|
Avfall och återvinning Återvinna bättre än bränna
Här är trovärdiga resultat om att det är bättre att återvinna än att bränna. Men jag undrar verkligen om det kan vara lönt att ta hand om mina kladdiga yoghurtpaket?
"Fyra artiklar i det senaste numret av Journal of Cleaner Production har författats vid Centrum för miljöstrategisk forskning vid KTH. Resultaten från studierna pekar mot att återvinning i allmänhet ger miljövinster. Man sparar mer energi genom att återvinna material än genom att förbränna dem.
"Det går åt mer energi att producera material från jungfruliga råvaror än från redan existerande material, även om man tar hänsyn till transporter, rengöring med mera, säger Göran Finnveden, föreståndare för Centrum för miljöstrategisk forskning i ett pressmeddelande."" http://www.nyteknik.se/art/39620
Här en gammal tråd som kan aktualiseras i och med lagändring(?) fr o m 1/11.
Förpackningar av mjukplast ska nu återvinnas istället för att gå till förbränning.
Själv har jag ännu inte märkt av detta vid min lokala återvinningsstation, men det kommer väl.
Måste förresten rikta en fråga till Johan apropå det ovan, "3½ år senare":
Hur gör du nuförtiden med dina yoghurtpaket? ;-) http://www.recyclingnet.se/iuware.aspx?pageid=4564&ssoid=90089
He he, jodå, jag sköljer ur yoghurtpaketen hjälpligt, lägger ner i påsen med blandade förpackningar och sorterar nere vid min lokala återvinningsstation. Fast jag är fortfarande lite undrande om det verkligen är en miljövinst i slutänden... Det känns som om det är mest luft som kartonglastbilen får köra runt med. I vilket fall är jag övertygad om att det inte är den största miljöinsatsen jag gör. Såld bil och inga/få flygresor lär t.ex. vara viktigare.
Sopor hit och dit – på vinst och förlust
Bok från Formas om nyttan av sopsortering
"Är det vettigt att vi sorterar och fraktar våra sopor hit och dit? Leder det till verklig miljönytta – eller har vi sopsortering som terapi för miljösamvetet? Vem tjänar på vårt gratisarbete? Vad är viktigast att sortera om vi bara orkar lite grann? Är vi på väg mot en avfallsinfarkt? Luras politikerna om sopornas värde? Ska vi sortera lika mycket överallt? Har vi börjat i fel ände – med ofarliga förpackningar – och missat det farliga? I boken kan du läsa om sopor ur en rad synvinklar. Arton forskare och experter skriver – och tre intressenter blir intervjuade. Sopinsamling ska vara bekväm, säger flera. Är det dags för ett systemskifte?" http://www.formas.se/formas_shop/ItemView____1787.aspx?epslanguage=SV
Johan
Bravo! ;-)
Så länge du inte sköljer ur paketen med mycket varmvatten så kan du nog i godan ro fortsätta känna dig "duktig" efter kämpandet med att skölja/torka/lagra/bära tror jag.
Att det Finnveden säger här ovan efter noggranna studier skulla ha förändrats de senaste 3 åren med stigande råvarupriser är knappast troligt...?
Bara att fortsätta med sköljandet mao...
Säker inte det mest " miljösparande" man kan göra som individ nä, men inte desto mindre bidrar även det "lilla" osv... Bla, bla, bla...
(Fast säkert skulle fler människor nog vara beredda att göra de där små uppoffringarna om det vore mer "bekvämt" som det nämns i inlägget här ovan. )
Tycker man inte om att skölja ur kan man låta förpackningarna ligga i blöt istället. T ex när man diskat så drar man inte ur proppen. Istället får förpackningarna ligga i vattnet en stund, eller över natten. Då lossnar smutsen och man har inte förbrukat extra vatten.
Usch, blir inte förpackningarna kladdiga av att ligga i diskvatten? Inget kul att slänga dem sen på väg till jobbet... Usch, jag hatar sådana här diskussioner. Jag utvecklade en återvinningsallergi när jag var miljöansvarig på ett jobb och det enda vi gjorde var att diskutera småförpackningar för smöret och återvinningsstationerna. Flygandet och stadsjeepskörandet lämnades därhän.
Inte så kladdiga som man kan tro vill jag påstå. Det är bara att dra ur proppen och låta dom torka, så kan man lägga dom i en återvinningspåse när man kommer hem. Jag har fyra olika påsar/väskor: papper, papp, metall/glas samt plast.
Visst kan det kännas lite nitiskt med återvinningen. När man återvinner förpackningar så sparar man ungefär lika mycket koldioxid som motsvaras av förpackningens vikt. Undantaget är metaller där man sparar 10-20 gånger förpackningens vikt i minskade koldioxidutsläpp.
Kör man bil en kilometer enkel resa till återvinningsplatsen så måste man alltså kasta 400g förpackningar för att gå plus minus noll, om bilen släpper ut 200g/km.
Har man sålt bilen och sällan/aldrig flyger så kan man minska på nötköttet. Det spar pengar, men jag vet inte hur många kilo koldioxidekvivalenter (jösses vilket ord) man spar per kilo nötkött. http://www.recycling.se/Templates/Article_image_right.aspx?PageID=5f1db086-
Många bra argument för att materialåtervinna från Erik där Johan! Här fler i en ganska färsk Camino-artikel.
Nu kommer du inte undan... :-)
Undrar varför du känner dig manad att ta med kladdiga youghurtpaket att slänga i återvinning på morgonen på väg till jobbet...?
Det där miljöansvaret på det där jobbet verkar ha satt djupa spår? ;-)
http://www.caminomagasin.se/nyheter/2008/10/30/nu-atervinns-mjukplasten
Detta med plaståtervinningen ska allmänheten tydligen informeras om m.h.a. Stefan Holm. I reklamkampanj som tydligen pågår nu?
http://www.recyclingnet.se/iuware.aspx?pageid=4564&ssoid=90506
Ja, det är väl nytt att även mjuka plastförpackningar ska återvinnas nu. Ann-Christin Gramming skriver en del om hur man kan få ner avfallsmängderna på sin blogg, se länk nedan. http://notbuying.blogspot.com/2009/01/ett-plastfritt-liv.html
Renewcell AB startar upp en pilotanläggning för återvinning av textilfiber på Vargöns industriområde i Trollhättan. Tekniken innebär att cellulosabaserade textilier, som bomull och viskos, löses upp till en vätska som renas och blir till nya textiltrådar, som man sedan kan göra kläder av Om anläggningen fungerar väl så räknar man med att bygga en fullskalig fabrik för tre miljarder kronor som 2017 ska ha 400-500 anställda. SvD, SVT Logga in för att svara |
Återanvändande/upcycling (1) Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3)
|