|
Energi övrigt Hur man får energieffektivisering att bli poppis hos energibolagen
![]() Energieffektivisering har inga starka kommersiella drivkrafter bakom sig, sägs det ibland. När det gäller energiproduktion så finns det alltid någon form av vinstintresse bakom. Energijättarna vill sälja kol- och kärnkraft, Telge Energi vill sälja vind- och vattenkraft, O2 vill sälja vindandelar och HomeEnergy vill sälja mikrokraftverk. Alla vill tjäna pengar på det.
Men vem vill sälja energieffektivisering? Detta har Svante Axelsson funderat på och lanserar idag en idé som bygger på systemet med gröna certifikat. Gröna certifikat innebär att energibolagen MÅSTE ta fram förnybar energi, annars får de böter. Vi energikonsumenter betalar systemet med ett högre energipris. På samma sätt kan man göra med energieffektivisering menar Svante, man inför helt enkelt "Vita certifikat".
Exemplet som Svante ger vet jag inte om jag gillar så mycket, men om systemet kan innebära att Göteborg Energi (som fjärrvärmeleverantör) kommer och isolerar vårt hus så tycker jag det är en helt lysande idé! http://blogg.naturskyddsforeningen.se/svante/2009/02/13/sa-gors-energieffek
Ett "finare" uttryck för eleffektivisering är Demand Side Management, eller kortågott DSM. Internationella energimyndigeheten (IEA) har ett pågående projekt om DSM.
Hans Nilsson (blogg) jobbar inom projektet och en 20-minuterspresentation om deras arbete finns här . Kortfattat kan man säga att DSM innefattar två delar. Dels "Load shape" som handlar om hur man kan styra elanvändningen över tiden (natt-dag, sommar-vinter) för att undvika höga toppar och djupa dalar. Den andra delen kallas "Load level" och handlar om hur man kan minska den totala elanvändningen. Här är "Vita certifikat" ett instrument.
Svante tar upp vita certifikat igen: http://blogg.naturskyddsforeningen.se/redaktionen/2012/01/26/seminarium-om-vita-certifikat/
SNF hade i fredags ett seminarium i riksdagen om vita certifikat. Seminariet spelades in och finns att beskåda här. Deltar gör bland andra Svante Axelsson, Hans Nilsson, samt representanter från Danmark och Storbrittanien, där sådana system redan finns i bruk. Reflektioner från Svante efter seminariet finns att läsa här Branschorganisationen Svensk Energi är skeptiska till vita certifikat. Huvudsakligen därför att kostnaderna för att administrera och kontrollera systemet (transaktionskostnader på ekonomspråk) har visat sig vara relativt höga i de system som finns i bruk i andra länder. Svensk Energi förespråkar istället en rad andra åtgärder som framförallt syftar till att komma åt energianvändarnas kunskapsbrister
Fortsättning på diskussionen mellan SNF och Svensk Energi finns här. Svensk Energi vill nu bjuda in SNF till fortsatt dialog om hur dagens styrmedel inom energipolitiken kan förbättras. Det här ser jag som en väldigt positiv diskussion som mycket väl kan leda till intressanta slutsatser. Det är bra att intresseorganisationerna för diskussionen vidare nu när det verkar vara ett ganska svalt intresse från de partipolitiska företrädarna.
Hans Nilsson (Fourfact) kommenterar seminariet om Vita ceritifkat: Systemet är extremt effektivt och i en utvärdering som gjorts i Storbritannien har man visat att varje insatt pund ger nio tillbaka i kundnytta. Som alla andra lönsamma investeringar måste de finansieras och det görs av kunderna på samma sätt som idag sker med de s.k. gröna elcertifikaten. Men till skillnad från dessa så får både kunden och energiföretagen fördelen att behovet av ökad systemkapacitet sker till en kostnad som är lägre än den tillförselåtgärd som annars hade behövts. Logga in för att svara |
Varmvattensparande produkter (4) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Småskalig vindkraft (33) Energikonsulter (2) El (3) Standby-stoppare (1) Solceller (2) Energimätare (3) Solfångarsystem (2) Vindandelar (2) Belysning (1) Värmeväxlare för varmvatten (2)
|