Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Lätta sätt att spara el

JOHAN ERLANDSSON 2005-03-29        #381

Det här ämnet handlar om enkla åtgärder att dra ner på sin elförbrukning. Första tipset handlar om standby-el efter en artikel i Ny Teknik om den skenande förbrukningen: "Datorer och andra elapparater som alltid står i standbyläge när de inte används kan dra upp till tre gånger så mycket el jämfört med för ett par år sedan. Det betyder att apparater i standbyläge kan kosta ett hushåll hela 1 500 kronor per år. I EU motsvarar denna elförbrukning den årliga produktionen i två till tre kärnkraftreaktorer." Enligt artikeln är förbrukningen från hemdatorer värst, så mitt tips är att stänga av datorn när den inte används, eller köp en elmätare för att kolla upp hur mycket den drar.

http://www.nyteknik.se/art/39686JOHAN ERLANDSSON 2005-03-29        #382
Fast vänta nu, stämmer siffrorna ovan? Diagrammet stämmer ju inte alls med tabellen? Tabellen föreslår ju att teve, video och stereon skulle vara värst. Ny Teknik brukar ju vara tydliga, men här har de väl ändå rört till det?

MAGNUS BILLBERGER 2005-12-02        #1284
Precis som du skriver Johan, så verkar tårtdiagrammet lite skumt. 1210 kWh/år motsvarar en kontinuerlig effekt på 138 W !!! Då snackar vi nog om en server som går kontinuerligt, kanske inklusive en bildskärm och nätverksutrustning. Tar man bort en nolla blir siffrorna mer realistiska. Stand-by effekter brukar ju ligga på 5-20 W På Markaryds kommuns hemsida hittade jag lite mer utförlig information om förbrukningen av hushållsel.

http://www.markaryd.se/m4n?oid=1114&_locale=1

MAGNUS BILLBERGER 2006-12-22        #2024
En sida i den här "stand-by" diskussionen som sällan uppmärksammas är att apparaternas energiförbrukning faktiskt bidrar till uppvärmningen av huset. För den som bor i villa med el-värme blir då nettot för den uppvärmda delen av året nära noll.

JOHAN ERLANDSSON 2006-12-22        #2025
Å andra sidan är direktverkande el en ineffektiv uppvärmningsform som vi vill bort ifrån...

MAGNUS BILLBERGER 2006-12-22        #2026
Visst är det så Johan och jag vill inte säga emot i detta. Sådana här besparingssiffror bör dock även belysas ur helhetsperspektiv. Beroende på vilken typ av uppvärmning man har så kan besparingspotentialen reduceras med upp till 100%. Har själv vattenburen el vilket jämfört med direktel är betydligt enklare att ersätta. På sikt funderar jag på att ersätta elpannan med en kombination för värme och varmvatten som värmeväxlar på frånluften och som matas med en luftvärmepump. Innan jag väljer ersättningssytem vill jag dock få bättre koll på vad vi förbrukar. Enligt förra ägaren låg förbrukningen på huset kring 18000 kWh/år 130 m2 plus ett litet förråd som hölls över fryspunkten samt motorvärmare. Min prognos för första året pekar på under 14000 kWh/år varav nya vitvaror svarar för kanske 1000 kWh besparing och sänkt inomhustemperatur (vi håller oss lite under 20 grader) för resten.

MAGNUS BILLBERGER 2012-02-21        #20022

Vad har hänt med Standby-elen sedan denna tråd startade? Jag gick själv igenom ljud- och bild hemma i vardagsrummet nyss. Om man extrapolerar siffrorna från inledningen av tråden så kan det i värsta fall vara fråga om över 300 kWh om året, men hur blir mitt facit? Jo följande:

TV standby <0,1W -> <1kWh/år
DVD standby 0,8 W -> 7 kWh/år
Digitalbox standby 8,5 W -> 74 kWh/år
Ljudanläggning standby 0,3 W -> 2,6 kWh/år

Mest imponerande är kanske TV:n, men även DVD och ljudanläggning ligger på nivåer som innebär att det inte finns mycket till poäng i att stänga av dessa helt. Digitalboxen är det värre med, den är märkt med en maxeffekt på 25 W så 8,5 W i standby är inget vidare. I motsvarande syfte gjorde jag ett försök förra året för att jämföra hur många kWh jag skulle kunna spara om jag alltid stängde av datorn på jobbet. Där handlade det om något hundratal kWh per år (<20W i stadbyeffekt för dator, skärm mm). Jag tycker det är intressant att se hur rask utvecklingen varit vad gäller dessa apparaters elförbrukning. 


Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Solceller (2)
El (3)
Småskalig vindkraft (33)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Vindandelar (2)
Belysning (1)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solfångarsystem (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Standby-stoppare (1)
Energikonsulter (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3018 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik