|
Mat övrigt Klotet (och rapportering från journalistkonferensen Trollen & Rollen)
Idag 14 jan startade ett nytt program i P1, "Klotet" (även en blogg), som kommer ta upp klimatfrågan och andra miljörelaterade frågor. Dagens program tog upp frågan om matproduktion kopplat till en trend att relativt rika länder såsom Kina, Sydkorea och Gulfstaterna köper mark alternativt hyr mark på mycket lång tid i mycket fattigare länder, såsom Nigeria, Sudan, Kambodja och Madagaskar. Detta för att säkra den egna matproduktionen framöver (ex då man i det egna landet får sämre skördar till följd av klimatförändringarna) och få kontroll över alla led i produktionen. Ett exempel som gavs i programmet var att Sydkorea håller på att förhandla med Madagaskar om att under mycket lång tid hyra ett område motsvarande halva Belgien. Ett stort problem i sammanhanget är ju givetvis att de länder som säljer/hyr ut mark har en egen hungrande befolkning som lider brist på mat. FN:s organ FAO (Jordbruk- och livsmedelsfrågor)menar genom sin nordenansvarige representant att detta är inget annat än nykolonialism. Detta är ytterligare en tydlig bild av hur de allra fattigaste kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna (och som bidragit minst till dem), när rika länder på detta sätt säkrar sin framtida matproduktion. Ett annat problem i sammanhanget är hur lokalbefolkningen ska garanteras vatten när andra stater går in och köper mark. Programmet går i repris bl.a på torsdagar 19.03 för den som är intresserad! Alternativt kolla in länken nedan. //Petra http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3345
Klotet tar nu in tips från "storredaktionen", dvs. lyssnarna. Var med och påverka! http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3042046
Klotetmedarbetaren Malin Olofsson är nu med i en storsatsning för att visa upp verkligheten bakom våra låga matpriser. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=3464484 Tipstack till Sara Jeswani på Effekt!
Klotet är INTE ett nystartat program! Det finns sedan minst dec 2008 med blogg. Och en av de första programmen var just "landgrabbing" dvs hur rika länder "skaffar sig" ny odlingsmark i fattiga, utsatta länder där markägarsituationen är mycket oklar och småbrukare (som lever på svältgränsen) slängs ut från sina marker när markerna tas över av såväl multinationella företag, och nuligen köps upp även av rika och rikare länder (Kina är en stor köpare). Jag har hänvisat i andra trådar här till Vetenskapsradion (där Klotet ingår) även vad det gäller att följa klimatdebatter, nuförtiden även cirkusen kring IPCC, osv. Själv var jag intervjuad av Klotet ang. näringskretslopp ett antal gånger, sist i somras. Har alltid tyckt att programmet ger en balanserad bild och att de har en annars sällan skådad långsiktighetinom medievärlden och försök till fördjupning och uppföljning av viktiga miljö- och rättvisefrågor. Det är bra, Petra, att nu finns EN tråd som heter just Klotet, då vet man vart tipsen finns för just radioprogram/blogg som är intressanta i etern.
Tack Johan för påminnelsen och Petra, förlåt mig, jag såg inte årtalet ovanför texterna, bara datumet 14 januari inne i texten. Som sagt, uppskattar mycket att bra programtips samlas förhoppningsviss här under trådtiteln Klotet.
![]() På lördag kommer jag få äran att genomföra en programpunkt tillsammans med delar av Klotetredaktionen på knytkonferensen "Trollen och rollen", om journalism och sociala medier. Tanken med konferensen är att belysa journalistrollen i förändring. Klotet och jag kommer prata om hur ett fruktsamt lyssnar/läsardeltagande skapas: http://trollenorollen.se/klotet-om-troll-och-hustomtar/ Här är ett pressmeddelande om konferensen: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/fajk/pressrelease/view/haer-aer-listan-100-journalister-och-20-sessions-paa-sveriges-foersta-knytkonferens-om-journalistik-706006
![]() Nu är vi på plats i radiohuset! Ganska låg medelålder konstaterar jag. Men Malou och jag drar upp den... :-) Den som är intresserad kan följa konferensens tweets på #trollenorollen. Marie-Louise verkar tyvärr ha problem med att komma åt Internet än så länge, men förhoppningsvis blir det lite Klotet-tweets senare under dagen.
![]() Hårda tag vid inropningen till inledningssessionen...
![]() Två av initiativtagarna, Miriam Olsson Jeffery och Leo Wallentin, hälsar välkomna.
![]() Emmy Rasper, programledare på P3, berättar om hur hon hanterar elaka kommentarer: En kommentar är inte en kommentar om hela mig som person Jag har överläge, är professionell, trevlig och sätter själv tonen i kommunikationen Svara alltid på ickeanonyma kommentarer Berätta, om det känns relevant för lyssnare/läsare, om ilskna kommentarer
![]() Är man verkligen en bra programledare om man bara är en liten del av sig själv, undrar Kristofer Björkman.
![]() Anna Lindbergfrån NTM berättar om hur allt mer har lagts på journalistens axlar. Från början handlade det om att träffa människor och skriva artiklar, men under året så har följande lagts till: -redigera -fota -publicera på webb -skriva på Facebook -ta hand om kommentarer på Facebook -twittra -m.m. Har den ökade arbetsbelastningen lett till att journalisten inte längre har tid att gå ut och träffa människor, utan häckar mer vid skrivbordet? Jonas Edlund från radion konstaterar att det är Facebook som gäller som kanal om folk ska lyssna. Men hur hanterar man då publikkontakten? I Sveriges Radion Jämtland har man utökat redaktionen genom att låta jämtlänningar vara med och bidra till innehållet.
![]() Johan Silfversten Bergman från SvD säger att journalisten behöver ta större ansvar för affären, att förstå hur man tjänar pengar. Det ska inte vara vattentäta skott mellan annonsavdelningen och journalisten. Det räcker inte bara att göra ett bra jobb och skriva de bästa reportagen. Kommentar från Gitta Wilén om att hon jobbar som "digital storyteller" för byggbolaget Veidekke. Viktigt att hon alltid berättar om vem som betalar hennes lön. Emmy Rasper menar att om man bara har korta anställningsavtal så kan man inte på samma sätt bidra till att utveckla företagets affär.
![]() Maria Jervelycke Belfrage som utbildar blivande journalister i Göteborg blir ställd av Johan Silfversten Bergmans uttalande om att journalisterna också måste ta ansvar för affären, det är inget som lärs ut idag.
![]() 800 personer på nätforumet Flashback får Sveriges Radios pris Medieormen för sitt avslöjande av Terje Hellesös naturbildsfusk.
![]() Klotet-Malou (förgrunden) pratar med Filip Struwe och Leo Wallentin (från SVT:s nya satsning Nyhetslabbet) efter vår gemensamma session om läsar/lyssnardeltagande. Gav det något? Jag tror att det iaf i någon grad gav ökad förståelse för vad som är framgångsfaktorer för ett lyckat läsar/lyssnardeltagande. Ca 30 personer var på plats, trots konkurrens med Flashbackgrävarna och Unni Drougge. Roligt att stå på scen med Malou och Johan Bergendorff, ett par av mina (och många Ecoprofilers) idoler!
Konferensen är över, jag tackar arrangörerna Fajk samt Klotet för en givande dag! Kul att se hur journalister tänker. Vilka var de intressantaste lärdomarna för mig? Jo: -Det finns en tydlig konkurrens mellan SVT och SR -SVT har nyhetssatsning på gång där tittarna kan interagera (Nyhetslabbet)
Klotet har taggat sina reportage på Google Maps: http://maps.google.se/maps/ms?msid=207285981082457119794.0004b135986b1fd8f0603&msa=0 För den som har iPhone så kan jag tipsa om att man kan lyssna på gamla Klotetavsnitt via SR:s app. Vet inte om det finns till Android också, men det antar jag. Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2)
|