Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Solenergi   

IKEA Greentech

CHRISTIAN ERIKSSON 2008-08-12        #6786
Saxat från E24: "Ingvar Kamprad vill sälja världens bästa och billigaste solpaneler. Det är målet med investeringsbolaget Ikea Greentech som ska dammsuga miljöteknikbranschen på intressanta produkter. Ikea har öronmärkt 50 miljoner euro för investeringar i miljöteknik de närmaste åren. Pengarna ska distribueras genom Ikea Greentech, ett helägt dotterbolag till Ikea, som startades för knappt ett år sedan och nu har fyra anställda i Lund. Inom kort ska de vara åtta–tio anställda. Tanken är att Ikea Greentech ska hitta företag som genom intressant ny miljöteknik kan få fram produkter som så snabbt som möjligt hamnar på plocka själv-lagren i Ikeas varuhus. Ikea Greentech ska bara fungera som ett investeringsbolag och finnas med i initieringsstadiet, själva samarbetena kommer sedan att inledas mellan intressanta miljöteknikbolag och huvud-Ikea."

http://www.e24.se/branscher/ovrigindustri/artikel_625913.e24ERIK LANGE 2008-08-12        #6791
Man kan väl bara hoppas att det blir bra produkter som tillverkas av rättvist avlönade mäniskor på ett miljövänligt sätt i länder med en seriös och miljötänkande regering. Men jag har tyvärr inga förhoppningar om detta. IKEA:s affärsidé går ju ut på att tillverka så billigt det bara går, och gärna i "u-länder" med tveksamma regeringar. Att produkterna de säljer är så billiga att de kan användas som engångsprylar är allt annat än miljövänligt. men vi får se, ibland kan det finnas kvalité produkter även på IKEA. Jag brukar alltid säja att man ska bojkotta IKEA och köpa antika möbler i stället. men "antika solpaneler" är ju lite svåra att hitta ;)

ERIK SANDBLOM 2008-08-12        #6792
Nja riktigt så illa är det väl inte? De gånger Ikea har hamnat i pressen för barnarbete så har dom reagerat, vill jag minnas. Numera brukar välkända bolag som Ikea m fl inspektera fabrikerna dom skriver kontrakt med. Det är självklart inte 100% vattentätt, men det viktiga är att man tar problemet på allvar och gör något åt det. Sen kanske man inte alltid lyckas, men man kan bli bättre. Sen kommer den lite känsliga frågan: vad händer om man lägger ner tillverkningen i fattiga länder? Då blir både barn och vuxna utan inkomster. Lösningen anser jag måste vara att alla får löner som är anständiga. Eftersom saker är billigare i fattiga länder, kan det innebära att en anständig lön i ett fattigt land är betydligt lägre än i Europa.

http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/social_environmental/brochure_messa

MATTIAS CARLSSON 2008-08-12        #6793
IKEA är ett av de multinationella företag som brukar framhållas som ett föredöme när det gäller miljömässigt och socialt ansvarstagande. Exempelvis så tror jag att de endast använder FSC-certifierad träråvara i sina möbler (även om de inte skyltar med det på varorna). IKEA var ett av de första företagen som kritiserades för dåliga arbetsvillkor hos sina leverantörer i utvecklingsländer. Nu för tiden är man så pass medveten om riskerna med dålig publicitet, så man agerar pro-aktivt med hårdare krav pa, och inspektioner av, leverantörerna.

FREDRIK BERGMAN 2008-08-12        #6794
Oavsett vad man tycker om vare sig den typ av konsumtionskultur som IKEA är en del av eller om hur/var deras produkter tillverkas, så är detta ändå en mkt positiv nyhet tycker jag. Att giganter som WallMart och IKEA verkar ha ett "ärligt" uppsåt i att minska på sina produkters miljöpåverkan och/eller sälja prylar som kan underlätta för exv. den som vill tillverka sin egna gröna el hemmavid, är ju ändå ett trendbrott. Väl? Tycker att detta åter visar att, VISSA, delar av näringslivet är mer framsynt och modigare än många politiker.

JOHAN ERLANDSSON 2008-08-12        #6795
Fast IKEA kommer inte ha en chans mot solochvind.se.

FREDRIK BERGMAN 2008-08-12        #6796
solochvindvad? Utveckla gärna! :-)

JOHAN ERLANDSSON 2008-08-12        #6797
He he, den som lever får se...

FREDRIK BERGMAN 2009-04-03        #10123
IKEA blir rejält sågat och anklagat för Greenwash i gårdagens Guardian. Bl.a. för svagt engagemang i Earth hour förra lördagen. Även självaste WWF för en släng av sleven för sitt emellanåt hämningslösa och okritiska flirtande med näringslivets tunga elefanter.

http://www.guardian.co.uk/global/2009/apr/02/greenwash-ikea-diy-earth-hour

ANTON STEEN 2009-04-05        #10168
Jag kan inte göra annat än att hålla med om att det är avancerad greenwash IKEA håller på med. Solpaneler är bra tycker jag också men så länge hela affärsmodellen bygger på en så snabb omsättning av varor som möjligt blir allt prat om hållbarhet inget annat än hyckleri. Det intressanta är att så många verkligen köper tanken på att IKEA är gröna. I ett hållbart samhälle finns det inte plats för affärsmodeller som IKEAs. I det hållbara samhället måste vi minimera resursomsättningen och bygga kretslopp. Inte satsa på att få så stora flöden genom systemet på så kort tid som möjligt. Det hjälper inte att varje enhet görs lite grönare. När den grundläggande idéen är att ständigt öka flödena blir det fel. Antingen tänker man om och ändrar radikalt på sin affärsmodell eller så kommer tiden att ta ut sitt straff.

OVE GARPEMAN 2009-04-07        #10187
Jag var inne på IKEA häromdagen och fann en liten kul ficklampa som drivs av solceller för 99:- Om den håller i x antal år så är ändå det en bit på vägen till hållbarhet.

ERIK SANDBLOM 2009-04-07        #10190
Nej jag tycker inte att detta är gröntvätt. Platta paket är ett bra sätt att minska kostnaderna samtidigt som man minskar energiförbrukningen. Visst vill Ikea uppnå en snabb omsättning på prylarna, men vilket företag vill inte det? Det är ju liksom det som är företagens uppgift. Och platta trämöbler är miljövänligare än det mesta. Sen tycker jag Guardian fjantar sig när dom talar om att man måste ha bil för att komma till varuhuset. Det är rent strunt. Man kan cykla eller åka kollektivt. Då får skulden falla minst lika mycket på kommunen som ger bygglov och dessutom kräver en miniminivå av parkeringar genom parkeringsnormen. Sen erbjuder Ikea hemkörning som måste vara det miljövänligaste sättet att få hem möblerna. Ikeas lastbilar kör antagligen på GPS och väljer kortast möjliga rutt, för att personalen ska jobba kostnadseffektivt. Genom att paketen är platta så minimeras transporterna. The Guardian nämner ett pris på 60 pund för hemkörning, det låter mycket. Jag har för mig att det kostar 350 kr. Det är inte mer än taxi eller hyrbil, och en piss i havet mot att äga egen bil. DN: Biltur till mataffär miljöbov

ROBERT ENGLISH 2009-04-07        #10196
Sist jag köpte något var garderober som jag beställde via internet och hemkörningen kostade 595 kr. Värt varenda krona, ingen stress (får allergiska utslag bara IKEA-besök kommer upp på dagordningen i familjen) och supersmidigt. Sparade en bilresa + besökstid (resa+ besök ca 3 tim) och 10 l etanol samt kaffe och kaka för att hålla min blodsockerhalt under kontroll.

ANTON STEEN 2009-04-08        #10204
"Visst vill Ikea uppnå en snabb omsättning på prylarna, men vilket företag vill inte det? Det är ju liksom det som är företagens uppgift." Det är ju just detta som är problemet. Detta gäller såklart de flesta företag men än mer ett företag som IKEA som har som specifik affärsmodell att skicka produkter så snabbt som möjligt genom en linjär värdekedja. Det är absolut inte företagens uppgift att göra detta. Rimligtvis måste företag hitta affärsmodeller där man kommer bort från ett linjärt system som bygger på konstant uttag av naturresurser till ett slutet kretsloppssystem där man återanvänder resurser som redan finns i systemet. Är IKEA allvarliga med att bli hållbara måste man konstruera hållbara möbler, kanske med delar som kan återanvändas i andra möbler eller med material som helt kan återvinnas utan att kvalitén blir sämre. Har man ett helt slutet system blir omsättningen inte samma problem som idag.

ERIK SANDBLOM 2009-04-08        #10214
Delar som kan återanvändas i andra möbler. Det var en god idé! Det är ju nästan så med bokhyllorna, som kan byggas till och delas i moduler. Steget är inte långt. Sen är trä och stål lätta att återvinna. För några år sen hade dom en serie med uppblåsbara möbler som hette "Ikea Air". Jag antar att dessa var mycket lätta och snåla med materialet. Plasten borde gå att återvinna, men främst går det inte åt mycket plast genom att man använder tryckluft. Luften pumpade man in med hjälp av dammsugaren på nåt sätt, minns inte exakt hur. Sen tror jag inte möbler är någon stor miljöbov. Även om man byter bokhylla vart femte år så tror jag inte det är någon stor resursbov, inte jämfört med uppvärmning, lutkonditionering och transporter. Möbeln står ju bara där och drar ingen ström.

ELEONORA HORN 2009-04-08        #10216
Hyllcenter erbjuder en fiffig och flexibel lösning för den som vill kunna återanvända hylldelar. Det kostar en slant, men är suveränt när man till exempel flyttar till ett nytt ställe och behöver anpassa sina hyllor till nya rumsmått. Det finns t o m en fungerande andrahandsmarknad (annonsplats i affären!) för den som vill bli av med hylldelar. Hyllcenters bilder i broschyren ser inte så attraktiva ut, tycker jag, men med lite fantasi kan man se framför sig hur egna kombinationer skulle kunna se ut hemma hos en själv. I mitt tidigare boende gick det att få ihop en bokhylla med så speciella mått och kombinationer att det såg avancerat platsbyggt ut för oinvigda besökare - och efter flytt kunde samtliga delar användas till helt nya hyllskapelser som ger ett annorlunda intryck.

http://www.hyllcenter.se/

FREDRIK BERGMAN 2009-06-21        #11205
Schlaug låter Kamprad såga sig själv genom att återberätta en historia om när Ingvar gått kurs på Det naturliga steget. :-)))

http://schlaug.blogspot.com/2009/06/nar-ingvar-kamprad-fick-miljodiplom.htm

ANTON STEEN 2009-09-10        #12007
Här har vi någon som minst sagt verkar skeptisk till IKEAs miljöarbete. Med 20 år i IKEAs innersta krets verkan han veta vad han pratar om.

http://www.dn.se/dnbok/ikea-avslojas-i-ny-bok-1.949410

FREDRIK BERGMAN 2009-09-14        #12079
Vad är sibirisk urskog mot en hel kundvagn värmeljus och Billy-tillbehör...?

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-28        #13956
IKEA Greentech läggs ned verkar det som:
http://www.effektmagasin.se/ingen-win-win-situation

Och min egen satsning solochvind.se som jag lätt skrytsamt nämnde har jag också i princip lagt ned. Jag hade planer på att hjälpa till att få ut mikroelproduktion på marknaden, men det är mycket annat som hinns med. Förhoppningsvis kommer jag iaf snart att kunna visa upp bra leverantörer och deras produkter här på Ecoprofile istället.

CHRISTIAN ERICSON 2010-03-21        #14158

IKEA får alltid skit för att tillverkning sker utanför sveriges gränser. Svenskar glömmer att Sverige inte är världens mittpunkt. Ca 20 % av IKEAs inköp görs i Kina, resterande görs huvudsakligen i Europa.

 

Uppförandekoden IWAY styr inköpen och är väldigt, väldigt rigorös. Granskning av detta är nödvändig men frågan jag ställer mig är hur företag som ICA, Carrefour, Netto, KF, Gekås osv kollar ursprunget på sina generiska varor som de köper på spotmarknaden. Rimligtvis har de noll koll på detta utan köper bara rakt av och pushar sedan ut detta.

 

Angående IKEA greentech. Intressant initiativ. Vi får se vad det mynnar ut i.

 

Företagen har ett enormt ansvar när det gäller miljön. Men kunderna har också ett väldigt stort ansvar. Och tyvärr är det så att kunderna vill ha billigt skit. Konsumenterna vill handla mycket för en billig peng istället för lite för en dyr peng. Synd men jag tror det kommer ändras.


OVE GARPEMAN 2010-03-22        #14160IWAY har jag arbetat med under ett flertal år och vet att IKEA verkligen brinner för dessa frågor och iom. deras uppförandekod sätter de press på företagen.

 

Tyvärr så är väl de flesta kunderna milt sagt prismedvetna och bryr sig inte alls om var eller hur produkterna tillverkas.

Lyckligtvis tror jag att det också ändras med tiden.


THEODOR ADOLFSSON 2010-03-22        #14164
"Tyvärr så är väl de flesta kunderna milt sagt prismedvetna och bryr sig inte alls om var eller hur produkterna tillverkas."

Vilken tur att Ikea då inte har något intresse av att sälja billiga produkter utan är ett företag som är känt för att marknadsföra sina få och högkvalitativa varor.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-02        #16085
IKEA Greentech har gjort sin första investering, i det Göteborgsbaserade batteriföretaget Alelion.

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Energikonsulter (2)
Vindandelar (2)
Belysning (1)
El (3)
Småskalig vindkraft (33)
Energimätare (3)
Varmvattensparande produkter (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3360 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik