Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kött

Nu slutar jag köpa billigt fulkött

JOHAN ERLANDSSON 2013-01-05

Jag har ett tag försökt dra ner på köttkonsumtionen samt äta bättre kött, men det har väl gått sådär om jag ska vara ärlig. Svårast är det på restaurang och med färdigmat. Men efter att ha läst Jonathan Safran Foers "Äta djur" går det lättare....

Byt ut nötkött mot nötter

ELSA FRIES 2012-03-14

Nya rön: "Rött kött ökar risken för cancer". En portion om dagen räcker för att öka cancerrisken med 13 %. I en tid då de proteinrika kött- och fettdieterna dominerar hälsodebatten så är detta mycket oroande....

Vem köper den ekologiska fläskfilén?

ELSA FRIES 2011-12-13

En gris består av många delar. För att få en hög produktion av ekologisk skinka så krävs det att vi även efterfrågar andra ekologiska köttprodukter från grisen som fläskfilé, kotletter, bacon och köttfärs.
...


Här är Livsmedelsverkets stoppade kostråd

JOHAN ERLANDSSON 2011-09-28

Illustration: Avfyra reklambyrå
Livsmedelsverket har i många år arbetat med nya kostråd som även tar miljöhänsyn, det har vi diskuterat i en tidigare tråd (med sedvanlig köttdebatt). Nu har en stor debatt blossat upp sedan det visade sig att jordbruksministern motarbetat råden med hänvisning till att frihandeln kan skadas. Ett flertal organisationer har nu tagit saken i egna händer och publicerat råden, till exempel på Dyrare mats hemsida....

WWF: Genetik, konstgödsel och bekämpningsmedel ger 10 miljarder människor mat

JOHAN ERLANDSSON 2011-08-04

Dr. Jason Clay på WWF i USA har i Nature (under rubriken "Comment", alltså inte en vetenskaplig artikel) presenterat åtta strategier för att lösa världens matförsörjning. Det går att hålla med om det mesta, som att bygga upp mullhalten i jordarna. Men det saknas svar kring hur vi ska hantera peak oil, peak gas och peak phosphorus. Och varför nämns inte västvärldens galopperande kött- och mejerikonsumtion?...

När såg du senast din fläskfilé i ögonen?

NIKLAS WENNBERG 2011-05-05

Ombytta roller. Foto: Anna Wennberg
Stadsjord är ett grupparbete som engagerar Chalmers, Göteborgs universitet, KTH, Botaniska trädgården, Gunnebo slott, Familjebostäder och Räddningsmissionen, SLU med flera. Arbetet handlar  om lokal mat och samverkan i kvarteret - nygammal hållbarhetskultur. Vi skapar mötesplatser för människor av alla sorter som vill göra kvarteret blommigare, varmare och mer hållbart.  Staden är full av människor som gärna vill delta om omställningen till ett klimatsmartare samhälle. Att odla vackra kvarter, vänskap och egen mat är ett är ett av de bästa sätten att aktivt lägga hembygdens - kvarterets hållbarhetspussel....

Sju årstider i Majas kök -mest ambitiösa och inspirerande mat- och miljöboken hittills?

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11

Igår var jag på boksläpp i byn Tolg i Småland. Maja Söderberg släppte äntligen sin nya bok "Sju årstider i Majas kök". Jag har varit med på ett litet, litet hörn i skapandet av den, och är mäkta stolt över det! Med stor förståelse för mat- och miljöproblematiken, med nya pedagogiska grepp och med hjälp av mycket duktiga forskare, nutritionister, formgivare, matstylister och fotografer har Maja skapat en bok som jag vågar påstå är den bästa mat- och miljöboken hittills....

Små förbättringar räcker inte längre, ohållbara affärsverksamheter behöver ersättas med hållbara

JOHAN ERLANDSSON 2011-05-03

Hårdrock, troligen en hållbar affärsverksamhet och en viktig del av Göteborgs näringsliv. Foto: Josefine Larsson
Detta inlägg är en del av Västsvenska Handelskammarens pågående visionsarbete.

