Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Egenodlat   

Nio tips för en miljövänlig trädgård

JOHAN ERLANDSSON 2008-10-17        #7622

Fobo har sammanställt några tips för en miljövänlig trädgård. Jag brukar undvika ordet miljövänlig, men just i detta fall känns det som det funkar! Om man vill kan man ladda hem och skriva ut en trevlig broschyr med tipsen på den bifogade länken. 1. Kompostera Trädgårds- och hushållsavfall kan bli fin mull. Kompostera i behållare, gärna med mask så bidrar du till det ekologiska kretsloppet.

2. Gödsla organiskt Konstgödsel kräver fossila bränslen för sin framställning och ger dessutom en ensidig näring till växterna. Använd istället stallgödsel, kompost, marktäckning, stenmjöl, urin och gröngödsling som ger allsidig näring och friska växter.

3. Använd biologiska växtvårdssmedel Kemiska medel minskar den biologiska mångfalden, dödar även många nyttoinsekter och kan läcka ut i vattendragen. Använd inte fenoxisyran MCPA eller glyfosat som finns i många medel mot ogräs.

4. Sköt trädgården med handkraft I en liten trädgård kan man klippa gräset med handklippare eller elgräsklippare. Motorgräsklippare bör tankas med alkylatbensin.

5. Odla frukt och grönsaker Eget odlat ekologisk ger bra näring. Genom att producera egen ekologisk mat minskar du användningen av fossila bränslen och minskar belastningen på miljön.

6. Vattna rätt Vattna inte för ofta, växterna mår bäst av rejäla rotblötor. Använd helst å- eller sjövatten till dina odlingar. Marktäckning med gräs, halm eller löv minskar behovet av vattning.

7. Bjud in naturen Gör det lättare för smådjur och insekter att trivas i trädgården, det bidrar till mångfalden och minskar angreppen från skadedjur. Låt gärna en del av gräsmatten bli äng, plantera blommor som drar bin och fjärilar och sätt gärna upp bon till fåglar, bin och humlor.

8. Bygg med miljövänligt virke Virke som är impregnerat med arsenik, krom, koppar eller kreosot bör inte användas i trädgården eftersom gifterna kan läcka ut i mark och vattendrag. Använd istället obehandlat virke eller behandla med linolja. Köp inte trädgårdsmöbler som är gjorda av trä från regnskogar.

9. Välj ekologiska produkter Välj ekologiska, gärna KRAV-märkta, produkter när du köper gödsel, jord, växtskydd, plantor och frön. Välj gärna sorter som är resistenta mot sjukdomar så minskar behovet av växtvårdsmedel. Foto: Lisa Rieback

http://www.fobo.se/nyheter/PDF/Fobobroschyr_miljo_2008_webb.pdfELEONORA HORN 2008-10-19        #7627
Ett tips för den som både har trädgård och katt är att använda träpellets (sådan som används som bränsle för uppvärmning) som kattsand. Pelletsen faller sönder till träflis som blir ett utmärkt strömaterial i komposten. Den blir extra näringsrik samtidigt som matavfallet blandas med det lager av trämaterial som behövs för en välmående kompost. Dessutom belastar inte kattsanden sophanteringen.

ELEONORA HORN 2008-10-21        #7655
Fler spontana kommentarer till de olika punkterna: 2. Se en tidigare tråd om urin som gödsel. Det är en alldeles utmärkt, enkel gödslingsmetod, och mera kretslopp och ekologiskt än så kan det knappast bli. Om man odlar något i trädgården som skördas (enl punkt 5, vilket är super ur miljösynpunkt!), kan man med fördel blanda in skörderesterna en bit ner i jorden. Enklaste sortens gröngödsling. 4. Missa inte detta förträffliga motionstillfälle! Stärker de delar av kroppen som inte används lika mycket vid cykling. Och inte är man instängd i en motionslokal vid ett redskap, utan ute i friska luften i trädgården. Elgräsklippare har diskuterats i en tidigare tråd. 6. Vattna på kvällen så inte så mycket vatten dunstar bort - det verkar en hel del människor missa, faktiskt. Så till sist en fråga: Punkt 8 handlar om virke. Om jag nu ändå tycker att jag behöver impregnerat virke, finns det någon impregnering som är okej? Jag tycker mig ha läst att det skulle finnas, men minns inte mer än så.

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-12        #7962
Se vad gott det är med kompost!

ERIK SANDBLOM 2008-11-12        #7963
Blä vad äckligt! Nä, dom får bättra på miljöhumorn eller skoja om annat!

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3361 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik