Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kultur & media   

Bästa boken om hållbarhet?

ANTON STEEN 2008-06-14        #5839

Att läsa tycker jag alltid är bra opinionsbildning, framförallt när det gäller djupare och mer komplexa frågor som miljö och samhällsutveckling. Många vänner som nu börjar bli intresserade av hållbar utveckling frågar ofta om lästips. Vilken är den bästa boken du läst som du tror kan påverka hur någon ser på världen? Böcker som kan få människor att göra annorlunda val i sin vardag och i sin tur sprida budskapet vidare? Här är en lista på den bästa böckerna jag läst inom området utan inbördes rangordning; 1. Cradle to Cradle, William McDonough & Michael Braungart 2. Ecology of commerce, Paul Hawken 3. Natural Capitalism, Paul Hawken 4. Deep economy, Bill McKibben 5. End of Nature, Bill Mcibben 6. Ishmael , Daniel Quinn 7. The Natural Step story, Carl-Henrik Robért 8. Presence, Peter Senge



MATTIAS CARLSSON 2008-06-15        #5840

När det gäller kimatfrågan mer specifikt så tycker jag att Mark Lynas och George Monbiot är väldigt intressanta och läsvärda. Dels deras respektive bloggar och deras böcker. Lynas har skrivit "High Tide" ("Oväder") och "Six Degrees" ("Sex grader") om klimatförändringarnas effekter, har inte läst den senare men den blev väldigt omtalad när den kom i fjol, och har bland annat följts upp av en tv-dokumentärserie av National Geographics. Lynas kommer även att delta på Tällberg Forum 25-29 juni.

http://www.marklynas.org/

MATTIAS CARLSSON 2008-06-15        #5841

Monbiot har bland annat skrivit "Heat - How to stop the planet from burning" där han försöker reda ut hur ett Storbrittanien med 90% lägre utsläpp av växthusgaser år 2030 kan komma att se ut.

http://www.monbiot.com/

KRISTIAN J 2008-06-15        #5847

Jag kan rekommendera boken "Le syndrome de Titanic". Författaren Nicolas Hulots var tidigare mijörådgivare till bland annat Jacques Chirac och tydligen en möjlig fransk presidentkandidat 2007. En snabb Google-sökning gav tyvärr inte någon engelsk eller svensk översättning av boken, däremot är han visst en av författarna till "One Planet: A Celebration of Biodiversity", men den här jag inte läst.

ANTON STEEN 2008-07-13        #6246

Har just läst ut "Capitalism at the Crossroads" av Stuart L. Heart. En mycket intressant bok som har ambitionen att komma med lösningar till världens biverkningar av global kapitalism snarare än att bara beskriva problemen. Utgångspunkten är att företag och en "god" kapitalism är lösningen på världens problem. Stat och frivilligsektor i all ära men det är bara företag som har resurser och drivkraften att förändra i tillräckligt stor skala argumenterar författaren. Han beskriver hur företag i mångt och mycket är ansvariga för att ha satt oss i denna situation men att vägen ut är en förnyad form av kapitalism. En av dem mest slående sanningarna han lägger fram är mycket enkel. Företag skapades som en institution för att lösa problem. Det är dess mest basala syfte, att lösa problem. Problemet vi har idag är att dem flesta företag skapar fler problem än vad dem löser vilket gör att ekvationen inte går ihop i det stora hela. Vi kan bara ha företag som löser fler problem än vad dem skapar. Om jag tittar mig runt eller tänker på dem största företagen i världen tror jag faktiskt inte att dem klarar detta enkla men ändå fundamentala test. Kan tycka att det kan bli lite mycket "teknofix" ibland men i det stora hela är det en mycket läsvärd bok.

MAGNUS BILLBERGER 2008-07-16        #6316

Jag är för närvarande fördjupad i "Let my people go surfing" av Yvon Chouinard. Det är synnerligen intressant läsning om företagande och ideal. I boken beskriver Chouinard framväxten och utvecklingen av hans företag Patagonia och hur han och människorna kring honom verkat i enlighet med en miljövänlig hållbarhetsfilisofi. Särskilt att notera är att Patagonia är ett medelstort företag som är internationellt väl etablerat och som konkret gör en mängd betydlgesfulla insatser för miljön. Till skillnad från många andra författare inom miljöområdet är Chouinard en man som länge verkat konkret i enlighet med det han skriver.

http://www.patagonia.com/usa/patagonia.go?assetid=5625

ANTON STEEN 2008-08-20        #6896

Jag har just läst ut Björn Forsbergs bok "Tillväxtens sista dagar". Det var med ganska stora förväntningar jag började läsa boken men jag fick snabbt konstatera att mina förväntningar borde varit en aning lägre ställda. Boken är en utmärkt introduktion för den som börjat intressera sig för den globala miljösituationen och strukturella problem som håller hållbara lösningar på avstånd. För den som är välbekant med problematiken är det dock inga uppseendeväckande analyser som presenteras. Grundbudskapet är att tillväxt, och dagens version av tillväxt i synnerhet, i grunden är oförenligt med ett långsiktigt hållbart samhälle. Boken går igenom strukturella problem med dagens system som gör att mycket av miljöarbetet idag handlar om att läka symptom i ett i grunden sjukt system. Jag håller med om många av bokens slutsatser och analyser men många budskap upprepas alltför många gånger och ibland känns det som om strukturen på boken är rörig och förvirrande. I stort är det ett stort antal fristående avsnitt, som i sig är intressanta, men som när dem buntas ihop får en lite klumpig ordning och logik. Den största delen av boken är, med viss rätta, mycket pessimistisk. Dock blir den pessimistiska tonen en aning betungande efter ett tag och inte förränn i slutet av boken presenteras delar av lösningen eller alternativet till dagens system. Lösningen, enligt Björn Forsberg, ligger i en ekonomi som bygger på lokala förhållanden där globala inslag skall ses som komplement snarare än en grundbult. Han trycker också på behovet av en radikalt förändrad värdegrund angående vad som är välfärd, livskvalitet och framgång.

FREDRIK BERGMAN 2008-09-08        #7076
Anton: Håller inte alls med dig om Björn Forsbergs bok, den är suverän! Inte för att den kommer med ny kunskap, för det gör den ju inte direkt, och inte heller för att den skulle ge en massa insikter som man som "miljöinsatt" inte tidigare insett, utan den är ju så briljant för att den tar en massa ex från SVERIGE och den SVENSKA ankdammen där en egentligen ganska liten klick tyckare från media, politik och andra håll (ekonomsvängen t.ex.) under en massa år har sett till att förlöjliga allt som har med "miljö" att göra och därmed fått det att framstå som att det endast är bakåtsträvande knätofstöntar med stora skägg som tycker det är viktigt. Jag hävdar att det är den bästa svenska miljöbok som skrivits (utan att ha läst mer än några procent!? :-) ) och rekommenderar den till alla (särskilt till icke "frälsta"!) - tror verkligen att den för många kan funka som en ögonöppnare för hur "Miljö" under mängder av år i vårt land medvetet trivialiserats.

FREDRIK BERGMAN 2008-09-08        #7077
Lester R Brown: Plan B 3.0 är i dagarna utkommen och lanserades i helgen i sthlm när han var på snabbvisit. Jag har läst föregångaren som finns att gratis ladda ned på framtidsverket.se Ser fram emot att läsa även "3.0"-versionen.

http://www.planb3.se/

FREDRIK BERGMAN 2008-09-08        #7078
Och se på tusan - i detta nu toppar DN sin nätsajt med just Lester!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=825790

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-08        #7079
Jag blev inbjuden till Browns presskonferens men kunde inte åka. Synd att man bor i Göteborg vid sådana tillfällen. Den korta sammanfattningen på DN låter bra tycker jag, förutom glödlampsexemplet. Jag räknar med en recension här sen, Fredrik!

ANTON STEEN 2008-09-09        #7113
Fredrik, jag måste nog vidhålla min kritik av Tillväxtens sista dagar. För att frälsa ofrälsta så skulle jag nog rekommendera något som är mer sammanhållet och med mer enhetliga budskap. Håller dock med dig om att den är relevant med alla Svenska exempel. Jag har heller inte läst så mycket svensk miljölitteratur så den hamnar för tillfället högt upp på listan :) En av dem bästa böckerna för okunniga att få riktiga "Aha upplevelser" tycker jag är Ishmael av Daniel Quinn. Den tycker jag utmanar världsbilder på ett mer pedagogiskt sätt än Tillväxtens sista dagar.

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3507 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik