Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kultur & media   

Miljömäktigast enligt MiljöAktuellt

JOHAN ERLANDSSON 2009-02-11        #9392

Foto: Jan-Olof Yxell

Tidningen MiljöAktuellt tillkännagav häromdagen vilka de anser ha störst inflytande i Miljö-Sverige 2009. Så här beskriver de listan med de 49 namnen:

"Här är listan över de 49 mest inflytelserika personerna i Miljö-Sverige. Miljöaktuellts läsare och expertjury har nominerat och rankat svenskarna som påverkar miljöagendan mest just nu - och under det kommande året. Titeln Miljömäktigast 2009 är inget pris. Det är ingen belöning för tidigare prestationer eller lång och trogen tjänst. Nej, det här är en uppmaning och ett ansvar att leva upp till. Det är en kombination av morot och piska. Det är ett sätt för oss på Miljöaktuellt att tala om för 49 inflytelserika personer att vi har förväntningar på dem."

Jag tycker det är en bra tanke, att visa vilka personer de har förväntningar på. Det är alltså inte en lista med personer som har "miljöbra" åsikter, utan det kan lika gärna vara det motsatta. Jag ser flera välbekanta namn. Azar toppar listan, tätt följt av Svante Axelsson. Sen kommer stats- och miljöministern. Egentligen är det väl uppenbart att statsministern borde hamna högst -men det känns ju onekligen trevligare om det nu vore så att Azar och Axelsson hade större miljömakt än Reinfeldt. Fast jag undrar om det hade blivit några fler kärnkraftverk då... Särskilt grattis vill jag ge till Caminos chefredaktör Johanna Stål som hamnar på 40:e plats! Ett av få medienamn på listan. Johanna och Caminoredaktionen har med knappa medel lyckats ro i land ett riskfyllt tidsskriftsprojekt utan något stort förlag i ryggen. Och lyckats mycket bra tycker jag! De har iaf inspirerat mig till att hålla på mer med den här sajten.

Ett par namn jag saknar på listan
Mona Sahlin. Har oerhört stor makt över alternativet till nuvarande miljöpolitik, inte minst den glödheta kärnkraftsfrågan.

Birger Schlaug. Sveriges ende riktigt gröne ideolog? Bästa miljöbloggen skulle jag nog säga. Och jag tror han har riktigt många läsare som han inspirerar också.

Grupper av människor jag saknar på listan
Mediefolk, både gammelmedia och nymedia. Det är tunnsått med chefredaktörer, miljöprogramledare, förlagschefer, bloggare eller grävande journalister i listan. Nog har tevekanalerna, DN, SVD, GP, Sydsvenskan, Newsmill osv. stor makt att påverka?

Tungt industrifolk
Den elintensiva industrin vill ha kärnkraft - och får sin vilja igenom. Påverkar inte bara Sveriges omställning till ett hållbart energisystem utan hela Europa -se på Tysklands reaktion på det svenska beslutet.

Fackförbundsordförande
Samma som industrifolket. Gårdagens jobb och välfärd är viktigare än miljö, och det lyssnar Allians och Socialdemokrater på.

Miljöteknikfolk
Var är alla ingenjörer som har tekniklösningarna på våra miljöproblem? Det som ska ge energieffektiviseringar och hållbar energiproduktion? Mycket energifokus här, men jag är färgad av de senaste dagarnas händelser...

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.211143/har-ar-hela-listanJOHAN ERLANDSSON 2011-01-27        #16731

JOHAN ERLANDSSON 2011-01-27        #16732
Nu är listan för 2011 klar, största förvåningen är att Carlgren hamnar i topp. Jo, han kan nog sägas ha mest makt, men kriterierna ser ut så här:

-Reell makt/inflytande
-Åstadkommen miljönytta under 2010
-Trovärdighet
-Engagemang

Scorar han verkligen högt på de två i mitten?

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.365341/sveriges-100-miljomaktigaste---hela-listan

Lite bättre på mediesidan nu, men fortfarande svagt på ingenjörs/teknikföretagssidan. En som verkligen borde ha varit med är Per "Sura-Pelle" Olofsson med företaget Climatewell.Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3269 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik