|
Vindkraft Energytower utklassar andra vindkraftverkstyper?
Energytower har kommit upp till diskussion ett par gånger tidigare, och jag tycker det är värt en egen tråd eftersom uppfinnaren, svenske Eric Stiig, hävdar att det kan klå Betz lag, är tyst, fågelsäkert och inte ger skuggor. Jag bifogar en länk till ett inslag på Kunskapskanalen för något år sedan, tydligen var det något inslag på teve igår om det, någon som såg det och vet var man kan hitta det på nätet?
Det finns tyvärr ingen uppdaterad information om utvecklingsläget på Energytowers hemsida.
Vad tror ni om Erics påståenden, håller de? Är det den här typen vi kommer få se framgent? http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=810842
Jag har stora förhoppningar på Energytower. Dock är jag lite orolig över att det har varit tyst om företaget ett tag. I värsta fall kan det ju bero på att man inte lyckats i praktiken med det som verkat så bra i teorin. Eller så kanske man just har gjort det och vi ser lugnet före stormen. En av dem absolut största fördelarna som jag ser det är att effekten är så pass god redan vid väldigt blygsamma vindförhållanden vilket gör att potentialen att använda vindenergi som "baseload" ökar kraftigt.
Vi kanske skall skicka ett email till Eric Stiig och fråga hur det går med planerna?
Utan att vara så insatt tycker jag Energytower självklart borde vara effektivare än andra typer eftersom den har skorstenseffekten som ger lite turbo. Den har alltså en egen dynamik.
Att den skulle klå Betz lag verkar kunna stämma, men ändå inte. Rotorbladen utvinner inte mer energi ur vinden, däremot skapar kraftverket extra vind genom lite smarta kanaler. Seglare vet t ex att vinden är extra stark en bit ifrån läsidan av öar, eftersom vinden trängs ihop ovanför och vid sidan av ön. Genom att följa det här blåsiga området kan seglaren få mer vind i seglen, utan att för den skull ha ändrat på vädret så att säga. Det är samma effekt runt höghus, det blir blåsigare där.
Att en vindkraftskonstruktör kan erbjuda något bättre än en enkel impeller (propeller) borde därför inte vara så konstigt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Betz_lag
Det finns ett teoretiskt avancerat resonemang bakom energytower, men jag har fått för mig att det inte kan fungera. En tornado skulle säkert avstanna väldigt snabbt om man stängde in den i ett rör där den dessutom bromsades av en turbin. För att tornadon ska fortsätta slita upp luft, partiklar måste den kunna röra sig fritt. Den här konstgjorda tornadon skulle väl behöva ta omvägen kring turbinen (som ju tar dess fart och kraft) om den ska fortsätta existera. Det är möjligt att det hela skulle kunna fungera på något sätt om man inte avsåg avleda energi via turbin/generator men....
kul om jag skulle ha fel.
Det kommer så klart hända saker som ökar upptaget i kraften hos vinden se bara på segelbåtarna som i dag kan segla mycket snabbt mot viden.
och skogsvaktaren var en klok man http://www.newphys.se/fnysik/2_1/schauberger/index_se.html
Tog en titt på deras hemsida, och där har inte hänt mycket. Sedan surfade jag in på Helix(se till höger) - Eleganta och effektiva - sådana skulle jag vilja se här i Sverige!
Energytower är på gång och det lär synas och höras när det är dags.
Gôtt!
Nu börjar det hända saker, ser jag på Energytowers hemsida. På bifogad länk kan man läsa en tidningsartikel om tester och närstående lansering. Små tvåmetersverk verkar vara först ut.
Under rubriken "Sales" kan man läsa:
"A long term test is planned during Q2 2009 and 0-series testing is planned to take place during Q3-Q4 2009. The production model is planned for release in 2010."
http://www.energytower.se/multimedia/pdf/vk_20090309v2.pdf
Underbart att se alla nya och framförallt små vindkraftverk som man förhoppningsvis kan bygga även i tätbebyggda områden. Hittade inget om energyball men jag tycker den verkar ganska slagkraftig också. Då har jag förstås inte kollat prestandan på Energytower. Här är en länk
http://www.homeenergy.se/vindkraft.aspx
Ska verkligen kolla mer på Energytower. Håller på med en ekobyvision och allt sånt här är välkommet!
Jag fick följande anonyma kommentar på alternativ.nu:
Hej, Erlandsson!
Johan Erlandsson skriver i någon blogg följande :
Citat
"En av dem mest intressanta typerna av vindkraftverk tycker jag är "Energytower" från
et svenska företaget med samma namn. Det är också ett vertikalverk med lyftkraftprincip
fast inbyggt i en slags lutande silo som accelererar vinden även i mycket låga vindhastigheter.
Tester pågår fortfarande och har gjorts om flera gånger för att resultaten har varit "orealistiskt bra".
Man har kommit runt den sk. Betz lagen som anger att man max kan utvinna 59 % av energin i vinden.
Jag tror att Energytower har mätningar på ca 80 %. Vad jag vet inväntar man fler tester innan
produktion drar igång på allvar."
Kan du förklara for mig, Erlandsson : Hvad är hastigheten på vinden inn i energytower och hvad är hastigheten på vinden ut av energytower vid 80 % värkningsgrad ?
Är det 80 prosent inklusive förluster i generator ?
Det börjar lukta evighetsmaskin av detta ?
----------------------------------
Några konstiga texter från internett om Energytower :
Citat
"På 1970-talet presenterade den österrikiske forskaren Victor Shauberger en teori enligt vilken ett
vindkraftverk skulle kunna arbeta efter samma principer som en tornado."
Hvilken teori presenterades av Shauberger på 70-talet ? Dog inte han på 50-talet ?
Citat
"Genom centrifugalkraften kastas vinden mot ytterväggarna och en
tornado bildas. Vid accelerationen stiger trycket och trycket omvandlas
till värme. Värmen ger termik inne i tornet och samtidigt får mitten av
tornet ett undertryck. Luft från fundamentet sugs då in för att jämna ut
undertrycket."
Jag kan lyfta mig själv i mitt eget hår och mina egna stövlar samtidigt ?.
Citat
"Vid testerna har det framkommit att konstruktionen, genom sin form, accelererar vinden med 20 – 25 procent vilket innebär att energiinnehållet i vinden ökar till det dubbla. En så kraftig
energiökning resulterar i att Energytower börjar arbeta redan vid 1,5 – 2 m/s."
Hvad legger man i att dubbla vindens energi? När man dubblar vindens energi så reduserar man dens volym och man får mycket förluster i tillegg, men man får snurran att gå rundt ?
Vid 1,5m/s så inneholder inte vinden någon anvendbar energi, bara ca 1 W/kvm). Det är betre att gjöra effektiva snurror i stället för lättstartade snurror..
Citat
"Ett Energy Tower behöver inte placeras på höga
fjälltoppar för att ge energi, det går lika bra med en vanlig dalgång."
Men man måste ha vind. Enklaste sättet at hitta ett ställe der det blåser ofta är högt uppe.......
Citat
"Tidigare har han förklarat att ett ”Energytower”-torn kommer att ge en effekt som med 40-50 procent överstiger en konventionell vindsnurras.
– De resultat vi sett nu pekar på mycket högre värden, avslöjar han."
I ett presspaket legger Stiig ut en kopia av en "patentbekräftelse" :
När jag leser den så bekräftar den inte någon patent, bara at Stiig är uppförd som uppfinnare i patentsöknaden.
http://energytower.se/multimedia/press/pressmaterial.zip
Är det tilåtet at avslöja at jat tror at Energytower värkar vara ett klassisk bedrägeri för att få penger av stat/komun och aktionärer?
Hej!
Jag är Umeå-bo och har träffat Erik Stiig några gånger, första gången 2002. Redan då hade han lagt ner tusentals timmar på denna idè/ uppfinnning. Om det skulle vara frågan om bondfångeri så är det nog den minst lönsamma variant som existerat.
Detta vindkraftverk fungerar. Problemet är den mänskliga, massiva trögheten vid tekniksprång som detta.
Dock är det beklämmande att vissa människor lägger ner så mycket tid på att såga nya idéer och så lite tid på research.
Dessutom med argument som saknar belägg i fysikaliska lagar.
Och på ett språk som antyder antingen dansk härkomst, dyslexi eller dålig uppmärksamhet.
/Torbjörn
Experimentbåten Buckau 1924. Hej! Är inte så insatt i Energytowers konstruktion, men den får mig att ändå att tänka på den tyske uppfinnaren Anton Flettners rotorsegel som han experimenterade med i början av 1900-talet, denna uppfinning lär ha fungerat utmärkt och gav kraft till att driva ganska stora fartyg över atlanten... Istället för att driva en propeller skulle det säkert gå att driva en generator på blåsiga platser... Det finns en hel del att läsa på nätet om hans rotorsegel, t.ex. på http://sv.wikipedia.org/wiki/Anton_Flettner eller på http://en.wikipedia.org/wiki/Rotor_ship /Sverker
Energytower i konkurs.
Det blir intressant att följa detta. Finns det någon livskraft i uppfinningen, lär väl någon ta upp tekniken till produktion. Konkursförvaltaren måste nu finna köpare till inventarierna. Det förefaller dock som bolaget tillverkade på licens och alltså inte ägde tekniken. Logga in för att svara |
Småskalig vindkraft (33) Vindandelar (2) Solceller (2) Varmvattensparande produkter (4) Värmeväxlare för varmvatten (2) Energimätare (3) El (3) Standby-stoppare (1) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solfångarsystem (2) Energikonsulter (2) Belysning (1)
|