Klimatfrågan
Al Gore gjorde succé i Stockholm

Är just hemkommen från ett seminarium med Al Gore på Factory i Nacka Strand. Det var självklart med höga förväntningar jag gick dit. Det är inte varje dag man får chansen att lyssna på en världsstjärna. Såhär i efterhand kan jag säga att förväntningarna gick i uppfyllelse.
Den presentation som Gore använde sig av i "an inconvenient truth" hade fått sig ett lyft både på djupet och på bredden. Äntligen lyftes klimatfrågan till en högre nivå och relaterades flera gånger till biologisk mångfald, population och finanskris. Dock tycker jag att han kunde lyfta blicken ytterligare lite och belysa flera aspekter av den ekologiska kris vi har världen över. Idag tenderar gemene man att likställa miljöproblem med klimatfrågan.
Höjdpunkten på hela seminariet var när han fullkomligt exploderade av hälften ilska och hälften uppgivenhet över det djupt omoraliska våran generation håller på att åstadkomma samt hans egen frustration över bristen på resultat världen över, inte minst från hans eget hemland. Han var också mycket upprörd över omhuldandet av "clean coal", vilket självklart inte finns mer än på pappret genom CCS och om vi har tur i praktiken om 20 år. Överhuvud taget byggde hela föreställningen på ett kraftfullare och brutalare budskap än tidigare. När föreställningen var slut och Al fick sitta ned för en kort intervju var han genomsvettig och högröd. Engagemanget gick hela vägen in i benmärgen på åhörarna.
Till skillnad från tex. Christian Azar tror Al Gore inte att lösningen ligger hos politikerna. I intervjun efter framträdandet betonade han om och om igen att inga politiker kan agera tillräckligt kraftfullt förränn befolkningen kräver detta. Först när detta är uppnått kan långtgående och långsiktiga åtgärder i stor skala sjösättas menade Gore.
Lösningarna är de flesta bekanta med vid det här laget. Sol och vind är vad som gäller! Jag blev dock extra glad när han tog upp vegetarisk kost som en viktig och betydelsefull åtgärd. I övrigt, i likhet med Andreas Carlgren som höll inledningsanförandet, var Gore inte inne på några större inskränkningar på det personliga planet. Klimatet kan räddas och ekonomin kan växa. Det finns ingen motsättning mellan dessa. Personligen kan jag väl tycka att detta var det enda som saknades både från Al Gore och Andreas Carlgren; en lite mer genomgående analys av våran resursförbrukning. Här hittar vi ju mycket av grundproblematiken till att vi sitter i en klimatkris.
Men förutom det så var det ett lysande framförande. Med tanke på biljettpriset var det väl inget mindre än just lysande som folk väntade sig.
Kanske Al Gore har rätt, utan folkliga krav ingen politisk förändring? Å andra sidan är det politikerna som ska våga ta striden och driva opinion annars har vi snart pöbelvälde där politiker som Bert och Ian kan göra karriär!
För övrigt verkar Italien, Polen och Tyskland vilja backa om klimatuppgörelsen (se länk)...
Full fart mot undergången...
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usavalet2008/artikel_1886203.svd
Anton, jag tycker du vränger Azars och Gores ord. Azar har aldrig sagt att man som medborgare inte behöver ligga på politikerna. Självklart måste man det. Det fattar vem som helst.
Det Azar sa i SvD nyligen är att han, i egenskap av rådgivare till politiker, betonar att en politiker har större makt över utvecklingen än en enskild medborgare, och att politiska och enskilda initiativ inte kan eller bör utesluta varandra.
Hela politiker/enskilda-frågan är tämligen korkad måste jag säga, det är som att fråga sig "behöver barn utbildning eller kärlek?" Det är en fullkomligt idiotisk fråga.
Erik, visst har du rätt att det hänger ihop och att båda måste till för att skapa långsiktig förändring. Men jag tycker fortfarande att Azar bidrar till att "friskriva" individer från nödvändiga förändringar i sin livsstil. Senast igår i Metro fanns en artikel med Azar där individens ansvar helt kom i skymundan och där lösningen bara skeppades över på politikerna. Jag tror att det måste skapas en VI känsla om detta skall funka. Det är så typsikt svenskt att peka på någon annan.
http://www.metro.se/se/article/2008/10/14/16/3213-45/index.xml
Azar säger till Metro att "Det är viktigare att stödja den politiska processen som ska göra till exempel att alla bilar minskar i utsläpp. Att man engagerar sig i debatten och ställer sig bakom när politikerna kommer med förslag som till exempel höjd bensinskatt."
Det betyder ju ändå att individerna får betala högre bensinskatt. Det är ganska konkret tycker jag. Det påverkar livsstilen. Dessutom uppmanar han oss att sätta press på politikerna. Jag tycker inte han friskriver individerna från ansvar.
Möjligen att han tonar ner det enskilda initiativet beträffande att t ex cykla, men även där är man med och påverkar genom att använda cykelbanorna, klaga på kommunen när det inte plogas och sopas, plus att man slipper betala bensinskatten. Så det ingår ju i att sätta press på politikerna. Att vara en del av en rörelse som märks.
Hmm.. Ja, Gore och Azar står kanske inte så långt ifrån varann. Du har nog rätt. Det är väl kanske jag som tror på betydligt tuffare tag från individens sida än att bara ställa sig bakom den politiska processen. Någon krona högre bensinskatt är kanske inte det djup av handling som jag ser framför mig.
Bensinskatten var bara ett exempel. Jag tror t ex att man måste sluta bygga ut vägnätet också, samtidigt som man fortsätter att bygga ut järnvägen. Man måste också påverka andra länder som England och Tyskland så att de slutar bygga nya kolkraftverk. Gore har sagt att han undrar varför det inte visas civil olydnad inför bygget av nya kolkraftverk i Europa och USA.
"If youre a young person looking at the future of this planet and looking at what is being done right now, and not done, I believe we have reached the stage where it is time for civil disobedience to prevent the construction of new coal plants that do not have carbon capture and sequestration," Gore told the Clinton Global Initiative gathering to loud applause.
http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE48N7AA20080924
Och hur kunde man missa att detta ägde rum!? Hade med glädje spenderat en kväll som åhörare till personen som på något sätt åndå fått symbolisera klimatproblematiken. Tusan också!
Anton:
Kul att höra att det var så bra! Visst kan man, om man vill, som vissa gör, kritisera Gore för vad han inte gjorde som vicepresident under 8 år, eller för hans flygresor, eller för huset(husen?) som drar en massa energi, men det är ju ingen tvekan om att det inte går att underskatta hans betydelse under de senaste två åren för att väcka politiker och allmänhet i både miljöfrågor i allmänhet och klimatfrågan i synnerhet, och därför är det extra kul att höra att han inte verkar ha slagit sig till ro efter alla lovord och sitt fredspris utan snarare kanske t.o.m. har ökat takten under senare tid.
"Högröd" låter bra...!
(Och så en lite fräck fråga: var det inte väldans dyrt?
Det har ryktats om riktigt apdyra biljetter till detta evenemang.)
Jag tror att dem flesta biljetter låg mellan 4-5000 kr. Så det var ju inte så många "miljönissar" där, snarare välbeställda nyfrälsta som tycker att detta är väldigt inne. Personligen fick jag möjlighet att gå dit via mitt jobb så det sved inte lika hårt :)
|