Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft   

Fredrik Ivarssons vindkraftverk

JOHAN ERLANDSSON 2008-10-02        #7391
Fredrik Ivarsson i Mjölby har beställt ett 10 kW horisontalvindkraftverk för 250 000 kronor från Windon. I december ska det stå på plats i ena änden av villatomten och förhoppningsvis börja leverera mellan 18 000 och 30 000 kWh per år. De första åren är räknar jag med att det går jämt upp men om tio år kommer jag att kunna le när andra betalar sina elräkningar. Lycka till, önskar Ecoprofile och Sol och vind!

http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/elvarme/artikel_740693.e24ERIK PIHL 2008-10-03        #7398
30 000 kWh, dvs 3000 drifttimmar, per år verkar väl optimistiskt för ett landbaserat verk, i synnerhet som det sällan blir lika högt placerat som vanliga stora vindkraftverk. Verket med den nominella effekten 10 kW uppges producera detta vid årlig medelvind på 7 m/s men SMHIs vinddata anger sådana vindar främst för kustnära områden. I de flesta delar av landet är medelvindarna snarare 3-5 m/s. Jag skulle gissa att det skulle löna sig mer att isolera huset väl och gå ner i effekt, än att ha stora vindkraftverk som producerar åt ett elslukande hus. Det skulle bli mer hanterbart för det nordiska energisystemet som helhet också. Den här sortens verk bär sig framför allt på den skillnad i pris som finns mellan el som produceras av kraftbolag och påläggs nätavgifter, skatter mm, och den som produceras "avgifts- och skattefritt" hemma. För energisystemet som helhet är det dock inte lönsammare, eftersom nätet måste vara kvar, och någonstans måste skatter tas in. Om de här systemen skall kunna bära sig för applikation i stor skala, måste de alltså bli konkurrenskraftiga med storskalig vindkraft.

http://www.smhi.se/content/1/c6/01/96/48/attatchments/meteorologi_121-06.pd

JOHAN ERLANDSSON 2008-10-05        #7422
Håller med om att 30 000 kWh verkar vara en ordentlig glädjekalkyl. Jag undrar vad det hade kostat för honom att isolera huset och investera i nya ventilationssystem för att få ner förbrukningen till något som närmar sig passivhusprestanda? Det är väl det som lockar, att slippa bidra till de stora energijättarnas vinster. Och att generera sin egen energi, på den markyta man redan lägger beslag på för boendet. Vad tror du om möjligheterna för smarta nät i framtiden? Om det sitter rejäla batterier i passivhus som hålls laddade av egna solpaneler och vindkraftverk, med smarta prissättningssystem så kanske vi får autonoma mindre nät utan behov av stora externa kraftverk i framtiden? Och då med ett minskat behov av utbyggda elnät. Nu spekulerar jag en hel del, men vore kul att höra vad du tycker!

ERIK PIHL 2008-10-08        #7473
När vi diskuterar detta så känns det som om perspektivet alltid är "jag bor i en stor villa och har en jättestor tomt". Tänk på att många bor såpass kompakt, att den energi som infaller på deras boendeyta inte räcker för behoven! Stora städer får svårt att få ihop energibalansen om de inte får importera. Där finns klara fördelar med importerad kraft och centraliserade lösningar. Smarta nät kan ändå helt klart vara ett alternativ - men i glesbygd eller områden en bit ifrån stamnät. Batteritekniken är ännu förhållandevis dyr, dock, liksom exempelvis solceller. Å andra sidan, en del av den kraftlinjedragning som varit, är det tveksamt hur ekonomiskt försvarbar den egentligen är. Du får inte mer än 4-5 km lågspänningskraftlinje för en miljon kr. Hoppas få se återkomsten av mer kompakta bysamhällen istället för de svenska utspridda villorna, och alternativ energi kan vara en morot på vägen dit.

JOHAN ERLANDSSON 2008-10-08        #7474
Frågan är naturligtvis hur mycket energi ett hushåll behöver använda, och hur mycket som kan utvinnas från den markyta som ett flerbostadshus upptar. Jag har en kompis som jobbar med stora fastigheter i Sydney. Nu är det kanske bättre förutsättningar där, men han har nämnt att kommande generationer av stora fastigheter kan vara självförsörjande på energi och senare till och med bli nettoproducenter. Om man lyckas konstruera husen så att de i princip inte kräver någon energi för värme och kyla är det väl inte otänkbart att ett par rejäla vindkraftverk som utnyttjar huskroppens vindkoncentration plus en fasad och ett tak täckt av solfångare och solceller kan täcka energibehovet? Med dagens värmesåll till flerbostadshus kan jag nog hålla med dig rakt av att det inte räcker, där behövs det rejält med energi från t.ex. fossilgasvärmeverk och oljeraffinaderier som i Göteborg. Batterier och solceller är dyrt idag ja, men på några decenniers sikt är det väl inte otänkbart att kostnaderna sjunker såpass att de som du säger kan mäta sig med kostnaden för kraftlinjedragning.

DANIEL OHLIN 2008-10-15        #7598
Kostnader var uppenbart viktiga för denna kunden, så viktiga att han ser ut att snåla med fundamenten. Så varningsflagga här för vilselednade info om att det bara är att gräva några hål i sin villaträdgård. //Daniel Ohlin

HENRIK HANSSON 2008-11-26        #8143
Det börjar finnas många tillverkare/ återförsäljare av småskaliga vindkraftverk. Jag har hört att HybridEnergy http://www.hybridenergynordic.com leverar de effektivaste verken. Är det någon som hört något annat?

http://www.hybridenergynordic.com

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-26        #8144
Henrik, det verkar vara ett nytt spännande företag. De flesta produkterna går inte att köpa förrän en bit in på nästa år. Har du någon koppling till firman?

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solceller (2)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Standby-stoppare (1)
Solfångarsystem (2)
Belysning (1)
Energimätare (3)
El (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik