Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Grundsyn på hållbarhet   

Tällberg forum

MAGNUS BILLBERGER 2008-06-27        #6029

Tällberg forum är åter i full gång. I år är det fjärde året man håller forumet, men Tällberg foundation har faktiskt hållit på med möten och workshops i 27 år. Årets forum "How on earth can we live together? In search of the common sense" pågår 26-29 juni har visat prov på både skärpa och en bredd. Vi har redan uppmärksammat bedömningen att nivå för hållbar CO2 borde vara 350 ppm snarare än 450. I intervjuer och tidningsreferat framgår också att man är inriktad på än större helhet än bara CO2. Hållbart nyttjande av naturens tjänster står också i fokus.

http://www.tallbergfoundation.org/ANTON STEEN 2008-06-27        #6039
Här är några som inte är lika entusiastiska över Tällberg forum. Känner mig så bedrövad av dessa artiklar som jag tycker kommer mer och mer. Vad ska en stackars världsmedborgare som vill rädda världen tro och göra?

http://www.expressen.se/debatt/1.1212479/kasta-inte-pengar-pa-klimatbluffen

MIKAEL JOHANSSON 2008-06-28        #6048
De tre personer som undertecknat artikeln är inte speciellt intelligenta när de ger artikeln rubriken: "Kasta inte pengarna på klimatbluffen". Sverige genomgår just nu en radikal omvandling av sitt energisystem. Vi håller på att lämna vårt oljeberoende. De pengar som läggs ned på att energieffektivisera och minska på beroendet av fossil energiråvara kommer snart att visa sig vara den klokaste investeringen vi någonsin har gjort i det här landet. Samtidigt som vi får ett energisystem som blir hållbart de kommande 500 åren eller mer så minskar vi på koldioxidutsläppen. Vi får alltså på köpet en försäkring mot klimathotet. Göran Ahlgren, Åke Ortmark och Peter Stilbs tänker inte längre än näsan räcker och borde inte ha de befattningar de har.

THEODOR ADOLFSSON 2008-06-29        #6070
Tråkigt att se att Åke Ortmark ägnar sig åt pseudovetenskapligheter samtidigt som han är styrelseledamot i den vetenskapsomhuldande föreningen Humanisterna, där för övrigt även jag är medlem. Han borde ha vett att hålla tyst i frågor som han inte vet något om istället för att på typiskt journalistmanér yla ur sig åsikter.

MAGNUS BILLBERGER 2008-06-29        #6072
Hur ska man reagera på ett inlägg som det i expressen? Frustration? Ilska? Såvitt jag kan se har debattörerna ett och annat korn av sakliga argument att stödja sig på, men de tycks skapa en syntes som de drar långa växlar på. I mina ögon faller deras argumentation på eget grepp. Jag ställer upp på en del av kritiken mot IPCC eller min kritik riktar sig snarare mot de uttolkningarna av IPCC-underlaget som vi får serverat. GA, ÅO och PS går dock i det avseendet betydligt klumpigare fram i det att de bygger sin argumentation på svävande hänvisningar och långsökt logik.

ANTON STEEN 2008-06-30        #6073
Jag känner mig inte så arg, mer uppgiven och besviken. Jag tror att dessa inlägg, från respekterade samhällsdebattörer, bidrar till inaktivitet. Det kan vara ett halmstrå för många som inte är så insatta och kan vara det som behövs för att glatt slippa oroa sig eller göra några eftergifter. När forskare dessutom gör dessa långtgående och svävande slutsatser som Magnus säger kan ju arbetet från ett makroperspektiv också få sig en törn. Jag tror att det värsta som kan hända för klimatarbetet är att det blir två läger med dem som är "för" och dem som är "emot". Jag har i alla fall en känsla av att denna fråga har blivit mer polariserad på senaste tiden, åtminstone i dem allmänna medierna.

MAGNUS BILLBERGER 2008-06-30        #6074
Anton, jag kan hålla med om att man lätt kan drabbas av uppgivenhet och besvikelse. Min hållning är dock att försöka låta mej stimuleras istället. Stimuleras till att ta reda på mer, skaffa bättre kunskap (och kanske ändra uppfattning om det visar sig att jag varit inne på fel spår), skaffa bättre underlag för mina argument. Därmed hoppas kunna skärpa mina argument och hitta bättre vägar att nå fram med mitt budskap. Vad gäller Tällberg forum så avslutades det igår. Jag följt rapporteringen i lokaltidningen och mitt intryck är sammantaget positivt. Särskilt då jag uppfattar att man på forumet haft ett bredare fokus än bara koldioxid och klimat. Här ett citat från www.tallbergforum.org: On June 26, 2008 the Tällberg Forum will gather thinkers and leaders from seventy nations for four days of conversations and workshops related to the opportunities and challenges of global interdependence. Tällberg conversations have increasingly focused on the systems problems emerging from the growing imbalance between nature and human activity. Can we design, govern and manage the sustainable interaction between natural systems and the systems of human activity? Can we negotiate among ourselves the resolution of the planetary crisis? Can we find better ways to integrate the work of governments and institutions with the actions of other actors from civil society, business, finance, philantropy or technology when tackling sustainability? The Forum will explore boundary conditions, prioritize “counter-tipping points” and generate concrete ideas and proposals for policy, strategy and institutional development that work in the interests of the whole.

ANTON STEEN 2008-07-17        #6322
Stefan Edman och Sverker Sörlin reflekterar på fördelningen av växthusgasutsläpp efter Tällbergkonferensen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=800370

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-17        #6325
Det är klokt resonerat av Stefan och Sverker. Varje gång jag läser frasen "mänskliga rättigheter" så tänker jag att det är den rikes sätt att skämta. Politikerna lyfter armarna mot himlen och uttalar de orden medan landets näringsidkare lever rövare i fattiga länder. Den rika världen kontrollerar dessutom den fattiga världen med avancerade finansiella instrument. Det är inte för inte som de amerikanska indianerna skapade uttrycket att den vite mannen talar med kluven tunga. Med lögner kommer man långt. Frågan är hur långt?

FREDRIK BERGMAN 2009-06-24        #11243
I kväll börjar årets upplaga av Tällberg Forum. Är någon från Ecoprofile på plats och kan rapportera möjligen? Programmet verkar som vanligt vara högklassigt i alla fall. (Som GP-prenumerant fick jag i går för övrigt en hel välskriven bilaga med texter av bl.a. Ekman och Wijkman med tidningen från Tällberg Foundation om årets forum.)

http://www.tallbergfoundation.org/Default.aspx?tabid=647

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-25        #11270
Tveksamt om någon härifrån är med i år, de handplockar en internationell ledarelit om jag förstår det hela rätt. Jag har inte hört någon som ska dit härifrån iaf! Skulle onekligen vara intressant att vara med någon gång. Trevligt att de har kulturinslag som en integrerad del av dagarna, det ger nog bättre diskussioner. I GP-bilagan noterade jag ett par saker att gnälla om i vanlig ordning. Dels att Tricorona (klimatkompensering) är sponsor och dels en artikel som förutsatte att vi ska ha ökad fysisk mobilitet och den ska byggas av vägar och bilar.

MATTIAS CARLSSON 2009-06-25        #11271
Huvudsessionerna och en del kulturevenemang är öppna för allmänheten.

http://www.tallbergfoundation.org/T%C3%84LLBERGFORUM/T%C3%A4llbergForum2009

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-25        #11274
Oj, det var ju massor som var öppet, det hade inte jag fattat! Får kanske bli ett besök någon gång. Konsert vid soluppgång verkar nice!

MATTIAS CARLSSON 2009-06-26        #11279
David Jonstad på Effektbloggen rapporterar från Tällberg. Här verkar det finnas möjlighet att följa händelserna live eller i efterhand.

JOHAN ERLANDSSON 2009-09-03        #11877
Tällberg Foundation som arrangerar Tällberg Forum har nu anställt den f.d. europarlamentarikern Anders Wijkman.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.243834/anders-wijkman-har-hittat-nytt-

THEODOR ADOLFSSON 2009-09-03        #11882
SVT hade en klimatdiskussion på Tällberg för några dagar sedan. Den har dock gömts undan ganska bra så det är väl inte så många som sett den, trots intressanta namn. Förutom att de kunde valt en mer begåvad programledare så var det en rätt bra diskussion.

http://svtplay.se/v/1675909/storforum/efter_kyoto?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a13

Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik