Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Hushållsel   

Datorer står för 2 % av växthusgasutsläppen, men stor potential för minskning finns

JOHAN ERLANDSSON 2008-04-03        #4980

TCO Development har tagit fram en rapport om datorer och deras klimatpåverkan. Två procent ska världens datorer och kringutrustning stå för, vilket ska vara lika mycket som flyget (hmmm, är det inte någon procentenhet mer för flyget?). Jag ögnade igenom sammanfattningen lite snabbt och slogs direkt av vilken skillnad det är på strömförbrukning mellan olika datorer. En stationär värsting-pc drar 350 watt medan en energisnål bärbar drar 30. Det är mer än 10 ggr skillnad! Här finns alltså stor potential att minska energiförbrukningen redan i valet av dator. Var är energimärkning av energianvändande produkter, undrar miljöinformations-Johan. TCO ger fyra tips för att minska klimatpåverkan från datoranvändandet: 1. Välj nya datorer utifrån hur många watt de drar i driftläge. Det är ingen större skillnad i inköp eller i prestanda när det gäller vanliga kontorsapplikationer mellan en dator som har låg energiförbrukning och en som har en något högre. Den eventuella skillnad som kan vara kommer den energisnålare datorn att spara in under driftstiden. 2. Säkra att energisparfunktionerna som finns i varje dator är aktiverade Det går att välja olika tider för när bildskärm och hårddisk skall gå i energisparläge samt närdatorn skall gå i det snabbstartande vänteläget och det lite mindre snabbstartande viloläget.I windows egna energisparfunktion är det enklaste att välja profilen bärbardator och det även för en stationär dator. 3. Agera klimatsmart. När du inte använder datorn, som till exempel vid lunch, möten, resor, kvällar, helger, etc så stäng minst av bildskärmen på den vanliga on/off knappen. Huruvida du kan stänga av själva datorn med beror på vilka behov av uppdateringar nattetid som IT-avdelningen har. 4. Ta fram kvitton på dina besparingar i kWh, koldioxid och kronor Klimatpåverkan av datorer är osynlig. En sammanställning på hur mycket som har sparats i form av kWh, kronor och koldioxid är ett motivskapande kvitto. Detta kan med fördel kombineras med information/utbildningar om det samlade klimat/miljöarbetet på arbetsplatsen.

http://www.tcodevelopment.se/tcodevelopment1200/PDF/Sammanfattning_Din_PC__ELEONORA HORN 2008-04-03        #4984
I december förra året sa Nokia att "om alla Nokiaanvändare tog ur sin laddare ur eluttaget efter laddning, sparar det lika mycket energi som 100.000 europeiska hushåll förbrukar om året." Det känns ofta som inte så mycket elåtgång per grej, men tillsammans blir det en hel del. Och ofta är det just små saker man kan göra, som att dra ur sladden, stänga av skärmen, eller ställa in datorn att gå i vänte- respektive viloläge - sånt som inte innebär någon egentlig uppoffring. Bara att skapa bra rutiner. I samma artikel (se länken) berättar Nokia förresten att de siktar på en komposterbar mobil i framtiden... (Idag har de än så länge lyckats fixa ett mobilskal gjort på mer växtmaterial än av olja).

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=728222

HENRIK LUNDQVIST 2008-04-03        #4985

Jag undrar om inte Nokia-argumentet var om alla lät sina laddare sitta i dygnet runt, vilket kanske inte riktigt är fallet. Ang smarta datorer så är det idag vanligt att köpa värstingdatorer mest för att de ska klara av att spela upp ljudfiler och blogga. Till detta köper man Vista... vilket kräver en värstingdator... och dessutom får betala för Vista. Köp en tiny-PC, och eftersom den är byggd för att vara snål så går inte mycket energi till värme, vilket gjort dem fläktlösa. Dvs tystare än bärbara datorer. Dessutom kan man få dom med CompactFlash-minne iställe för hårddisk. Inga snurrande diskar och dessa drar ca 0,7 W tror jag. Processorerna brukar ligga på 7-10 W. Så hela kan ladda med en liten solcell och köras på 12V. Dells bärbara vill ofta ha 20V... av ngn anledning... Dessa mini-ITX ligger ofta kring 1 GHz, vilket många fnyser åt... men skall du köra det vanliga som används så ladda ned Puppy Linux eller Damn small Linux, gratis och ruskigt snabbt. Installationerna ligger på 50-600 Mb beroende på hur mycket program och flams man vill ha. (WinXP är väl på 1,5-2 Gb...) Detta gör dessa datorer snabbare än din nya DualCore med Vista... samt tystare och billigare... Här kan man kika på mini-ITX datorer http://www.damnsmalllinux.org/store/Mini_ITX_Systems/Damn_Small_Machine http://www.aleutia.com/offgrid/ Eller bygg en själv som ser ut som en bokhylla... Lack från IKEA http://epiacenter.com/modules.php?name=News&file=article&sid=377 Köp till en touch-screen av pengarna du sparade på att inte köpa Vista... och du har en dator du kan styra utan tangentbord.... lysande mediadator... kanske inte så bra att blogga med utan tangentbord... men sånt har du ju redan... Och som ni ser på bilden kan man ju alltid skruva fast datorn bakom skärmen...

http://lunken.wordpress.com/2007/12/19/puppy-linux-for-sega-datorer/

MIKAEL JOHANSSON 2008-04-04        #4994
En fundering. Man får en känsla av att det går inflation i procentsatser över olika företelsers koldioxidutsläpp. Summerar man alla procentsatser så misstänker jag att man hamnar på minst 130 procent. När nya uppgifter kommer som om t.ex. nötboskapens och risodlingarna så bör gamla procentsatser för t.ex. fordonstrafik nedskrivas. I bland räknar man även med avskogning som ett koldioxidtillskott. Så min fundering är i vilken generation procentsdatser som datorernas 2 procent är räknade? Före eller efter procentsatsgenerationen där nötboskap ingår? Finns det någon korrekt och aktuell databas för dessa procentsatser? Själv har jag enbart kört energisnåla bärbara datorer i fyra år nu. Men mest för att jag har velat slippa alla sladdar och för att lätt kunna ta med mig datorn till olika möten.

JOHAN ERLANDSSON 2008-04-04        #4995

Jag letade lite, tänkte att IPCC kunde ha lite siffror. Men deras siffror är lite grövre och skurna på en annan ledd. I alla fall i den rapport jag hittade.

http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar4/syr/ar4_syr.pdf

ERIK SANDBLOM 2008-04-04        #4997
Ofta nämner man en global siffra vilket kan bli missvisande när det gäller saker som förekommer mest i rika länder, t ex datorer, nötkött, bilar och flygresor. För sådana saker tycker jag det är bättre att räkna andelar av nationella eller europeiska utsläpp. Särskilt som många länder som Kina och Indien snabbt tar efter en del av den rika världens dåliga vanor.

MIKAEL JOHANSSON 2008-04-04        #4998
Tack för länken. IPCC anger 13,5 procent växthusgasutsläpp för jordbrukssektorn. Men enligt SVT Uppdrag Granskning, som Eleonora Horn länkar till i en annan tråd, så står enbart boskapssektorn för 18 procent av växthusgasutsläppen. "Enligt FN:s expertrapport står boskapssektorn för 18 procent av mänskliga växthusgasutsläpp globalt - mer än bilar, flyg och båtar tillsammans." Det kanske inte är så viktigt med exakta procentsiffror för oss vanliga dödliga. Men för politiker och beslutsfattare kan det ha stor betydelse när de ska besluta om åtgärder som kostar miljarders miljarder kronor. Naturligvis är det så att kunskapen om utsläppskällorna och hela systemets samspel ökar för varje år som går. Men man tycker ändå att det då och då borde rensas upp i siffrorna. Det borde finnas en grunddatabas som forskarna kan hänvisa till när presenterar nya siffror. Och denna grunddatabas borde sedan uppdateras så snart man verifierat uppgifterna.

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=89497&a=1081339&lid=puff_1081441&

JOHAN ERLANDSSON 2008-04-04        #5000
Jag tror inte det behöver rensas upp i siffrorna, de är bara presenterade i olika ledder. Jag tror att den högre siffran för boskap beror på att de räknar in allt som har med köttproduktion att göra (från de andra tårtbitarna), t.ex. att skog görs om till betesland, transporter, energiproduktion, byggnader... Det blir skillnad om man presenterar siffror branschvis (IPCC) eller konsumtionsgruppsvis (köttrapporten). Det är vad jag förstår därför inte helt korrekt att jämföra kött med transporter, eftersom köttproduktion innehåller en del av transportarbetet.

HENRIK LUNDQVIST 2008-04-04        #5001
Sant... men problematiken kvarstår när det kommer till prioritering. Använder man inte samma siffror, eller felaktiga siffror så blir det ganska bister diskussion. Jag tycker att det borde vara krav på bättre datorer lika mycket som glödlampor.... med tanke på kommande förbud mot dessa. Datorer över 100W borde förbjudas i persondatorer. Eller åtminstone bestraffas med CO2skatt. Detsamma gäller filstorlekar. Konvererar man en A4-sida med text till PDF och lyckas få filen att bli 1,5 Mb... (inte ovanligt i pedagogiken) istället för 7 kb som text... då borde man få betala trängselskatt på nätet... ;-)

HENRIK LUNDQVIST 2008-04-10        #5065
Billigt moderkort med 1,5GHz processor som endast drar 25W... Eller vad sägs om 60 USD? http://www.clubit.com/product_detail.cfm?itemno=A4842001 # Processor: VIA C7-D 1.5GHz # Chipset: VIA CN700 + VT8237R Plus # Memory: 2 x DDR2-533 (compatible with DDR2-667) , Up to 2GB. Double Side DIMM required. # LAN: VIA VT6103L PHY 10/100 Base-T Ethernet # Audio: Realtek ALC655 # Graphic: VIA UniChrome Pro IGP (up to 1600 x 1200 with 128MB shared memory) # Storage Interface: 2x PATA connectors(Up to ATA133), 2x SATA connectors(Up to SATA150) Power supply kostar dock lite pengar... i alla fall om man vill köra direkt från 12 v, vilket man vill off-grid ;-) http://www.mini-box.com/picoPSU-90?sc=8&category=13

HENRIK LUNDQVIST 2008-05-22        #5500
Enligt min egen (som miljöombudsman på jobbet) undersökning av min egen dator... så slås jag över att det är dags att byta upp sig. Och det bror på alla add-ons som jag lagt mig till med under åren. Jag har en ganska pruttig 1,7 GHz på jobbet med 1Gb RAM. Dock behöver jag nog inte mer för de saker jag gör, vilket är mer beräkningsintensivt än genomsnittsanställde på vår arbetsplats. Så därför har jag inte bytt ut datorn sedan 2001. (Huja) Dock låter den lite, så jag har en silentbox med egna fläktar. Dessutom investerade vi i en extern DVD-brännare, eftersom jag inte hade någon. Arkivering av GIS-filer kräver stora skivor. Externa högtalare, sladdlös mus och tangentbord (kräver batteriladdning 10% av tiden), aktiv USB-switch, samt dubbla skärmar. Investerade i en ny 20 tums plattskärm när min gamla CRT brjade bli skakig. Dock behöll jag den som stödskärm där jag INTE läser och skriver, men styr program och liknande. Oerhört skönt! Ja... så vad vart det då? (ungefärliga genomsnittsvärden) Dator 100W Silentbox 30W LCD skärm 48W CRT skärm 90W Högtalare och USB-switch 5W Extern DVD 11W (vilo) 27W (aktiv) Summa ca 285W Viloläge ca 100W Ca 2kWh om dagen a 220 arbetsdagar... 440 kWh om året bara för datorn... Meed en bärbar och extern extraskärm så kan jag nog landa på under 100W. 180 kWh om året, dvs skillnad på 260 kWh per år, och jämställer vi det med kronor så tar det en hel del år att ekonomisk tjäna in detta... Energin är m.a.o. för billig.

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Solceller (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Vindandelar (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energikonsulter (2)
Solfångarsystem (2)
Småskalig vindkraft (33)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3254 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik