Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vatten    Naturresurser    Varmvatten   

Spara vatten i vardagen

SCOTTY ÅKERMAN 2018-07-30        #24269

Stan är full av vatten

Nu när vi har en så otroligt varm sommar är det kanske mer aktuellt än någonsin att minska på sin vattenkonsumtion, men det är faktiskt bra för både miljön och plånboken att minska sin förbrukning av denna livsviktiga vätska. Torkan 2018 är riktigt illa för jordbrukare och djurägare. Även om vatten är en relativt billig, tillgänglig och förnybar förbrukningsvara så är det inget vi ska ta för givet.

Enligt NSVA förbrukar svenskar i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn! Det är en enorm mängd vatten med en befolkning på cirka 10 000 000 människor. Om vi alla minskar förbrukningen med bara 5 liter per dygn så skulle vi alltså spara in 50 miljoner liter vatten - per dygn. Det måste väl ändå vara möjligt?

Det är härligt att hjälpa miljön bara genom att spara in på sin vattenförbrukning. Det känns extra skönt när man ser resultatet reflekterat i vattenräkningen. Slå ditt slag för vattnet! Här kommer de bästa tipsen för att spara vatten och bli vattensmart.

Badrummet

Installera snålspolande kranar, duschmunstycken och toaletter, så har du redan sparat in många tusentals liter per år. Använd den lilla spolknappen på toaletten om du inte har gjort en “nummer två”. Om du står ut med det kanske du kan skippa att spola varannan gång eller så. “If it’s yellow, let it mellow…”

Skippa badkaret och ta en snabbdusch istället, ännu bättre är det om du stänger av duschen medan du tvålar/schamponerar in dig. Håll duschslangen i handen istället för att hänga upp den i väggfästet. Duscha kallt om du står ut med det (det går nästan garanterat snabbare också!).

Fixa alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande kran kan du ofta fixa själv med en ny ventil eller packning och oftast går det att fixa toaletten enkelt den med. Det finns gott om instruktioner och videos om hur man gör. Låt aldrig kranen stå och spola utan anledning, stäng av den medan du borstar tänderna, rakar dig och så vidare.

Vitvaror

Starta aldrig en disk- eller tvättmaskin utan att de är fyllda till sin kapacitet. De förbrukar vanligtvis samma mängd vatten och el oavsett fyllnadsgrad, så det är bättre att tvätta och diska mer sällan. Ta reda på hur hårt vattnet är där du bor, eftersom det påverkar mängden tvätt- och sköljmedel som behövs.

Använd dig av tester av diskmaskiner och tvättmaskiner för att se vilka som är bäst i förhållande till vattenförbrukning. En bra nivå för en diskmaskin är cirka 2600 liter per år, medan en tvättmaskin helst ska förbruka under 10 000 liter per år. Den exakta förbrukningen beror naturligtvis på hur ofta du använder tvätt- och diskmaskinerna.

Många moderna disk- och tvättmaskiner har dessutom ekoprogram som förbrukar mindre vatten och el i utbyte mot att ta längre tid. Om du inte har en diskmaskin så bör du inte diska under rinnande vatten. Använd en diskbalja och en sköljbalja istället. Passa på att använda diskvattnet till att skölja ur förpackningar, matlådor och dylikt när du är igång.

Istället för att vänta på att det ska komma kallvatten ur kranen kan du ställa in tillbringare eller flaskor med vatten i kylen, så har du alltid kallt vatten redo att drickas. Häll inte upp mer än du faktiskt kommer att dricka. Använd vattenkokare om det tar lång tid att få varmvatten ur kranen.

Trädgården

Det går att spara mycket vatten i trädgården. Skaffa dig en regntunna och använd regnvattnet till att vattna, tvätta altanen/fönstren/bilen och så vidare. Vattna tidigt på morgonen, eller sent på kvällen, när det inte är som varmast. Använd en vattenkanna (inte trädgårdsslangen).

Nyklippt, kort gräs kräver mer vatten än långt gräs och etablerade gräsmattor behöver inte vattnas. Om du planterar växterna i rätt lägen, rätt typ av jord och tillsammans med andra lämpliga växter så behövs det inte lika mycket vatten. Täck jorden med bark, hö, gräs eller kompost för att minska avdunstningen ytterligare.

Skippa att fylla poolen/dammen om du står ut med det, om inte så bör du fylla den på natten och se till att reningen fungerar, samt att den är helt tät, så behöver du bara fylla den en gång. Bonustips: ställ hinkar i duschen och återanvänd vattnet i trädgården.

Avslut

Det går även att indirekt spara massvis av vatten genom att ändra sina andra vanor. Många livsmedel använder en rent enorm mängd vatten för att produceras, så om du verkligen vill ta vatten konserveringen till max kan du ta reda på vilka livsmedel som använder mest och minst vatten i tillverkningsprocessen. Det gäller allt från grönsaker till kött till hygienartiklar och möbler.
Logga in för att svara


Produkter

Värmeväxlare för varmvatten (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2766 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen