Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Avfall och återvinning   

Återvinna bättre än bränna

JOHAN ERLANDSSON 2005-03-16        #370
Här är trovärdiga resultat om att det är bättre att återvinna än att bränna. Men jag undrar verkligen om det kan vara lönt att ta hand om mina kladdiga yoghurtpaket? "Fyra artiklar i det senaste numret av Journal of Cleaner Production har författats vid Centrum för miljöstrategisk forskning vid KTH. Resultaten från studierna pekar mot att återvinning i allmänhet ger miljövinster. Man sparar mer energi genom att återvinna material än genom att förbränna dem. "Det går åt mer energi att producera material från jungfruliga råvaror än från redan existerande material, även om man tar hänsyn till transporter, rengöring med mera, säger Göran Finnveden, föreståndare för Centrum för miljöstrategisk forskning i ett pressmeddelande.""

http://www.nyteknik.se/art/39620FREDRIK BERGMAN 2008-11-04        #7790
Här en gammal tråd som kan aktualiseras i och med lagändring(?) fr o m 1/11. Förpackningar av mjukplast ska nu återvinnas istället för att gå till förbränning. Själv har jag ännu inte märkt av detta vid min lokala återvinningsstation, men det kommer väl. Måste förresten rikta en fråga till Johan apropå det ovan, "3½ år senare": Hur gör du nuförtiden med dina yoghurtpaket? ;-)

http://www.recyclingnet.se/iuware.aspx?pageid=4564&ssoid=90089

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-04        #7793
He he, jodå, jag sköljer ur yoghurtpaketen hjälpligt, lägger ner i påsen med blandade förpackningar och sorterar nere vid min lokala återvinningsstation. Fast jag är fortfarande lite undrande om det verkligen är en miljövinst i slutänden... Det känns som om det är mest luft som kartonglastbilen får köra runt med. I vilket fall är jag övertygad om att det inte är den största miljöinsatsen jag gör. Såld bil och inga/få flygresor lär t.ex. vara viktigare.

MATTIAS CARLSSON 2008-11-04        #7798
Sopor hit och dit – på vinst och förlust Bok från Formas om nyttan av sopsortering "Är det vettigt att vi sorterar och fraktar våra sopor hit och dit? Leder det till verklig miljönytta – eller har vi sopsortering som terapi för miljösamvetet? Vem tjänar på vårt gratisarbete? Vad är viktigast att sortera om vi bara orkar lite grann? Är vi på väg mot en avfallsinfarkt? Luras politikerna om sopornas värde? Ska vi sortera lika mycket överallt? Har vi börjat i fel ände – med ofarliga förpackningar – och missat det farliga? I boken kan du läsa om sopor ur en rad synvinklar. Arton forskare och experter skriver – och tre intressenter blir intervjuade. Sopinsamling ska vara bekväm, säger flera. Är det dags för ett systemskifte?"

http://www.formas.se/formas_shop/ItemView____1787.aspx?epslanguage=SV

FREDRIK BERGMAN 2008-11-05        #7831
Johan Bravo! ;-) Så länge du inte sköljer ur paketen med mycket varmvatten så kan du nog i godan ro fortsätta känna dig "duktig" efter kämpandet med att skölja/torka/lagra/bära tror jag. Att det Finnveden säger här ovan efter noggranna studier skulla ha förändrats de senaste 3 åren med stigande råvarupriser är knappast troligt...? Bara att fortsätta med sköljandet mao... Säker inte det mest " miljösparande" man kan göra som individ nä, men inte desto mindre bidrar även det "lilla" osv... Bla, bla, bla... (Fast säkert skulle fler människor nog vara beredda att göra de där små uppoffringarna om det vore mer "bekvämt" som det nämns i inlägget här ovan. )

ERIK SANDBLOM 2008-11-05        #7832
Tycker man inte om att skölja ur kan man låta förpackningarna ligga i blöt istället. T ex när man diskat så drar man inte ur proppen. Istället får förpackningarna ligga i vattnet en stund, eller över natten. Då lossnar smutsen och man har inte förbrukat extra vatten.

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-05        #7839
Usch, blir inte förpackningarna kladdiga av att ligga i diskvatten? Inget kul att slänga dem sen på väg till jobbet... Usch, jag hatar sådana här diskussioner. Jag utvecklade en återvinningsallergi när jag var miljöansvarig på ett jobb och det enda vi gjorde var att diskutera småförpackningar för smöret och återvinningsstationerna. Flygandet och stadsjeepskörandet lämnades därhän.

ERIK SANDBLOM 2008-11-05        #7843
Inte så kladdiga som man kan tro vill jag påstå. Det är bara att dra ur proppen och låta dom torka, så kan man lägga dom i en återvinningspåse när man kommer hem. Jag har fyra olika påsar/väskor: papper, papp, metall/glas samt plast. Visst kan det kännas lite nitiskt med återvinningen. När man återvinner förpackningar så sparar man ungefär lika mycket koldioxid som motsvaras av förpackningens vikt. Undantaget är metaller där man sparar 10-20 gånger förpackningens vikt i minskade koldioxidutsläpp. Kör man bil en kilometer enkel resa till återvinningsplatsen så måste man alltså kasta 400g förpackningar för att gå plus minus noll, om bilen släpper ut 200g/km. Har man sålt bilen och sällan/aldrig flyger så kan man minska på nötköttet. Det spar pengar, men jag vet inte hur många kilo koldioxidekvivalenter (jösses vilket ord) man spar per kilo nötkött.

http://www.recycling.se/Templates/Article_image_right.aspx?PageID=5f1db086-

FREDRIK BERGMAN 2008-11-06        #7854
Många bra argument för att materialåtervinna från Erik där Johan! Här fler i en ganska färsk Camino-artikel. Nu kommer du inte undan... :-) Undrar varför du känner dig manad att ta med kladdiga youghurtpaket att slänga i återvinning på morgonen på väg till jobbet...? Det där miljöansvaret på det där jobbet verkar ha satt djupa spår? ;-)

http://www.caminomagasin.se/nyheter/2008/10/30/nu-atervinns-mjukplasten

FREDRIK BERGMAN 2008-11-11        #7940
Detta med plaståtervinningen ska allmänheten tydligen informeras om m.h.a. Stefan Holm. I reklamkampanj som tydligen pågår nu?

http://www.recyclingnet.se/iuware.aspx?pageid=4564&ssoid=90506

JOHAN ERLANDSSON 2009-01-27        #9095
Ja, det är väl nytt att även mjuka plastförpackningar ska återvinnas nu. Ann-Christin Gramming skriver en del om hur man kan få ner avfallsmängderna på sin blogg, se länk nedan.

http://notbuying.blogspot.com/2009/01/ett-plastfritt-liv.html

MATTIAS CARLSSON 2012-06-03        #20783
Renewcell AB startar upp en pilotanläggning för återvinning av textilfiber på Vargöns industriområde i Trollhättan.

Tekniken innebär att cellulosabaserade textilier, som bomull och viskos, löses upp till en vätska som renas och blir till nya textiltrådar, som man sedan kan göra kläder av

Om anläggningen fungerar väl så räknar man med att bygga en fullskalig fabrik för tre miljarder kronor som 2017 ska ha 400-500 anställda.

SvD, SVT

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik