På fem av sex kontor överskrids gränsvärdena för lågfrekvent buller. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, som DN skriver om idag. De senaste årens forskning har visat att sådant lågfrekvent buller, muller eller bakgrundssus och surr kan göra dig trött, okoncentrerad, "trög i huvudet", skapa huvudvärk och irritation. Även om vi inte alltid är medvetna om bakgrundsljudet kan kroppen reagera.
Man kan komma tillrätta med problemen t ex genom att tänka på hur man utformar ventilationen. Man kan ha runda ventilationskanaler i stället för fyrkantiga, rätt dimensionerade och placerade fläktsystem med rätt varvtal, samt ett ordentligt avstånd mellan plattor och underlag i väggar och tak.
DN: Skadligt buller på många arbetsplatser
Forskningen har gjorts på enheten för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin. Deras hemsida har en avdelning om
forskning om Ljudmiljö
Bilden visar en datorfläkt. Större datorfläktar kan vara tystare än små, eftersom de på lägre varvtal kan flytta lika mycket luft som små fläktar.
Även om jag sitter i stora kontorslandskap märker jag oftast inte av det.
Däremot fryser jag pga. luftkonditioneringarna.
Vad kostar inte det för miljön att ha dessa på för fullt ?!?!
Jag förstår inte heller varför luftkonditioneringen måste vaa inställd så himla kallt. Är det varmt ute så klär man sig efter det, och då blir man ju kall om det är 19-20 grader inomhus. På X 2000 har jag märkt att temperaturen på sommaren i vagnarna är lite varmare medan i bistrovagnen är det betydligt svalare. Förmodligen för att personalen och maten vill ha det så. Men det är ju bra att alla inte måste ha det lika kallt.
Sen tror jag du märker skillnaden om bullret skulle stängas av.
Ekot: Felkonstruerad ventilation skapar trötthetDet är lustigt med det där bakgrundsbullret på kontoret. Man märker det inte förren det är borta. Vid tillfällen som ventilationssystemet stängts har jag reagerat och tänkt "vad tyst det blev!".