|
Samlat Containerdykarna räddar slängd mat
Varje vecka slänger livsmedelsbutiker containrar fulla med matvaror. Ett slöseri med resurser och ätbar mat, menar Maria och Emma. På nätterna går de ut och tittar vad som finns i containrarna.
Oftast hittar de mer mat i containern än vad de kan bära med sig hem. Det är varor som haft utgångsdatum en dag tidigare och flerpack med till exempel paprikor där en av grönsakerna har blivit dålig och butiken därför slängt hela förpackningen.
– Vi tar folks sopor – och kan få straff för det, säger Emma. Det är ett stort fel, det ska inte vara ett brott att ta mat som ska slängas.
Göteborgs Fria Tidning: ”Sättet vi konsumerar står inte i proportion till behovet”
Göteborgs Fria Tidning: Livsmedelsbutiker slänger var tjugonde matvara
Ekot: Ny rörelse räddar mat ur soptunnor
Nöjesguiden om containerdykning
sv.wikipedia.org/wiki/Containerdykning
Foto Wikipedia
Svenska Dagbladet: Mat för miljoner kastas i soporna
Mellan 10 000 ton och 30 000 ton skolmat per år går till spillo som svinn – både vid själva tillagningen och vid serveringen – enligt en uppskattning av Naturvårdsverket.
SR Klotet: Mat för miljarder slängs
Svenska livsmedelsaffärer slänger mat för över 2 miljarder kronor varje år vilket motsvarar över 100 000 ton. Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1)
|