGER 2014-05-20        #23301

Det må så vara att man som gående eller cyklist ur ett helhetsperspektiv kan vara vinnare vad gäller hälsan. Det går dock inte att bortse från att man som oskyddad trafikan utsätts för risker. Dessa risker är dessutom många gånger starkt påverkade av hur man valt att bygga och reglera infrastrukturen. Bland de "farligaste" platserna är korsningar för vilket det finns intressanta alternativ presenterade i en video på denna site: http://www.protectedintersection.com/


ERIK SANDBLOM 2016-10-09        #24008
Socialstyrelsen uppmärksammar fallolyckor. De lanserar kampanjen "balansera mera", där äldre personer uppmanas att äta rätt, och träna kondition, styrka och balans. Vården uppmuntras att ha koll på vilka läkemedel som är lämpliga.

För att förebygga fallolyckor lanserar Socialstyrelsen den nationella informationskampanjen ”Balansera mera”. Från den 3 till den 9 oktober kommer det att pågå lokala och regionala aktiviteter i landet, riktade till äldre. 
 
Bland annat lyfts exempel på vad vården, den enskilde och anhöriga kan göra för att minska risken för fallskador. Kampanjen pekar exempelvis på vikten av att äta näringsrikt samt att träna kondition, styrka och balans. 
 
Socialstyrelsens kampanj fokuserar även på hur den äldre kan få en säkrare läkemedelsanvändning, genom att exempelvis prata med sin läkare om misstänkta biverkningar och efterfråga en läkemedelsgenomgång. Även vården uppmanas i kampanjen att uppmärksamma de äldres behov av stöd när det gäller användning av mediciner.

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Elmopeder (5)
Elmotorcyklar (1)
Konferenstjänster (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3212 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik