Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Egenodlat   

Älvbrôten år 3: Höns, ny kökspanna, fyrhjulsdriven cykel, sågverk och lampor

JOHAN ERLANDSSON 2025-05-11        #25038

Tredje året på Älvbrôten blev ett år med många investeringar med fokus på självförsörjning av energi, mat och virke. Och ett första litet försök att tjäna pengar!

Höns


Vi har pratat om höns sen vi flyttade hit men nu bestämde vi oss för att det skulle bli av. Så vi prioriterade hönshusbygge och fick hjälp av grannen Kristian att kläcka kycklingar. Kycklingarna kom vilket satte ännu större press på oss att få klart hönshuset. Till slut stod det klart och hönsen kunde flytta in!



Vi har ingen erfarenhet av höns innan så detta var en stor grej för oss helt klart! Det går att skriva hur mycket som helst om detta men här är några saker:

Hönsen och tupparna är både väldigt trevligt sällskap och kan vara jobbiga. Vi har låtit dem springa runt fritt på gården och de är nyfikna och kommer ofta och håller en sällskap. Dock kan tupparna vara rätt jobbiga, de ska hålla på och hävda sig och kommer och pickar på både oss och gäster. Dessutom är det jäkla galande... Vi fick två tuppar från äggkläckaren och än så länge har båda två fått leva men kanske att vi får plocka bort den ena snart och se om det då blir lite mindre agressioner och galande.

Vi har än så länge bara tre höns. De lägger en hel del ägg men inte riktigt lika många som vi äter normalt, så vi borde kanske skaffa ett par höns till. Fem höns och en tupp kanske blir lagom.

Hönshuset blev väl både bra och dåligt kan man säga. Det som är bra är att hönsen har överlevt vintern i det och att det håller tätt -det kan man vara nöjd med om man aldrig har byggt något innan! :) Det blev fint med spånen men jag räknade fel på hur mycket som skulle behövas så alla sidor blev inte lika snygga...



En anledning till att det blev ett hönshus på hjul var att jag ville testa kontruktionen inför min framtida cykelhusvagn... Lite egoistiskt kanske, men men... Grejen är att golvet på cykelhusvagnen kommer ha höga och låga sektioner och det är det som är lite lurigt att få starkt. Men min konstruktionsidé med att allt hänger i två reglar i taket verkar iaf fungera, så mission accomplished på det testet!

Det som är dåligt är att det blev lite väl trångt vilket gjort det till lite av en utmaning att få plats med allt som hönsen behöver i hönshuset. Mat, vatten, "balningsbad" och snäckskal, utan att de välter och smutsar ned allt. Och när det är riktigt kallt och snö ute tycker vi lite synd om de att de är inne i det lilla, lilla hönshuset hela dagarna. Så nästa vinter får de nog bo i växthuset, det blir roligare för dem. Riktigt kalla dagar (under 20 minus) får vi ha igång en värmelampa som de kan hålla sig under.

Ny kökspanna och ackumulatortank

Vi hade långt gångna planer på att byta ut kaminen i vardagsrummet mot en vattenmantlad kamin, och i samma veva byta ut ackumulatortanken mot en större. Tanken med det var att värmen i ackumulatortanken skulle räcka hela natten så det inte är kallt när man vaknar, att det ska gå åt betydligt mindre ved med en modern kamin, att det ska bli renare rökgaser för vår och grannarnas hälsa, att vi skulle får mer varmatten och att det skulle bli ett fönster så man kan se elden i vardagsrummet för mysfaktorn.

Idén var att både den nya kaminen och den befintliga kökspannan från 80-talet skulle värma den nya ackumulatortanken.

Men så precis innan vi skulle beställa kaminen så sprang kökspannan läck... Den hade rostat sönder. Så vi fick tänka om och det slutade med att vi köpte ny kökspanna och ackumulatortank och behöll den gamla kaminen i vardagsrummet. 

Det var ju tur att kökspannan gick sönder innan vi han köpa vattenmantlad kamin till vardagsrummet för vi hade nog inte haft råd med båda delar... Det kostade en rejäl slant med kökspanna, ackumulatorank, laddomat och allt arbete att installera alltihop.

Det har iaf blivit väldigt bra! Allt som vi önskade av ett nytt värme- och varmvattensystem har blivit uppfyllt. Det är också naturligt att elda i köket morgon och kväll eftersom vi alltid äter frukost och middag där och det är både praktiskt och mysigt med brasa i köket -som vi nu också ser! Det har funkat så bra att vi gick över till 100 % uppvärmning av hus och varmvatten med ved på vinterhalvåret. Förut använde vi elpatronen när det var billig el, men även om elen är billig så kostar ju elöverföringen alltid en rätt rejäl slant. Det innebär också att den förväntade vedbesparingen uteblivit, eftersom vi nu eldar mer.

En ytterligare bonus är att vi lagar alla middagar på kökspannan. Den har en jättestor häll som vi snart lärde oss kontrollera värmen på -och en stor ugn!

Vedeldad kökspanna är nog inte den vanligaste uppvärmningsformen i dessa värmepumpstider och vi hade tur att det fanns gubbar lokalt som kunde leverera detta (tack Kristian och Magnus!).

Fyrhjulsdriven cykel



Min fyrhjuliga cykel betyder en hel del för mig eftersom jag jobbade med att utveckla och sälja den i över tio år. Den är väldigt bra på många sätt men har haft för svag motor och för dåligt fäste på löst underlag. Nu har jag lyckats ordna fyrhjulsdrift och rejält med kraft vilket är helt fantastiskt! Nu har cykeln blivit ett mycket användbart gårdsfordon, inte minst för ved- och timmertransport.  Jag har också kommit ett steg närmare en annan personlig dröm som jag får återkomma till... :)

Sågverk


I början av året skaffade vi sågverk och jag lade sedan resten av året att försöka få ordning på det så att det som jag sågade blev rakt. Det var inte lätt! Otroligt många felkällor att ha koll på. Till slut lyckades jag iaf få det tillräckligt rakt och det är en enorm tillfredställelse att bygga grejer med sitt eget virke, som man hämta från den egna skogen! Det är nog varken särskilt tidseffektivt eller ekonomiskt jämfört med att köpa virke på brädgården, men man ska ju ändå ha motion och känslan är att man har möjlighet att skapa vad som helst. Och så slipper man ju böka med släp och åka till brädgården!

Lampor


Vi har ju rensat en väldigt massa sly i skogen mellan huset och älven och jag funderade på om det skulle kunna gå att göra något av det. Det finns en restaurang i Sunne som har väldigt fina lampor gjorda av pinnar, så jag började testa lite. Det gick rätt bra, än så länge har jag gjort en liten och en stor lampa.

Knackigt med odlingarna

Det gick sådär med odlingarna. Potatisen regnade bort och det blev inte mycket tomatskörd i växthuset. Hade nog för dåligt fokus på växthuset helt enkelt, blev för dålig jord och vi glömde öppna dörrarna ett par gånger så det blev alldeles för varmt. Vi skaffade iaf flis för att få bättre bukt med ogräset i och runt växthuset!

Något som faktiskt gick riktigt bra i år var broccoli -väldigt tacksam växt som levererade mycket! Bara att gå ner och hämta till många middagar.

Lågt renoveringstempo

Med allt som gjordes ovan så blev det inte mycket tid över till renoveringsarbete. Hade egentligen tänkt renovera den grävda vattenbrunnen och det lilla garaget men det blev inget med det. I år sänker vi ambitionerna på allt som ska fixas och är nöjda om vi lyckas renovera brunnen och lyckas bättre med odlingarna.



Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3537 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik