|
Energi övrigt Lätta sätt att spara el
![]() Det här ämnet handlar om enkla åtgärder att dra ner på sin elförbrukning. Första tipset handlar om standby-el efter en artikel i Ny Teknik om den skenande förbrukningen:
"Datorer och andra elapparater som alltid står i standbyläge när de inte används kan dra upp till tre gånger så mycket el jämfört med för ett par år sedan. Det betyder att apparater i standbyläge kan kosta ett hushåll hela 1 500 kronor per år. I EU motsvarar denna elförbrukning den årliga produktionen i två till tre kärnkraftreaktorer."
Enligt artikeln är förbrukningen från hemdatorer värst, så mitt tips är att stänga av datorn när den inte används, eller köp en elmätare för att kolla upp hur mycket den drar. http://www.nyteknik.se/art/39686
Fast vänta nu, stämmer siffrorna ovan? Diagrammet stämmer ju inte alls med tabellen? Tabellen föreslår ju att teve, video och stereon skulle vara värst. Ny Teknik brukar ju vara tydliga, men här har de väl ändå rört till det?
Precis som du skriver Johan, så verkar tårtdiagrammet lite skumt. 1210 kWh/år motsvarar en kontinuerlig effekt på 138 W !!! Då snackar vi nog om en server som går kontinuerligt, kanske inklusive en bildskärm och nätverksutrustning. Tar man bort en nolla blir siffrorna mer realistiska. Stand-by effekter brukar ju ligga på 5-20 W
På Markaryds kommuns hemsida hittade jag lite mer utförlig information om förbrukningen av hushållsel. http://www.markaryd.se/m4n?oid=1114&_locale=1
En sida i den här "stand-by" diskussionen som sällan uppmärksammas är att apparaternas energiförbrukning faktiskt bidrar till uppvärmningen av huset. För den som bor i villa med el-värme blir då nettot för den uppvärmda delen av året nära noll.
Å andra sidan är direktverkande el en ineffektiv uppvärmningsform som vi vill bort ifrån...
Visst är det så Johan och jag vill inte säga emot i detta. Sådana här besparingssiffror bör dock även belysas ur helhetsperspektiv. Beroende på vilken typ av uppvärmning man har så kan besparingspotentialen reduceras med upp till 100%.
Har själv vattenburen el vilket jämfört med direktel är betydligt enklare att ersätta. På sikt funderar jag på att ersätta elpannan med en kombination för värme och varmvatten som värmeväxlar på frånluften och som matas med en luftvärmepump. Innan jag väljer ersättningssytem vill jag dock få bättre koll på vad vi förbrukar.
Enligt förra ägaren låg förbrukningen på huset kring 18000 kWh/år 130 m2 plus ett litet förråd som hölls över fryspunkten samt motorvärmare. Min prognos för första året pekar på under 14000 kWh/år varav nya vitvaror svarar för kanske 1000 kWh besparing och sänkt inomhustemperatur (vi håller oss lite under 20 grader) för resten.
Vad har hänt med Standby-elen sedan denna tråd startade? Jag gick själv igenom ljud- och bild hemma i vardagsrummet nyss. Om man extrapolerar siffrorna från inledningen av tråden så kan det i värsta fall vara fråga om över 300 kWh om året, men hur blir mitt facit? Jo följande: Logga in för att svara |
Solfångarsystem (2) Vindandelar (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) Energimätare (3) Småskalig vindkraft (33) Varmvattensparande produkter (4) Belysning (1) Solceller (2) Energikonsulter (2) El (3) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Standby-stoppare (1)
|