Idag går det mesta som handlar om företagande och miljö ut på att minska miljöpåverkan från befintlig affärsverksamhet. Men som Johan Rockström sa när han besökte Göteborg häromveckan, inkrementella förbättringar räcker inte längre. Omställningen vi står inför är för stor och måste ske så snabbt att transformativa förändringar är nödvändiga. Gamla affärsverksamheter som inte går att få hållbara tillräckligt snabbt måste därför överges till förmån för nya....

Åsa Domeij: Så kan Axfood bidra till att minska köttkonsumtionen

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-15

På Forum för miljöforskning -MATEN i Uppsala för ett par veckor sedan deltog jag i ett mindre seminarium där representanter för Axfood och COOP var med. Det var en hel del snack om vilka olika åtgärder företagen vidtog för att minska miljöpåverkan från t.ex. energi och transporter, men ingen nämnde något om de ökande konsumtionsnivåerna av kött och mejeriprodukter. Jag ställde då en fråga om detta och fick ett överraskande konstruktivt svar från Axfoods Åsa Domeij. ...

Projektarbete: Kött vs. vegetariskt

JONATHAN GUSTAFSSON 2011-02-23
Att vår konsumtion av  mat står för en stor del av den totala miljöpåverkan är ingen direkt nyhet, utan det är nog något de flesta i Sverige är ganska medvetna om. Men vad  är det som gör att maten har en så stor miljöpåverkan? Vad bör vi egentligen äta för att vara så klimatsmarta som möjligt? Detta är frågor som jag är väldigt intresserad av. Därför har jag valt detta ämne till mitt projektarbete.
...


Alla trådar
Senaste inlägg

Omställningssteg #2. Ät mindre kött

4042 dagar sedan av Mattias Carlsson

Nu slutar jag köpa billigt fulkött

4234 dagar sedan av Johan Erlandsson

Köttskatt?

4269 dagar sedan av Frank Nilsson

Vad ska vi äta idag?

4617 dagar sedan av Frank Nilsson

Livsmedelsverket kan ändra sina rekommendationer om köttkonsumtion

4619 dagar sedan av Henrik Jansson

Det är bråttom!

4636 dagar sedan av Viveka Widlund

Max Hamburgare vann miljöpris

4667 dagar sedan av Johan Erlandsson

Vem köper den ekologiska fläskfilén?

4688 dagar sedan av Elsa Fries

Här är Livsmedelsverkets stoppade kostråd

4742 dagar sedan av Mattias Carlsson

Små förbättringar räcker inte längre, ohållbara affärsverksamheter behöver ersättas med hållbara

4903 dagar sedan av Johan Erlandsson

Sju årstider i Majas kök -mest ambitiösa och inspirerande mat- och miljöboken hittills?

4934 dagar sedan av Johan Erlandsson

Åsa Domeij: Så kan Axfood bidra till att minska köttkonsumtionen

4952 dagar sedan av Frank Nilsson

Projektarbete: Kött vs. vegetariskt

4979 dagar sedan av Jonathan Gustafsson

Christel Cederberg: Vi läcker fosfor

4984 dagar sedan av Jeppe D

Herredjuret -om vår syn på oss själva och de andra djuren

5018 dagar sedan av Johan Erlandsson

Boskapsuppfödningen bidrar mer till växthuseffekten än transporterna

5025 dagar sedan av Johan Erlandsson

Eniga politiker i Almedalen: Köttkonsumtionen bör minska

5206 dagar sedan av Sven Heijbel

Gröna gaffeln skyfflar på

5211 dagar sedan av Johan Erlandsson

Grundaren av TreeHugger: Därför är jag vardagsvegetarian

5221 dagar sedan av Johan Erlandsson

Premiär 18 maj: Majas matverkstad -ladda upp dina favoritrecept nu!

5270 dagar sedan av Johan Erlandsson

Vad ska jag ha på mackan?

5302 dagar sedan av Martin Saar

Köttfärs från stamceller på gång

5633 dagar sedan av Eric Jansson

Peak nötkött

5921 dagar sedan av Frank Nilsson

Fem myror är fler än fyra elefanter...

6102 dagar sedan av Johan Erlandsson

Produkter

Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)


Fler



Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik