|
Fisk och skaldjur Njut och må bra av sill på Midsommar!
![]() Sill är ett av många rekommenderat bra miljöval. I och med att den befinner sig tidigt i näringskedjan är det mer resurseffektivt att äta den direkt istället för att göra fiskmjöl och mata t.ex. odlad lax med den.
Miljöaspekten och inte minst hälsoaspekten med omega-3 fettsyror, vitamin D, selen och vitamin B12 lyfts fram i en färsk doktorsavhandling. Roligt för en strömming-med-mos-älskare att höra och bra att veta inför fredagens sillintag! http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.168236
Dessutom finns det få rätter som är godare än sill, potatis och gräddfil toppat med färsk gräslök. Helst med minst två av ingredienserna egenproducerade/-fångade. Det kanske inte är bättre för miljön men förstärker åtminstone känslan :)
Vad de dock inte skriver är att östersjösillen har så höga dioxinnivåer att den av hälsoskäl inte får säljas i övriga EU...
Oj, det var inget vidare, har du någon referens på det?
Kolla bl.a den här länken (sista stycket):
--Kenneth http://www.regeringen.se/sb/d/6404/a/58546
Ja, det framgick ju tydligt där. Hur ser man om sillen/strömmingen är fångad i Östersjön?
Är den fångad i Östersjön brukar den väl vanligtvis inte kallas för sill utan den kallas nog vanligtvis strömming.
Inte lätt det här med sill och strömming. Så här skriver Ny Teknik:
Fotnot: Strömming och sill är samma art, men eftersom strömming lever i bräckt vatten (norr om Kalmar sund) blir de lite mindre än sillarna. Strömming är mer utsatt för miljögifter än sill.
Små sillar och strömmingar passar bäst att ätas färska och stora sillar inlagda. Det är därför man kallar färska små sillar för strömming och inlagd sill för sill. Som om det inte är krångligt nog ska man fråga efter strömmingsflundror om man vill köpa sill i fiskhandeln. Vill du vara säker på att det är sill och att den kommer från västkusten så fråga var den är fiskad!
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article37115
![]() Hoppas att vi även i fortsättningen kan äta vår midsommarsill. Blev så otroligt sugen på allt gott du lagt upp på tallriken Johan. Vissa i vår familj har lite mer fantasi än vad jag har så i påskas blev det inte bara "sill i dill" utan en massa nya roliga smaker på påsksillen. Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Matlagningskurser (1) Hemleverans av mat (1) Växtskydd (1)
|